Zapłata za prawo jazdy - problem/pytanie.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Zapłata za prawo jazdy - problem/pytanie.

Postprzez Mati2 » środa 19 czerwca 2013, 21:52

Witam. W dniu dzisiejszym, po zdanym egzaminie państwowym, udałem się do zapłacenia za dokument w okienku "kasa" kwoty w wysokości 100,50 zł. Po zapłaceniu Pan z okienka jeden kwistek ( czerwony ) wziął dla siebie, kopie oddał mi. Ja z tą kopią poszedłem do okienka gdzie się zapisuje na egzamin, oddałem Pani, która zabrała mi tą kopię i powiedziała, że prawo jazdy będę mógł odebrać za dwa tygodnie. Jednak zastanawiając się nad tym dłuższy czas doszedłem do wniosku, że chyba ten zielony kwistek to znaczy kopia była dla mnie, a ja oddałem to Pani w okienku która zapisuje na egzamin... i teraz pytanie - czy ten kwistek właśnie prawidłowo tej Pani oddałem czy był dla mnie, a jeżeli był dla mnie to co teraz powinienem teraz zrobić? Bo nie wiem, czy sam dowód w Urzędzie wystarczy, aby wydali mi dokument. Z góry dziękuje za odpowiedź.
Mati2

Re: Zapłata za prawo jazdy - problem/pytanie.

Postprzez jasper1 » środa 19 czerwca 2013, 22:01

Mati2 napisał(a):Witam. W dniu dzisiejszym, po zdanym egzaminie państwowym, udałem się do zapłacenia za dokument w okienku "kasa" kwoty w wysokości 100,50 zł. Po zapłaceniu Pan z okienka jeden kwistek ( czerwony ) wziął dla siebie, kopie oddał mi. Ja z tą kopią poszedłem do okienka gdzie się zapisuje na egzamin, oddałem Pani, która zabrała mi tą kopię i powiedziała, że prawo jazdy będę mógł odebrać za dwa tygodnie. Jednak zastanawiając się nad tym dłuższy czas doszedłem do wniosku, że chyba ten zielony kwistek to znaczy kopia była dla mnie, a ja oddałem to Pani w okienku która zapisuje na egzamin... i teraz pytanie - czy ten kwistek właśnie prawidłowo tej Pani oddałem czy był dla mnie, a jeżeli był dla mnie to co teraz powinienem teraz zrobić? Bo nie wiem, czy sam dowód w Urzędzie wystarczy, aby wydali mi dokument. Z góry dziękuje za odpowiedź.

Nie martw się, to tak działa. Ten kwitek , czyli dowód wpłaty, był dla Ciebie, a Ty za posrednictwem wordu dołaczyłeś go do swoich dokumentów przesyłanych do WK (tak jak umawiając egzamin też oddajesz dowód wpłaty). U mnie też to było tak zorganizowane i też w ramach wrodzonego(nabytego :?: :) ) ograniczonego zaufania miałam takie watpliwosci jak Ty, ale wszystko było dobrze i PJ otrzymałam
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez paulisian » środa 19 czerwca 2013, 22:02

po moim zdanym egzaminie udałam się do WK i tam opłaciłam prawo jazdy. Również nie mam żadnego potwierdzenia że coś zostało zapłacone - a powinnam cokolwiek takiego otrzymać.

jeśli chodzi o WORD to wydaje mi się że zawsze jest tak że tam się wszystkie potwierdzenia wpłaty zostawia.
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Postprzez Mati2 » środa 19 czerwca 2013, 22:08

Ja opłacałem prawo jazdy w Wordzie, ale koleżanka jasper chyba dokładnie mi wytłumaczyła, o co chodzi :)

Rozumiem to w ten sposób, że ten kwitek jest faktycznie dla mnie, ale zanosząc go tam, gdzie zapisuje się na egzamin oni podpinają to do moich dokumentów i wysyłają do WK, czyli nie powinno być problemów :)
Mati2

Postprzez Grzego90 » środa 19 czerwca 2013, 22:43

jasper1 napisał(a):tak jak umawiając egzamin też oddajesz dowód wpłaty

Z tym sie nie spotkałem, żeby dowód wpłaty za egzamin oddawać. Dwa razy ustalałem egzamin i za każdym razem dawali mi potwierdzenie dla mnie. Tak samo jak robiłem dopłate do egzaminu to również dostałem potwierdzenie dla mnie. Co do opłaty za prawko to sie zgadzam.
Grzego90

Postprzez jasper1 » środa 19 czerwca 2013, 22:54

Grzego90 napisał(a):
jasper1 napisał(a):tak jak umawiając egzamin też oddajesz dowód wpłaty

Z tym sie nie spotkałem, żeby dowód wpłaty za egzamin oddawać. Dwa razy ustalałem egzamin i za każdym razem dawali mi potwierdzenie dla mnie. Tak samo jak robiłem dopłate do egzaminu to również dostałem. potwierdzenie. Co do WK to fakt, potwierdzenie wpłaty w "kasie" zostawiało sie w WK.

A u mnie w word oddawało się dowód z kasy (lub wydruk z przelewu bankowego) i otrzymywało zaświadczenie z umówionym terminem egzaminu, jak widać różne są zwyczaje. Podobnie bywa w przypadku innych egzaminów, oryginał wpłaty dodawałam składając dokumenty do swojego zawodowego egzaminu państwowegi, egzaminów językowych organizowanych przez BC itp.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Egzamin na prawo jazdy