Dziwne pytanie z egzaminu

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Dziwne pytanie z egzaminu

Postprzez Fishu » poniedziałek 10 czerwca 2013, 20:15

Witam, zdawałem dziś egzamin, niestety oblałem, no ale to nic. Ostatnie pytanie ( na ktore jakbym dobrze odpowiedział to bym zdał -.- ) było takie. Wyświetliło się zdjęcie znaku "Miejsce do parkowania" czy jakoś tak( biała litera p na niebieskim tle , wiadomo). Nie było żadnej tabliczki pod znakiem jak miałbym zaparkować pojazd a pytanie było takie " Jak należy zaparkować pojazd po minięciu tego znaku (nie dokładnie ale taki był sens)
A- Prostopadle
B- Skośnie
C- Równolegle

Tabliczki nie było więc to chyba wtedy jest wolna amerykanka no a odpowiedzi były jakie były. Na internecie nic nie znalazłem, jaka może byc odpowiedź prawidłowa ?
Fishu

Re: Dziwne pytanie z egzaminu

Postprzez toyotka » poniedziałek 10 czerwca 2013, 20:31

jeśli nie było tabliczki ze sposobem parkowania, to mamy obowiązek zaparkować równolegle

Art. 46.
2. Kierujący pojazdem, zatrzymując pojazd na jezdni, jest obowiązany ustawić go jak najbliżej jej krawędzi oraz równolegle do niej.
toyotka

Postprzez mumu » środa 19 czerwca 2013, 10:03

równolegle, wzdłuż jezdni
mumu

Postprzez Jan3sobieski » środa 19 czerwca 2013, 12:43

Witam,
Niedawno zakupiłem płytkę z dodatkowymi zestawami pytań, ponoć zweryfikowanych przez ITS.
W jednym z zestawów egzaminów natknołem się na takie pytanie:
Obrazek

Wiem że temat dotyczy pytania egzaminacyjnego ale skoro te pytania są zweryfikowane przez ITS to ciekawi mnie czy to pytanie jest błędnie ułożone czy podchwytliwe gdyż nie rozumiem czemu popełniłem w nim błąd, przecież tablica t-6 a/b/c wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem :/
Jan3sobieski

Postprzez jasper1 » środa 19 czerwca 2013, 13:50

Jan3sobieski napisał(a):(...) ciekawi mnie czy to pytanie jest błędnie ułożone czy podchwytliwe gdyż nie rozumiem czemu popełniłem w nim błąd, przecież tablica t-6 a/b/c wskazuje rzeczywisty przebieg drogi z pierwszeństwem :/

W pytaniu oczywiście jest błąd, jak w wieu pytaniach z innych baz. Nie traktuj pytań z takich testów jako żródła wiedzy, ale jako inspirację do myślenia o sytuacjach drogowych. Zawsze szukaj uzasadnienia swoich wyborów w przepisach, co do obsługi i pierwszej pomocy w podręczniku, materiałach z zajęć.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Powrót do Egzamin na prawo jazdy