Kurs / Egzamin teoretyczny kat. D

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kurs / Egzamin teoretyczny kat. D

Postprzez szeq » sobota 04 maja 2013, 15:17

Z góry sory jeśli wybrałem zły dział bądź jeśli taką informacje gdzieś bym znalazł - szukałem niestety nie znalazłem. Zresztą google też wertowałem i średnie efekty i duże rozbieżności gdyż w internecie aż gęsto ale raczej poruszane są głownie tematy związane z kat. B ale do rzeczy.

Mam następujące pytanie posiadam prawo jazdy kat. B, C chce zapisać się na kat. D i interesuje mnie sprawa egzaminu teoretycznego. Jeśli dobrze pamiętam w 2009 r. jak zdawałem C to egzamin teoretyczny obejmował tylko pytania teoretyczne z kat. C. Jak to dziś wygląda ?? przystępując do egzaminu teoretycznego na D mam też pytania na B ?? Jeśli tak jest to to trochę chore, bo skoro mam B to znaczy że przepisy ruchu drogowego znam i powinienem co najwyżej zdawać egzamin teoretyczny tzw. uzupełniający na kat. D, choć w sumie chyba już mnie nic w tym Kraju nie zdziwi.

z góry dziękuje za odpowiedź.
szeq

Re: Kurs / Egzamin teoretyczny kat. D

Postprzez Radhezz » niedziela 05 maja 2013, 14:10

Egzamin jest ukierunkowany na tą kategorię którą zdajesz, co nie oznacza że kogoś zwalnia to ze znajomości podstawowych i ogólnych przepisów, co do których pytania również mogą się pojawić.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Postprzez szeq » niedziela 09 czerwca 2013, 14:39

Radhezz napisał(a):Egzamin jest ukierunkowany na tą kategorię którą zdajesz

to rozumiem jak najbardziej...
Radhezz napisał(a):co nie oznacza że kogoś zwalnia to ze znajomości podstawowych i ogólnych przepisów, co do których pytania również mogą się pojawić.

i co do tego też nie mam mieszanych uczuć i masz rację, ja raczej pytam konkretnie czy pytania na kat. D składają się z pytań na kat. D czy też na B. Z chwilą gdy zdawałem kat. C pytania dotyczyły tylko kat. C, i nie chodzi tu o to że na żadne na B nie odpowiem jeśli się pojawi lub coś, co raczej chciałbym wiedzieć i mieć taką świadomość, krótko pisząc rozchodzi mi się typowo jak działa system pojawiają się pytania na B czy są tylko na D. z tego co napisałeś wyżej ukierunkowany jest na kat. jaką zdaje, ale po tych zmianach w przepisach od stycznia 2013 r. chciałem się po prostu upewnić jak wygląda dziś egzamin teoretyczny. Jak zdawałem na C i miałem program na płycie z kodeksem i pytaniami to podchodząc do kat. C w tym jakby symulatorze egzaminu na płycie jak i późniejszym egzaminiemie w Wordzie pojawiały się tylko pytania na C czy na D jest analogicznie nadal ? czy przez zmianę przepisów od 01.2013 coś się zmieniło, z góry dziękuje za odpowiedź.

albo jeszcze prościej od którego roku nie zmieniły się testy na prawo jazdy kat. D ? i wtedy będę wiedział czego szukać.
szeq

Postprzez Radhezz » niedziela 09 czerwca 2013, 19:14

Odpowiem tak: nie wiem, kat. C robiłem zanim weszły zmiany, a teraz kończę C+E gdzie jestem zwolniony z teorii. Nawiasem mówiąc D też planuję, ale to bliżej nieokreślona przyszłość póki co.

Pytania zmieniają się ciągle - zresztą jest więcej niż jedna baza, w dodatku są niejawne. Ale sama formuła egzaminu zmieniła się ostatnio właśnie 19 stycznia 2013 roku.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

pytanie z egzaminu teoretycznego

Postprzez beata510 » wtorek 23 lipca 2013, 00:01

Witam!
Nurtuje mnie odpowiedź na następujące pytanie z kat D
Podczas wyprzedzania samochodu ciężarowego w jakiej fazie tego manewru zostanie najbardziej naruszona stateczność pojazdu wyprzedzającego
A- na początku wyprzedzania
B- pod koniec wyprzedzania
C- wcale
Pierwszy egzamin teoretyczny oblany :( nastepny 25.07.13
Wydaje mi się że A
beata510

Postprzez beata510 » wtorek 23 lipca 2013, 22:37

Baza pytań PWPW kat.D pytania jakie jeszcze zapamiętałam
Kiedy pasażerow posadzisz z tylu to
A- autobus będzie podsterowny
B- nadsterowny
C- bez zmian
poprawna A

Kiedy autobusem przegubowym z osią tylną wleczoną skręcasz w prawo to
A- tył zachodzi w lewo
B- tył zacieśnia zakręt w prawo
C- jedzie tym samym torem
poprawna B

to samo tylko z osią skrętną
poprawna to zachodzi w lewo

przewóz dzieci do szkoły w ramach jakiego przewozu
odpowiedź to regularny specjalistyczny

pytanie dotyczące hamulca górskiego nie pamietam doładnie

przewóz nieodpłatny jaka forma umowy
-umowa zlecenie

Jakie dokumenty do przewozu międzynarodowego wahadlowego
- formularz jazdy

Ile może wystawać bagażnik
-0,30cm

Jakieś pytanie o konwencji genewskiej

Coś tam odnośnie zużywania się opon

Pytania związane z czasem pracy

Co powinien posiadać kierowca wykonujący przewóz na potrzeby własne -wypis z zaświadczenia

pytanie odnośnie udzielenia pierwszej pomocy tj. Jak sprawdzić czy osoba jest nieprzytomna i oddycha lub nie oddycha odpowiedź -użyć trzech zmysłów dotyku słuchu i wzroku

Odnośnie pytań z części podstawowej to są dość proste trzeba sobie trochę przypomnieć poczytać kodeks
Jak coś mi sie jeszcze przypomni to dopiszę
beata510

Powrót do Egzamin na prawo jazdy