Czy musze ustępowac?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy musze ustępowac?

Postprzez nicooo » czwartek 04 lipca 2013, 22:47

ja to kreska niebieska z naprzeciwka kreska zielona inny pojazd lecz ten z naprzeciwka ma znak ustąp pierwszeństwa i teraz takie pytanie ja nie mam żadnego znaku typu,że to droga z pierwszeństwem itp i teraz ja skręcając w lewo a on prosto i on ma ustąp to ja jadę w lewo pierwszy czy skręcając w lewo i tak musze temu co ma ustąp lecz prosto jedzie ustąpić?

http://i42.tinypic.com/ettkwm.jpg
nicooo

Re: Czy musze ustępowac?

Postprzez disaster » czwartek 04 lipca 2013, 23:45

Tak to sobie czytam i czytam i dochodzę do wniosku, że jednak zdawalność matur jest zbyt wysoka...
Jeśli jedziesz drogą z pierwszeństwem, to przy skręcie w lewo, jadący drogą podporządkowaną ustępują Ci pierwszeństwa.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez nicooo » piątek 05 lipca 2013, 00:06

ale ja to kumam tylko problem w tym,że na mojej drodze nie ma żadnego znaku dla tego pytałem

bo ta droga ciągnie sie od takiego skrzyżowania:

i tu jest takie skrzyżowanie:

http://fotoo.pl/show.php?img=569344_tttf.jpg.html

i tak ja to pojazd 1 i tak pojazd1 jak i 3 nie ma żadnej tabliczki,że jesteśmy na drodze z pierwszeństwem a pojazd 2 ma znak ustap pierwszeństwa i też dziwne skrzyżowanie
nicooo

Postprzez szerszon » piątek 05 lipca 2013, 08:06

Daj namiary to sie w googlach obejrzy, bo te rysunki same z siebie nic nie dają.
szerszon

Postprzez LexiconAvenue » piątek 05 lipca 2013, 12:29

A nie ma tam czasem tabliczki z rozrysowanym przebiegiem drogi z pierwszeństwem? I czy na pewno "zielony" jedzie drogą publiczną, a nie włącza się z jakiejś gruntówki?
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez nicooo » piątek 05 lipca 2013, 13:00

tu już w miarę dokładne zdjęcia,zdjęcie nr 1:

http://i41.tinypic.com/2prwrq1.jpg

czyli ten co znak ustąp pierwszeństwa po lewej ustępuje temu z prawej wiadomo ale temu co jedzie z tej prostej i skręca w lewo to ten z ustąp mu ustępuje tak? nie ma tak,że ten ustąp tyczy sie tylko tego z prawej a ten z prostej chcąc w lewo skręcić musi tego z ustąp na prost puścić tak jest tylko w równorzędnych oznakowanych a tutaj ten z ustąp ustępuje temu i temu tak?

i do pierwsze skrzyżowanie teraz:

http://i44.tinypic.com/2j1n81x.jpg

czyli zasada ta sama ten co ma tam ustąp ustępuje temu z prawej i chodż by nawet ten z ustąp skręcał w prawo to i tak ustępuje temu tez co jedzie z tego łuku tak?

a tu podglądowe zdjecie tego z ustęp pierwszeństwa http://i39.tinypic.com/2edcebm.jpg

i teraz to co napisałem dobrze mówię? bo jak jest np skrzyżowanie równorzędne i oznakowane ten z przeciwka stop ja stop a po boku droga z pierwszeństwem to wiadomo ze jadąc prosto puszczam tego z prawej lewej(z drogi z pierwszeństwem i jadę)ale tutaj jest tak,że nie równorzędne a na dodatek ustąp pierwszeństwa ma tylko jedna osoba więc ja nie mając znaku traktuje drogę jako z pierwszeństwem i ten z tego ustąp ustępuje mi chociaż skręcam w lewo tak?
nicooo

Postprzez LexiconAvenue » piątek 05 lipca 2013, 16:14

"Ustąp" znaczy "ustąp", tu nie ma wielkiej filozofii.
Na logikę - ale w tym kraju to zawodne- skoro brak znaku o drodze z pierwszeństwem przejazdu, znak "ustąp" powinien być wyraźnie widoczny z tej głównej- po coś w końcu ma kształt nie do pomylenia. U mnie w mieście jest sporo skrzyżowań z oznakowaniem "stop"/"ustąp" tylko ze strony podporządkowanych.
Would you get hip to this kindly tip
And go take that California trip
Get your kicks on Route 66
LexiconAvenue

Postprzez nicooo » niedziela 07 lipca 2013, 14:36

koledzy takie pytanie odnośnie tego zdjęcia:

http://tinypic.com/view.php?pic=2edcebm&s=5

jeżeli mam ustąp na mojej a jak widać na zdjęciu tak dalej jest droga z tym,ze(NA TAMTEJ DRODZE)nie ma żadnego znaku to jedno pytanie jadąc prosto tam temu z prawej logiczne ustępuje ale temu z naprzeciwka co bedzie w lewo skręcał? a ja będę prosto to mu tez ustępuje?dodam,że tam nie ma,żadnego znaku ja mam tylko ustap ze swojej strony
nicooo

Postprzez disaster » niedziela 07 lipca 2013, 14:43

Logicznie tam temu z prawej nawet trochę może cokolwiek.

Masz ustąp pierwszeństwa to ustępujesz, tym co z prawej, tym co z lewej i tym co z góry.
disaster

Postprzez nicooo » niedziela 07 lipca 2013, 15:04

właśnie tym co z góry nie koniecznie bo jak jest skrzyżowanie równorzędne i jadę prosto to temu z lewej i prawej a ten z przeciwka ustępuje mi jeżeli skręca dla tego pytam tutaj bo tu jest sytułacja,że ja mam tylko znak a oni nie mają znaku dla tego pytam bo tego z prawej to wiem ze ustępuje ale temu z przeciwka jeżeli ja ''JADĘ PROSTO'' a on skręca? lecz on nie ma znaku żadnego?
nicooo

Postprzez disaster » niedziela 07 lipca 2013, 15:15

Kolego, czytam to co piszesz i zastanawiam się w jakim to jest języku.
W naszym stosuje się kropki, przecinki, wielkie i małe litery, nasze znaki diakrytyczne i inne takie głupotki.
Stosuje się je po to, żeby czytający wiedział o co chodzi piszącemu.
W końcu pomiędzy robieniem komuś łaski i robieniem komuś laski jest dość spora różnica, a i dołożenie przecinka w zdaniu "Moja stara piła leży teraz w piwnicy" zmienia jego sens na "Moja stara piła, leży teraz w piwnicy"

Ergo: Nie mam absolutnie pojęcia o czym Ty do mnie rozmawiasz. Odnoszę wrażenie, że absolutnie nie orientujesz się jednak w hierarchii znaków i sygnałów.
Mają skrzyżowanie trzech dróg w formie litery Y, gdzie jedynym oznaczeniem jest "ustąp pierwszeństwa" na jednym z dojazdów, a wszystkie drogi są publiczne i utwardzone, ten co ma ustąp ustępuje wszystkim.
Jeśli drogą główną z przeciwnych kierunków jadą dwa samochody i oba chcą skręcić w tę drogę podporządkowaną, to pierwszy przejeżdża ten to skręca w prawo.
disaster

Postprzez nicooo » niedziela 07 lipca 2013, 15:38

heh teraz ja nie kapuje kolego,

ale nie oto mi kolego chodzi chodzi mi jedynie o taką sytuację:

''tylko ta jedyna sytuacja jadę podporządkowaną,mam znak ustąp pierwszeństwa dojeżdżam a tam droga biegnie,że tak powiem łukiem i tamci nie mają,żadnych znaków są tak jak by na drodze z pierwszeństwem iii teraz ja chcąc jechać prosto temu z prawej co nie ma znaku muszę ustąpić lecz ten z naprzeciwka co jedzie po tym łuku to i tu pytanie właśnie czy on mi ustępuje i ja jadę czy muszę ustąpić nie dość,że tego z prawej to i tego z przeciwka co jedzie po łuku

bo zasada jest,taka

skrzyżowanie równorzędne znak np stop z przeciwka i ja mam stop a po boku znak droga z pierwszeństwem,czyli jadąc prosto ustępuję tym z drogi z pierwszeństwem(lewa,prawa) i jadę ale tutaj jest nie równorzędne i ja chce prosto a ten z naprzeciwka od jego strony w lewo i według mnie jak oni nie mają znaków,to trzeba to traktować jako droga z pierwszeństwem i oni jadą a ja jadę ostatni mimo,że prosto jadę a ten w lewo skręca tak?
nicooo

Postprzez Grzego90 » niedziela 07 lipca 2013, 16:10

Sytucja prosta jak budowa cepa. Musisz ustąpić tym z naprzeciwka i z prawej koniec kropka. I to nie jest skrzyżowanie równorzędne przede wszystkim. Gdyby to było równorzędne to byś ustępował tylko temu z prawej, ale nie jest bo masz znak
Grzego90

Postprzez Marta95 » niedziela 21 lipca 2013, 17:25

Zbliżam się do skrzyżowania czterowlotowego. Przede mną jest znak: skrzyżowanie z drogą podporządkowaną występującą po obu stronach. Czy chcąc skręcić w lewo, muszę ustąpić pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony?
Marta95

Postprzez jazda112 » niedziela 21 lipca 2013, 20:17

Marta95 napisał(a):Zbliżam się do skrzyżowania czterowlotowego. Przede mną jest znak: skrzyżowanie z drogą podporządkowaną występującą po obu stronach. Czy chcąc skręcić w lewo, muszę ustąpić pierwszeństwa pojazdom nadjeżdżającym z prawej strony?

No chyba nie skoro jesteś na drodze z pierwszeństwem a oni na podporządkowanej
WEWN. PRAKT: 30.06.2013 POZYTYWNY
WEWN. TEOR: 09.07.2013 POZYTYWNY
TEOR: 18.07.2013 67/74 NEGATYWNY
TEOR: 25.07.2013 71/74 POZYTYWNY
PRAKT: 01.08.2013 POTR. TYŁEM OSTATNIEGO PACHOŁKA NEGATYWNY
PRAKT: 05.08.2013 POTR. TYŁEM OSTATNIEGO PACHOŁKA NEGATYWNY
PRAKT: 12.08.2013 OMIJANIE NEGATYWNY
PRAKT: 23.08.2013 POZYTYWNY
jazda112

Powrót do Egzamin na prawo jazdy