PILNE! Prawo jazdy - Egzamin Praktyczny (plac)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

PILNE! Prawo jazdy - Egzamin Praktyczny (plac)

Postprzez artem17 » środa 22 maja 2013, 21:48

Witam.

Mam 2 pytania odnośnie zdawania Praktyki prawa jazdy B.

- przy obsłudze (1 zadanie) jak wylosuje sprawdzenie świateł
Mijania/Postojowych/Drogowych to trzeba sprawdzić w każdym z 3 przypadków też z tyłu?
- Jak się zrobi Łuk (2 zadanie) i jedzie na górkę z łuku to na biegu 1 cz 2 na górkę
podjeżdżać? (jest to odległość 100m na dojechanie do górki z miejsca gdzie kończyło się łuk)
artem17

Re: PILNE! Prawo jazdy - Egzamin Praktyczny (plac)

Postprzez rusel » środa 22 maja 2013, 22:04

a gdzie jest instruktor?
rusel

Postprzez jasper1 » środa 22 maja 2013, 22:07

@artem17, jak jeszcze możesz, to przełóż termin egzaminu i weź się do niego przygotuj, bo kasy szkoda
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez disaster » środa 22 maja 2013, 23:55

Cudnie po prostu....

Jak kiedyś zobaczę auto ze światłami drogowymi z tyłu to chyba dilera zmienię.
I te światła postojowe - zmieniło się coś od czasu jak egzamin zdawałem?

W aucie osobowym sprawdzasz światła POZYCYJNE (z przodu i z tyłu. Z Przodu są to zazwyczaj żarówki W5W, z tyłu P21/5W - zespolone ze stopami, lub R5W)
Światła mijania znajdują się tylko z przodu auta (zazwyczaj żarówki H1 lub H7, czasami zespolone z drogowymi H4)
Światła drogowe - j/w.
Różnica między mijania a drogowymi polega na tym, że mijania z grubsza rzecz ujmując świecą w asfalt, a drogowe bezpośrednio na wprost.
Jak są włączone światła drogowe to na desce świeci się niebieska kontrolka.

Co do pytania drugiego - rusza się z jedynki. Masz stanąć przed górką, ruszyć, podjechać, zatrzymać się i zaciągnąć ręczny, a potem ruszyć i przy okazji się nie stoczyć.
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez Grzego90 » czwartek 23 maja 2013, 08:19

disaster napisał(a):Cudnie po prostu....

W aucie osobowym sprawdzasz światła POZYCYJNE (z przodu i z tyłu. Z Przodu są to zazwyczaj żarówki W5W, z tyłu P21/5W - zespolone ze stopami, lub R5W)
Światła mijania znajdują się tylko z przodu auta (zazwyczaj żarówki H1 lub H7, czasami zespolone z drogowymi H4)
Światła drogowe - j/w.

A właśnie nie do końca. Przy sprawdzaniu świateł pozycyjnych należy sprawdzić jeszcze podświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu. To bardzo ważne, a często sie zapomina o tym. Mi instruktor mówił, że nawet jak każe mi sprawdzić światła mijania czy drogowe, to mimo to trzeba sprawdzić czy świecą pozycyjne z tyłu i tablica.

Co do podjazdu, zrobisz łuk, ruszasz z 1 po chwili wrzucasz 2 i sobie spokojnie podjeżdżasz pod górke. Po co jechać 100 metrów na 1. Jakby górka była 20 metrów od łuku to by można na 1 podjechać, ale jak 100m to podjeżdżaj na 2.
Grzego90

Postprzez rusel » czwartek 23 maja 2013, 08:51

Przy sprawdzaniu świateł pozycyjnych należy sprawdzić jeszcze podświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu. To bardzo ważne, a często sie zapomina o tym.

i moze jeszcze podswietlenie elki?
rusel

Postprzez Grzego90 » czwartek 23 maja 2013, 09:48

rusel napisał(a):
Przy sprawdzaniu świateł pozycyjnych należy sprawdzić jeszcze podświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu. To bardzo ważne, a często sie zapomina o tym.

Słuchaj mądralo. Tak jest, jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj.
Grzego90

Postprzez rusel » czwartek 23 maja 2013, 09:50

tak jest bo tak ci ktos powiedzial...ale tego juz nie weryfikowales....rownie dobrze powiem ze podswietlenie popielniczki tez jest obowiazkowe, dlaczego? bo tak mi powiedzial MUJ instrÓtkor
rusel

Postprzez Grzego90 » czwartek 23 maja 2013, 10:02

rusel napisał(a):tak jest bo tak ci ktos powiedzial...ale tego juz nie weryfikowales....rownie dobrze powiem ze podswietlenie popielniczki tez jest obowiazkowe, dlaczego? bo tak mi powiedzial MUJ instrÓtkor

Polemika z Tobą nie ma sensu bo widać pozjadałeś wszystkie rozumy. Sam widziałem, że schylają sie na egzaminie i sprawdzają podświetlebie tablicy. Popytaj ludzi zdających jak jest jak nie wierzysz.
Grzego90

Postprzez rusel » czwartek 23 maja 2013, 11:13

Polemika z Tobą nie ma sensu bo widać pozjadałeś wszystkie rozumy. Sam widziałem, że schylają sie na egzaminie i sprawdzają podświetlebie tablicy. Popytaj ludzi zdających jak jest jak nie wierzysz.

a ja sam widzialem na egzaminie jak sie nie schylali i nie sprawdzali i co Ty na to?
rusel

Postprzez michal939 » czwartek 23 maja 2013, 12:47

Rusel nie unoś się tak,widocznie co miasto to obyczaj,mnie uczono by przy postojówkach sprawdzić podświetlenie tablicy,bo byli tacy co za to oblali.A nawet jeśli egzaminator tego nie wymaga,to na wszelki wypadek sprawdzić nie zaszkodzi.
michal939

Postprzez artem17 » czwartek 23 maja 2013, 12:50

Dzisiaj zdawałem, udało się za 1 razem.
Na górkę jechałem na 1 biegu, po zjechaniu z jej nie opuściłem do końca ręcznego może z 5% odstawał, ale nie zauważył chyba :p
artem17

Postprzez rusel » czwartek 23 maja 2013, 12:59

Rusel nie unoś się tak,widocznie co miasto to obyczaj

raczej co kursant to obyczaj

mnie uczono by przy postojówkach sprawdzić podświetlenie tablicy

a innego uczono by przy mijaniach sprawdzil podswietlenie....a innego uczono zeby nic procz pozycyjnych nie sprawdzac

a przepisy wciaz te same......tylko zaden len smierdzacy nie sprawdzi w stosownych zapisach czego sie wymaga na egzaminie ale do siania zamieszania to pierwszy w kolejce

Warto zeby przecietny chlop ktory interesuje sie motoryzacja i egzaminami skoro tu cos skrobie wiedzial gdzie i jakie ma swiatla w samochodzie a jak nie wie to niech najpierw zweryfikuje swoja wiedze
rusel

Postprzez Radhezz » sobota 25 maja 2013, 12:39

Grzego90 napisał(a):
rusel napisał(a):

Słuchaj mądralo. Tak jest, jak nie wiesz to sie nie wypowiadaj.

Akurat @rusel ma tutaj rację. Nie wiem jak gdzie indziej, ale u nas przy poleceniu sprawdzenia świateł mijania lub drogowych jeśli agent pójdzie na tył samochodu oglądać to już ma lipę... Z reguły tacy szybko kończą egzamin.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez Grzego90 » sobota 25 maja 2013, 15:30

Ej, no ale te światła są z przodu to po co ma iść to tyłu? Jeśli ktoś ma sprawdzić światła drogowe, a po włączeniu idzie do tyłu to nie dziwne, że kończy egzamin. Mnie uczono tak i mu napisałem jak jest. Widziałem też na własne oczy, sam na egzaminie sprawdzałem podświetlenie przy pozycyjnych, a egzaminator jakoś na słowo nie wierzył tylko chodził za mną i sprawdzał, ktoś tu też potwierdził. Wy twierdzicie inaczej. Spoko. Mógł pytać swojego instruktora to by mu powiedział, ale ludzie sie boją chyba pytać bo potem 1000 pytań dzień przed egzaminem co i jak. A od czego jest instruktor/kurs...
Grzego90

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy