Teoria

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Teoria

Postprzez Jaskier » środa 12 czerwca 2013, 13:33

Witajcie mam do was pytanie. Czy macie jakieś pomoce w uczeniu sie teori ponieważ zadawałem juz kilka razy i zawsze brakuje mi jeden lub dwa punkty i dlatego chcialbym wiedzieć jak i z czego sie uczycie aby zdać.
Jaskier

Re: Teoria

Postprzez Mira » środa 12 czerwca 2013, 13:44

Prawo o Ruchu Drogowym - powszechnie znane jako Kodeks Drogowy.
Z mojego doświadczenia - a męczyłam się z tą teorią okrutnie - zdałam za 5tym razem, wtedy gdy odpuściłam czytanie forów i innych dziwnych stron a wzięłam do ręki kodeks i czytałam go do znudzenia, codziennie. Jedyna osoba, która z tej grupy zdała ze mną też uczyła się z kodeksu.
Mira

Postprzez szerszon » środa 12 czerwca 2013, 14:53

W PoRD niewiele jest w temacie pierwszej pomocy czy szeroko pojętej techniki, a przede wszystkim może chodzić o te pytania.
szerszon

Postprzez paulisian » środa 12 czerwca 2013, 15:16

ja proponuję porządny podręcznik (np. "Kierowca doskonały"). Przestudiować go dokładnie. Potem wziąć się za testy. Ja korzystałam z testów dołączonych do książki oraz z tego forum. Jeszcze na jakiejś stronie internetowej też znalazłam dość fajne.
11.03.2013 - egzamin teoretyczny wewn: pozytywny
06.04.2013 - egzamin wewnętrzny: pozytywny
17.05.2013 - egzamin teoretyczny: pozytywny
11.06.2013 - egzamin praktyczny: pozytywny
25.06.2013 - odbiór prawa jazdy
paulisian

Postprzez eLLLka » środa 12 czerwca 2013, 20:08

Jak wyżej, nauczyć się przepisów. W mojej szkole jazdy kursanci dostawali podręcznik wraz z płytą DVD z testami (http://www.e-kierowca.pl/). Testy polecam robić co dziennie aż do egzaminu, ponieważ pozwolą utrwalić wiedzę. Na egzaminie testy wyglądają trochę inaczej, ale zdać jest możliwe i to za pierwszym razem, ale podstawa to dobre przyswojenie przepisów drogowych.
eLLLka

Postprzez adam_nar » czwartek 13 czerwca 2013, 18:30

Ja mogę polecić książkę właśnie z e-kierowcy (Autor - Marek Rupental). Tam są najistotniejsze przepisy w pigułce. Jedyne co mogę jej zarzucić to zbyt mała ilość informacji o zawracaniu. Sam podręcznik jest napisany bardzo przystępnie.

Do książki dodają czterodniowy kod dostępu do testów i e-learningu właśnie na tej stronie. Ja przeczytałem książkę, poczytałem informacje z e-learningu, porobiłem testy właśnie stąd, dodatkowo wybrałem z listy mój WORD (pod wyborem tematów masz listę WORDów i tam możesz wybrać ten, w którym zdajesz). Mi się to bardzo przydało, bo grafika mnie nie zaskoczyła (chociaż pierwszy egzamin pomieszałem dokumentnie, ale wiadomo - stres, palce latają, jedno pytanie samo się ominęło, a może nawet i dwa ;)).

Czego nie polecam? Testów z wydawnictwa Liwona - szkoła jazdy, którą wybrałem na doszkalanie dołączała tą płytkę do książki, ale pytania tam są dosyć nielogiczne, za mocno pokomplikowane, niektóre mogą być interpretowane na dwa sposoby. Te z prawojazdy.com.pl są dużo bardziej podobne do tych, które mają WORDy. Ja sobie założyłem, że nawet jeżeli musiałbym wykupić dodatkowy dostęp, zrobiłbym to. Ale na szczęście teoria juz za mną :)
Pierwsze podejścia: 18.06.2009 - 09.09.2009 (Lublin)
teoria (+), plac (+, +, +), miasto (-, -, -)

Powrót po 4 latach (Suwałki):
12-13.06 - teoria -, +
28.06 - 13.07 - 4 niezdane (raz na placu)
17.07.2013 - udało się :)
adam_nar

Powrót do Egzamin na prawo jazdy