Prawo jazdy- czy dam radę?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy- czy dam radę?

Postprzez MrMatthew96 » niedziela 08 września 2013, 18:11

Witam, mam 17 lat i w październiku mogę już rozpocząć kurs na prawo jazdy.
Nigdy w życiu jeszcze nie siedziałem za kółkiem, w sumie to jeszcze miesiąc temu nie wiedziałem gdzie jest pedał gazu ani jak się biegi zmienia :O. No ale chciałbym spróbować swoich sił tylko nie wiem czy jest sens. Kurs wypadł by w zimę czyli teoretycznie najtrudniejszą porę roku do jazdy samochodem (chyba). I chciałem się poradzić kogoś kto "siedzi" w temacie i zna się na rzeczy. Co by zrobić by polepszyć swoje umiejętności? I czy w ogóle warto zdawać? :)
MrMatthew96

Re: Prawo jazdy- czy dam radę?

Postprzez Filox » niedziela 08 września 2013, 18:30

Dasz na 100% :) Ja miałem tak samo, nigdy nie siedziałem za kółkiem praktycznie. Pierwsza jazda na mieście to była masakra.. nie potrafiłem nawet dobrze skrecać, bo jeździłem po ciągłych. Ale na 10h już całkiem mi to szło. Prawo zdałem niestety za 4..., raz na mieście, a dwa razy na banale. Raz na wzniesieniu, nerwy mnie zjadły a drugi raz 2x ruszyłem bez włączonych świateł na łuku. Czwarty raz bezbłędnie plac jak i miasto. A zdawać warto :) Sam nie wiedziałem, gdzie są poszczególne biegi, a teraz czekam na odbiór opłaconego prawka. Dasz radę!
Filox

Postprzez jpl » poniedziałek 09 września 2013, 03:28

Jak nie spróbujesz, to się nie dowiesz. Ja też byłem zupełnie zielony, a zdałem za 3 razem, nawet nie myślałem, że to tak szybko nastąpi. I na początku zawsze jest trochę stresu, ale potem się przyzwyczajasz do auta.

Powodzenia :!: :!: :) :D
jpl

Postprzez Lexi » poniedziałek 09 września 2013, 17:37

Dla mnie dziwne jest to pytanie "czy dam radę, skoro wcześniej nie siedziałem za kółkiem?". Przecież teoretycznie nie powinieneś siedzieć za kółkiem przed rozpoczęciem kursu i po to istnieją szkoły, żeby Cię nauczyć wszystkiego- od pierdółek typu jak ruszać, hamować, skręcać, aż po zachowanie na skrzyżowaniach, zawracanie itp. Za coś w końcu tej szkole płacisz. Poza tym, myślisz, że wszyscy na jazdy przychodzą z jakimiś podstawami? Może okej, będą osoby, które popróbowały trochę i od biedy ruszą i zmienią bieg, ale to mniejszy odsetek. Na pewno nikt nie będzie się z Ciebie śmiał. Jazdę samochodem szybko się łapie.
Czy warto mając lat 17- nie wiem. Ja zdawałam jeszcze na starych, tj. mogłam zacząć kurs 3 miesiące przed 18stką.
Względem jazdy zimą- jeździłam na kursie i bardzo sobie chwalę. Pamiętaj, że jeżdżąc w zimie uczysz się od razu jak jeździć po śliskiej nawierzchni, jak ruszać żeby nie zakopać się w zaspach, częściej też zdarzy Ci się jazda po ciemku. No i cały czas kontroluje Cię Twój instruktor. Mój chłopak jeździł w sierpniu, wrześniu i listopadzie zeszłego roku i bał się później jeździć w grudniu, bo nie miał doświadczenia z innym rodzajem nawierzchni.
Do trzech razy sztuka :)
11.01.2013: TEORIA (+), PLACYK (+), MIASTO (-) :(
24.01.2013: PLACYK (+), MIASTO (-)
03.04.2013: PLACYK (+) MIASTO (+) :D :D
15.04.2013: PRAWO JAZDY W PORTFELU :)
Lexi

Postprzez klonek » wtorek 10 września 2013, 11:09

Poproś znajomego/rodzinę by pokazał Ci np. na parkingu obsługę i jak tylko ruszysz "sama" z miejsca autem dostaniesz mega pewności siebie i frajdy z jazdy.
pzdr
klonek

Postprzez Betyska76 » wtorek 10 września 2013, 20:41

MrMatthew96 napisał(a):Witam, mam 17 lat i w październiku mogę już rozpocząć kurs na prawo jazdy.
Nigdy w życiu jeszcze nie siedziałem za kółkiem, w sumie to jeszcze miesiąc temu nie wiedziałem gdzie jest pedał gazu ani jak się biegi zmienia :O.

Po to jest kurs i instruktor żeby się nauczyć, reszta to praktyka i doświadczenie. Każdy w ten sposób zaczynał i większość miała takie dylematy. To normalne :wink: .
MrMatthew96 napisał(a):No ale chciałbym spróbować swoich sił tylko nie wiem czy jest sens. Kurs wypadł by w zimę czyli teoretycznie najtrudniejszą porę roku do jazdy samochodem (chyba). I chciałem się poradzić kogoś kto "siedzi" w temacie i zna się na rzeczy. Co by zrobić by polepszyć swoje umiejętności? I czy w ogóle warto zdawać? :)
Myślę, że najlepiej uczyć się w takich warunkach. Nie dość, że warunki atmosferyczne, to jeszcze non stop ciemno. Mój kurs przypadł na okres wiosenno-letni, egzamin zdawałam w przyjaznych warunkach atmosferycznych. Nie miałam okazji jeździć po ciemku, więc jak przyszła zima bałam się wsiąść za kółko. Musiałam się nauczyć jazdy w trudnych warunkach, a to nie było łatwe.
Kat. B
Rozpoczęcie kursu marzec 2012 r.
Egzamin teoretyczny zdany 18/18
Egzamin praktyczny zdany 26.10.2012 r.
Betyska76

Postprzez lelele » środa 11 września 2013, 15:33

ja jestem z tych co zapisali się na laika i to porządnego, bo też się dowiedziałam dopiero na jazdach gdzie jaki pedał się znajduje, że jest tyle pasów ruchu, że kierunkowskazy trzeba włączać itp.
z moich doświadczeń radzę nie iść na lenia, ja poszłam, wysłuchałam ze znudzeniem wykładów z teorii i poszłam na żywioł, bo myślałam "a nauczę się na jazdach", no i nie dość, że przepisy drogowe ogarniałam dopiero na jazdach to jeszcze trzeba było tym samochodem poprawnie manewrować i 30 godzin nie wystarczyło... także kodeks drogowy w małym paluszku, bo i tak musisz mieć czas na to by nauczyć się manerowania samochodem i wypracować w sobie dużą koncentrację
29 maja 2013 - zdany egzamin teoretyczny
??? - będzie zdany egzamin praktyczny
lelele

Powrót do Egzamin na prawo jazdy