Kilka drobnych pytań budzących u mnie wątpliwość:
1. Klip: jedziemy drogą, widzimy znak D-6 przejście dla pieszych. Pytanie: Czy w tym przypadku powinniśmy zmniejszyć prędkość?
- Kod: Zaznacz cały
&47.4. Kierujący pojazdem zbliżający się do miejsca oznaczonego znakiem D-6, D-6a albo D-6b jest obowiązany zmniejszyć prędkość tak, aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych lub rowerzystów znajdujących się w tych miejscach lub na nie wchodzących lub wjeżdżających.
Według mnie odpowiedź to TAK zakładając, że przed przejściem lub jego okolicy jest jakikolwiek pieszy / rowerzysta. Tylko co w przypadku, gdy nikogo nie ma? Bezwzględnie należy zmniejszyć prędkość na każdym przejściu dla pieszych? Nawet na przejściach na jezdni z ruchem kierowanym?
2. Klip: Jadę sobie jest skrzyżowanie i przez nie jedzie rowerzysta. Pytanie: Czy mogę wyprzedzić rowerzystę?
3. Czy możesz wyprzedzić rowerzystę dojeżdżając do wierzchołka wzniesienia na jezdni bez wyznaczonych pasów ruchu?
- Kod: Zaznacz cały
&24.7. Zabrania się wyprzedzania pojazdu silnikowego jadącego po jezdni:
1. przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia;
2. na zakręcie oznaczonym znakami ostrzegawczymi;
3. na skrzyżowaniu, z wyjątkiem skrzyżowania o ruchu okrężnym lub na którym ruch jest kierowany.
Nie jest zabronione wyprzedzanie pojazdów niesilnikowych na skrzyżowaniach i wierzchołkach wzniesień, dlatego odpowiedzi do obu pytań według mnie to TAK.
4. Klip: Samochód skręca w lewo, a my chcemy ominąć go po jego prawej stronie. Pytanie: Czy możemy wykorzystać zatokę autobusową do ominięcia pojazdu skręcającego w lewo?
Tutaj niestety żadnej podstawy prawnej nie znalazłem i prosiłbym o wyjaśnienie powyższego pytania oraz o weryfikację poprzednich.