Ostatni mój egzamin na prawo jazdy kat. B miał miejsce jakieś 5 lat temu...

1. 5 lat temu ukończyłem kurs w wybranym przez siebie ośrodku szkoleniowym, zapisałem się na egzamin w Word- zdałem teorię, potem podjąłem ze 2 próby praktyki, niestety ze skutkiem negatywnym i zaprzestałem tych prób... Teoria rozumiem jest ważna 6 miesięcy, więc teraz będę musiał jeszcze raz ją zdawać, na nowych zasadach (nowych pyt.) czy na tych jakie były te 5 lat temu?
2. Czy w ogóle mój ukończony kurs na prawo jazdy jest dalej ważny ? Jaką ważność, w ogóle ma taki kurs?
3. Ogólnie w całym tym egzaminie raczej niewiele się zmieniło ? Tylko zakres pytań jeśli chodzi o teorię (bodajże ileś tam tys. jest teraz..?). Praktyka dalej to samo, czyli losowe 2 pytania, jedno z tego co pod maską, typu wskaż zbiornik na olej, drugie włącz światła np. mijania ? potem plac manewrowy - wykonanie "fajki" i ruszanie ze wzniesienia. Następnie lecimy na miasto i egzamin trwa ok. 40 min, chyba, że wszystkie zamierzone czynności zostaną wykonane do 25 min, więc można zakończyć.
4. Czy teraz przed pójściem do Wordu, aby zapisać się na egzamin muszę coś zrobić?Tzn. udać do wydziału komunikacji ? czy coś innego ? Wiem,że trzeba utworzyć profil kierowcy i to byłoby na tyle?
Czy jeszcze jakieś inne papierkowy rzeczy trzeba załatwić ?
5. Czy muszę mieć teraz jakieś zaświadczenie o np. wykupieniu paru jazd dodatkowych przed egzaminem ? Kiedyś "niby" było tak, że jak minął rok, czy tam dwa lata od ostatniego egzaminu to trzeba było wykupić min. 5 dodatkowych jazd przed przystąpieniem do niego ? Tyle, że nie wiem ile w tym prawdy. Teraz i tak oczywiście muszę wykupić ( w końcu 5 lat nie jeździłem...), ale czy wziąć od nich jakieś zaświadczenie, czy niepotrzebne ?
Z góry dzięki za odp.
Pozdrawiam!