Między teorią a praktyką, czyli czas jaki na to przysługuje

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Między teorią a praktyką, czyli czas jaki na to przysługuje

Postprzez kubapar » czwartek 09 maja 2013, 21:09

Witam serdecznie!
Z tego co mi wiadomo, czas między egzaminami jaki przysługuje wszystkim na zdawanie praktyki wynosi 6 miesięcy. I tu rodzi się mój kłopot...
Zdawałem egzamin teoretyczny na kat. A 17 stycznia, tuż przed nowymi zasadami. Udało mi się wszystko zdać i miałem czekać do wiosny na otwarcie egzaminów praktycznych. Problem w tym, że jest już maj, ja mam czas do połowy czerwca, a egzaminy w WORDzie Ostrołęka są jeszcze "nieczynne" z powodu braku motocykli. Ba! Nawet przetarg nie został jeszcze ogłoszony. Zastanawia mnie to, czy w takim przypadku dalej przysługuje mi 6-cio miesięczny okres na zdanie, nawet jeśli nie mogłem zdawać z winy WORDu, a nie swojej?
Bardzo proszę o pomoc, bo mnie już to wszystko nosi jak pomyśle o kolejnym egzaminie teoretycznym, pieniądzach, które wydam na możliwość podejścia oraz na dojazd do ośrodka. Czy jest jakaś szansa na to, że uda mi się przed ~17-tym czerwca podejść do tego egzaminu? Czy może przedłużą mi ten okres? :(
kubapar

Re: Między teorią a praktyką, czyli czas jaki na to przysług

Postprzez among » czwartek 09 maja 2013, 21:18

Okresu Ci nie przedłużą. Po 6 miesiącach komputer nie zapisze Cię na egzamin praktyczny gdyż wykaże, że upłynął termin ważności egzaminu teoretycznego. Najlepszym rozwiązaniem jest udać się na egzamin do innego WORD.
Ostatnio zmieniony czwartek 09 maja 2013, 21:31 przez among, łącznie zmieniany 1 raz
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez kubapar » czwartek 09 maja 2013, 21:20

Dla mnie blisko jest jeszcze Olsztyn, ale tam również nie mają jeszcze nowych motocykli...
kubapar

Postprzez among » czwartek 09 maja 2013, 21:25

Spróbuj w Białymstoku. Bliżej niż do Olsztyna a mają już nowe motocykle. Nawet motorower dla kat. AM :)

Łomża też chyba jest już wyposażona w nowe motocykle.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Postprzez jasper1 » czwartek 09 maja 2013, 21:32

Kubapar, poszukaj rozporzadzenia w sprawie egzaminowania obowiązującego od 19.01 tam jest na pewno paragraf mówiacy o tym, ze czasowe wstrzymanie egzaminów z uwagi na warunki atmosferyczne nie jest wliczone do czasu ważności zdanego egzaminu z teorii. Nie jestem w stanie wkleić Ci teraz linka, ale pewnie ktoś na forum bedzie w stanie to zrobić. To jest gdzieś pomiędzy 1 a 10 stroną rozporządzenia w D. U.
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez kubapar » czwartek 09 maja 2013, 21:43

Jasper, a może chociaż pamiętasz, który to jest rozdział, albo jakimi słowami się to zaczynało, bo nie potrafię tego znaleźć.
Ostatnio zmieniony czwartek 09 maja 2013, 21:59 przez kubapar, łącznie zmieniany 2 razy
kubapar

Postprzez jasper1 » czwartek 09 maja 2013, 21:55

kubapar napisał(a):Jasper, a może chociaż pamiętasz, który to jest rozdział, albo jakimi słowami się to zaczynało, bo nie potrafię tego znaleźć.

To bedzie gdzieś pomiedzy 10 a 20 paragrafem jakoś tak : "czasowe wstrzymanie przeprowadzania egzaminów...", wiecej nie pomogę czytałam to w lutym :(
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez kubapar » czwartek 09 maja 2013, 21:59

OK, już znalazłem. Jest to w § 17. 1. "Dyrektor może okresowo wstrzymać przeprowadzanie egzaminów praktycznych z przyczyn, o których mowa w § 15 pkt 4, o czym niezwłocznie zawiadamia właściwego marszałka województwa.", a zaraz później w podpunkcie 3." Czas wstrzymania przeprowadzenia egzaminów, o których mowa w ust. 1, nie jest wliczany do czasu ważności pozytywnego wyniku części teoretycznej egzaminu na prawo jazdy, o którym mowa w art. 52 ust. 1 ustawy."
Czy, aby napewno mnie to dotyczy?
kubapar

Postprzez jasper1 » czwartek 09 maja 2013, 22:10

kubapar napisał(a):Czy, aby napewno mnie to dotyczy?

Myślę, że ważne jest z jakiego powodu egzaminy zostały wstrzymane - warunki atmosferyczne(?), a nie z jakiego nie są odwieszane. Jeśli zawieszono egzaminy ze wzgledu na aurę, to na pewno można się na ten paragraf powoływać. Jeśli zawieszono z powodu braku motocykli, to może być trudniej, ale... kto wie. Popytaj u siebie w word. Przy starych przepisach w word Wrocław zawsze okres zawieszenia egzaminów nie liczył się do czasu ważności teorii - była oficjalna informacja na ich stronie.
jasper1

Postprzez kubapar » czwartek 09 maja 2013, 22:30

15.4) warunki atmosferyczne lub inne przyczyny uniemożliwiają przeprowadzanie egzaminów;
Z tego co rozumiem inną przyczyną też jest brak motocykli, więc licze, że mi się uda. Postaram się dodzwonić do WORDu (co jest bardzo trudnym zadaniem) i dopytać więcej jak to wygląda. :)
Dziękuję Ci bardzo Jasper1 za pomoc, bez Ciebie bym już sprzedał pewnie motocykl i rzucił to wszystko w kąt. :wink:
kubapar

Powrót do Egzamin na prawo jazdy