Jak to jest w końcu ze zdawaniem przed 18- rokiem.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jak to jest w końcu ze zdawaniem przed 18- rokiem.

Postprzez kulka123 » poniedziałek 10 lutego 2014, 15:30

Witam. Zapisałem się do OSK, za mną już teoria i 5 godzin jazd. Zapisałem się 3 miesiące przed czyli, 10 Stycznia bodajże, a urodziny mam 26 marca. Mam pytanie, jeżeli już skończę owe jazdy, mogę się zapisać na egzamin teoretyczny a po zdaniu na egzamin praktyczny nie mając 18 lat?
Pytam, ponieważ zauważyłem w Temacie " Ile czekaliście na prawko (Dokument) i znalazłem coś takiego :

"Kategoria B, przed ukończniem 18. raku życia:
:arrow: WORD Wrocław,
:arrow: Wrocław, ul. Gabrieli Zapolskiej 2-4,
:arrow: prawdopodobnie PKK zostało zaktualizowane jeszcze tego samego dnia (06.11.2013.),
:arrow: od razu,
:arrow: 16 dni, ale od ukończenia 18. roku życia (17.11., niedziela, więc od 18.11.) 4 dni,
:arrow: poszedłem dzisiaj (22.11.2013r.) do urzędu mimo statusu "Złożono wniosek" - prawo jazdy już było.

Mimo jasnego opisu na stronie (3 dni dla WORDu na aktualizację PKK, 2 dni ROBOCZE dla WK na wysłanie drogą elektroniczną papierów i 7 dni na dostarczenie prawka przez PWPW, NAWET PRZED UKOŃCZENIEM 18. ROKU ŻYCIA, tylko że wtedy odbiór najwcześniej w dniu 18. urodzin) WK dopiero w pierwszym dniu po 18. wysłał papiery. Dlatego radzę wcześniej się dowiedzieć, jak działa WORD w Waszym regionie (niektóre działają jak należy) i skontaktować się z nimi w celu wyjaśnienia im, jak powinni działać (podstawa prawna gdzieś na stronie wyświetlającej status prawka). :thumb2:
"

Czyli zdawał przed 18- rokiem?
kulka123

Re: Jak to jest w końcu ze zdawaniem przed 18- rokiem.

Postprzez jasper1 » poniedziałek 10 lutego 2014, 17:17

Zdawał. Można zdawać przed osiągnięciem minimalnego wieku dla danej kategorii, ale nie wcześniej niż miesiąc przed.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Re: Jak to jest w końcu ze zdawaniem przed 18- rokiem.

Postprzez JAKUB » poniedziałek 10 lutego 2014, 18:21

Kulka 456 możesz przystąpić do egzaminu miesiąc przed. Jednak dokumenty ( w wersji elektoronicznej) do PWPW idą dopiero po ukończeniu wieku.

Gratuluję tempa zdawania egzaminu, jednak PESEL-u nie przeskoczysz.
JAKUB

Powrót do Egzamin na prawo jazdy