Kat. C + E

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kat. C + E

Postprzez ja » środa 16 listopada 2005, 18:57

Witam

Chcialem sie spytac odnosnie zdawania na C + E.
- czy jest mozliwe zdawanie na C + E bez uprzedniego zdawania na C? Tzn. czy mozna od razu "machnac" jeden kurs zamiast placenia najpierw za C a pozniej C + E?
- czy jest jakies ograniczenie wieku przy zdawaniu na C lub C + E? Nie wiem czy mam dobre wiadomosci ale kiedys slyszalem, ze na C mozna zdawac dopiero w momencie jak sie ma juz 2 lata prawko kat. B?

Pozdrawiam
ja

Postprzez august » środa 16 listopada 2005, 19:19

Niewiem czy można za jednym zamachem walnąć obie kategorie.
Ale wiem napewno, że trzeba posiadać kat. B i mieć ukończone 21 lat.
Pozdrawiam.
august

Postprzez ja » środa 16 listopada 2005, 19:33

Z tym wiekiem 21 lat to pierwsze slysze :shock:
A i jeszcze jedno pytanie: czy takie prawo jazdy mozna dostac bezterminowo? Jesli nie to jaki jest maksymalny czas posiadania i co po nim? Egzamin czy odnowienie badan?
ja

Postprzez jjaacc » czwartek 17 listopada 2005, 00:05

Jeżeli zamierzasz uczestniczyć w kursie na kat. C+E, musisz mieć kat. C lub zaświadczenie o zdanym egzaminie, a żeby mieć to zaświadczenie trzeba ukończyć kurs na kat C i zdać egzamin państwowy. Z tego wynika, że najpierw C później C+E.
A jeżeli chodzi o badania lekarskie to trzeba je zrobić przed kursem, i tam lekarz określa po konsultacji z okulistą, neurologiem i laryngologiem ewentualnie z innymi specjalistami czy się nadasz czy nie i jakie są przeciwwskazania (okulary, terminowe itp.)
I jeżeli chcesz jeździć swoją prywatną ciężarówą w swoich prywatnych sprawach np. na dziewczyny czy do kościoła to sprawa załatwiona.
Natomiast, jeżeli chcesz podjąć prace w charakterze kierowcy, to pracodawca kieruje cię na badania lekarskie i psychotechniczne, które są ważne max 5 lat. W praktyce pracodawcy nie chcą zatrudniać tych, co takich badań nie mają i trzeba je robić na własny koszt.
Natomiast wiek 21 lat jest wymagany u kierowców zatrudnionych w firmach transportowych, jeżeli mają prowadzić pojazd lub zestaw o DMC ponad 7,5 tony.
Nie chce dolewać oliwy do ognia, ale żeby pracować w firmie transportowej trzeba mieć ukończony kurs „przewóz rzeczy”, za który powinien zapłacić pracodawca. Ale podobnie jak z badaniami lekarskimi jest to fikcja i trzeba płacić za kurs z własnej kiesy.
jjaacc

Postprzez august » czwartek 17 listopada 2005, 00:14

Z tym wiekiem to wprowadziłemw błąd.

" Jednolity tekst ustawy ukazał się w Dzienniku Ustaw z dnia 4 kwietnia 2003 r. Nr 58, poz. 515. Tekst zawiera aktualne brzmienie przepisów wg stanu na dzień 1 marca 2005 r. [...]

[...] 2. Wymagany dla danej kategorii wiek wynosi:

1) 16 lat - dla kategorii A1, B1 lub T;

2) (skreślony) ;

3) 18 lat - dla kategorii A, B, B+E, C, C+E, C1 lub C1+E;

4) 21 lat - dla kategorii D, D+E, D1 lub D1+E, z zastrzeżeniem ust. 4. "

Pozdrawiam
august

Postprzez ja » czwartek 17 listopada 2005, 00:38

Dziekuje za wyczerpujace odpowiedzi
Pozdrawiam
ja

Postprzez iwcia30 » wtorek 29 listopada 2005, 10:45

a czy ktos z was zdawal kat c?powiedzcie jak bylo i czy lepiej zrobic to w lodzi czy innym osciennym miescie?jak ktos cos wie piszcie!
a i jescze jedno. jak dlugo sie czeka na egzamin bo mieszkam za granica i nie wiem jak to dlugo potrwa? ktos mial podobna sytuacje?
pozdrawiam :)
iwcia30

Postprzez miroy » piątek 02 grudnia 2005, 22:11

iwcia30 napisał(a):a czy ktos z was zdawal kat c?powiedzcie jak bylo i czy lepiej zrobic to w lodzi czy innym osciennym miescie?jak ktos cos wie piszcie!
jak dlugo sie czeka na egzamin bo mieszkam za granica i nie wiem jak to dlugo potrwa? ktos mial podobna sytuacje?

Ja zdawałem w W-wie (czyli Odlewnicza, bo wyboru nie ma).
Najpierw miesiąc czekania na teorię, dopiero po zdaniu teorii zapiska na praktyczny - kolejny miesiąc bez kilku dni. Na egzaminie z reguły po 3-4 zdających. Mi sam egzamin poszedł dość gładko, więc zdany za pierwszym podejściem.

Później, na C+E czekałem na egzamin około 4 tygodni. Tym razem niestety za pierwszym się nie udało przez głupi przypadek na mieście. Na drugie podejście już czekałem dużo krócej, bo chyba 12 dni. Z tego co się zorientowałem, to zimą zdaje sporo mniej ludzi, więc terminy pewnie jeszcze krótsze.

Zarówno na C jak i C+E egzaminatorzy wydają się dość drobiazgowi, ale nie czepialscy. Podstawowa zasada, to pokazać że w pełni panujesz nad autem czy zestawem i jego gabarytami. Nikt nie biegał z miarką i nie mierzył tych 40 cm z tyłu przy kończeniu łuku tyłem (choć zdający i tak pewne patenty wymyślali, jak się zmieścić w tej strefie)
kat. BCE
miroy

Postprzez iwcia30 » piątek 02 grudnia 2005, 22:50

:) dzieki za informacje. w moim przypadku problem polega na tym ze mieszkam za granica i nie moge sobie pozwolic na takie niechodzenie do pracy a tym samym kosztowne przejazdy. i dlatego te terminy mnie przerazaja!ale trzeba to zdac wkoncu i buyc dobrej mysli!
jeszcze raz wielkie dzieki
do uslyszenia
papap
iwcia30

Powrót do Egzamin na prawo jazdy