Dzis podszedłem pierwszy rac na kat. C
Po ukonczeniu egzaminu (oczywiscie negatywnym winikiem) nie pojawiły mi sie pytania, przy których popelniłem błąd.
Były tylko dwie opcje: zakoncz egzamin (to nacisnołem), oraz wyslij prosbe o ponowny egzamin (ta opcja mi sie bardzo podoba

Dostałem kartkę na której sa udzielone prze zemnie odpowiedzi (tak/nie lub a/b/c), tylko tam sa same nr pytań, nie ma treści.
Szukałem po necie, wpisywałem ,,nr wygenerowanego pytania,, i nic.
Do tych pytań mam największe wątpliwości czy dobrze odpowiedziałem.
1. Czy w niedziele mozemy korzystac z pasa bus, gdy jedziemy samochodem ciezarowym ?
2. Jaki wynosi tygodniowy czas pracy kierowcy --> odpowiedziałem ze 45h, bo łączny 2-tyg. wynosi 90h, to na logike to wziołem
3. Kierowca próbuje cofnąć z miejsca parkingowego, obok siebie ma pojazdy, wystawił głowe przez swoją przednią szybe (te od kierowcy) i kręci tą głowa do tyłu a nastepnie w strone swojego lusterka (przednie lewe). Pytanie czy kierowca poprawnie wykonuje manewr cofania.
---> odpowiedziałem ze nie. Bo z filmiku nie było widac ze obserwuje dwie strony, miał głowe wystawiona przez swoja szybe to nie mógł widzieć pojazdów nadjeżdżających z prawej strony.
4. Czy możemy gasić cysternę gaśnica ? --> odpowiedzi były: a)tak, b)nie, c)tak, ale tylko gaśnicą proszkową --> odpowiedziałem ,,c,,
5. Kierowca skręca prawo na skrzyżowaniu, na filmie było widać jak osoba przebiega przez ulice ( oddalona spory kawałek od pojazdu). Pytanie: czy w tej sytuacji powinniśmy zachować szczególna ostrożność ? --> odpowiedziałem ze nie, ponieważ ewentualnie powinniśmy zachować szczególna uwagę, jak dobrze pamiętam to sa dwie rożne kwestie.
6. Jedziemy samochodem ciężarowym, którego wysokość wynosi 3,9m. Stoi znak, ze najbliższy most ma wysokość 3,8m.
Na filmie było widac ten wiadukt, czy most (wiemy o co chodzi). Pytanie: czy możemy przejechać za ten znak ?
Za znakiem, a przed mostem po prawej stronie było bodajże 1 czy 2 dróżki gruntowe (taki wjazd na pole). --> ja debilny odpowiedziałem ze nie, teraz jestem pewny ze to była zła odpowiedz, bo za ten znak możemy przejechać, tylko nie moze wjechać pod mostem.
7. Hamujemy samochodem ciężarowym, jak wykonujemy tą czynność ?
a) wciskamy pedał sprzęgła i go cały czas trzymamy.
b) hamuje bez używania sprzęgła, wciskamy je dopiero w tedy kiedy obroty znacznie spadną (chodziło tu, ze przed samym prawie etapem szarpania silnika)
c) naciskamy jednocześnie pedał hamulca i sprzęgła, puszczamy obydwa pedały i ponownie robimy to samo -- tu chyba chodziło o hamowanie pulsacyjne.
8. Czy wyprzedzanie pojazdu uprzywilejowanego (policja) za znakiem ,,koniec obszar zabudowanego,, (znak D-43) jest dozwolone ?
Z góry dzięki za odpowiedź.
Co do pytania 1, w testach które pobrałem dzisiaj, pojawiło mi sie to pytanie.
Byłem sam zdziwiony odpowiedzią, bo ona brzmi ze w niedziele możemy poruszać sie po pasie bus.