Witam, przepraszam że poraz kolejny zakładam wątek o tym ale teraz pisze wszędzie inaczej (mi mówiono jakoś przy okazji wchodzenia nowych przepisów właśnie na tym forum że karta motorowerowa będze mnie obowiązywac i że bede na nią jezdzic), przed chwila coś mnie naszło by to sprawdzic i sie troche zestresowalem. Ale od początku :
Mam 18 lat ukończone w lutym br. Karte motorowerową posiadam od 5 lat czyli wyrobiłem ją w pierwszym możliwym czasie, czy musze ją wymienic na prawo jazdy AM (na forum skuterowym pisze że TAK, do skończenia 18 lat potem ona staje sie nie ważna), i / lub czy można dalej jeździc na Dowód Osobisty? W majówke chce jechac w trase skuterem i przypał a musze jechac i czy to znaczy że jade bez uprawnień, czy Policja może mi wystawic mandat za "brak prawa jazdy" ?
Jeśli na moje pytanie powyższe odnośnie nie obowiązywania już karty motorowerowej czy moge jeszcze jakoś załatwic by po zdaniu prawa jazdy powiedziec im (ludziom z wordu) żeby mi dodali jeszcze AM? Mam już złożone wszystkie wnioski ale tylko na B i jestem w trakcie teorii. Pytałem sie mase ludzi, policjantów jak mnie spisywali, instruktora was na tym forum, ludzie mi opowiadali wychodziło na to że mnie bedzie dalej obowiązywac karta, i że na dowód można dalej jeździc. Prosze o pewną odpowiedź bo nie chce sie wkopac w jakieś maliny żeby mi jeszcze odroczyli prawko czy coś bo chyba se strzele w łeb...
Przepraszam jeśli temat jest w nie odpowiednim dziale to proszę o ew. przeniesie, a nie usuwanie tematu.
Pozdrawiam