Wyprzedzanie - droga dwupasmowa - negatyw.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Wyprzedzanie - droga dwupasmowa - negatyw.

Postprzez nabuhodonozor01 » sobota 20 kwietnia 2013, 15:06

Witam, otóż dzisiaj miałem pierwszy egzamin praktyczny na prawo jazdy kat. B.
Uzyskałem wynik negatywny, ze względu na 'wyprzedzanie w miejscu zabronionym...'. Sytuacja była taka:
Jadę drogą na terenie niezabudowanym o dozwolonej prędkości 50km/h. Za chwilkę mijam znak 'ograniczenie prędkości do 80km/h' i zaraz nad nim 'zakaz wyprzedzania'. Po chwili z drogi jednopasmowej robią się dwa pasy, kontynuuję jazdę na wprost, a drugi pas odchodzi z prawej strony, przede mną na nim jedzie bus z prędkością 40km/h, a ja wciąż jadę lewym pasem, (w tej sytuacji nie jestem zmuszony zająć prawego pasa, gdyż tamten pas służy do ustępowania miejsca pojazdom, którzy jadę nieco szybciej), no i linia ciągła jest po mojej lewej stronie, oddziela pasy o przeciwnym kierunku. A ja jadąc lewym pasem obok tego busa z prawej strony, aż w końcu decyduję się przyśpieszyć, aby nie zajmować pasa, no i egzaminator prosił mnie, abym zjechał na stację benzynową, tak zakończył się mój egzamin. Sytuacja absurdalna, bo niby zakaz wyprzedzania był, ale linia pozioma (ciągła), zobowiązuje do zakazu wyprzedzania przecinając ją, a ja spokojnie środkowym pasem przejechałem obok pojazdu. Czy ta decyzja podjęta przez egzaminatora jest w 100% słuszna ? Poniżej zamieszczam też obrazek poglądowy drogi.

download/file.php?mode=view&id=919
nabuhodonozor01

Re: Wyprzedzanie - droga dwupasmowa - negatyw.

Postprzez rusel » sobota 20 kwietnia 2013, 15:37

hm a gdzie to w sobote obecnie odbywaja sie egzaminy? i gdzie jest taki komfort i mozliwosc zeby egzamin byl przeprowadzany poza obszarem zabudowanym? co do podstawy prawnej to egzamin przerwany prawidlowo, znak linia podwojna ciagla nie ma wplywu na zakaz lub mozliwosc wyprzedzania poki nie zmusza kierujacego do jej przekroczenia
Ostatnio zmieniony sobota 20 kwietnia 2013, 15:58 przez rusel, łącznie zmieniany 1 raz
rusel

Postprzez nabuhodonozor01 » sobota 20 kwietnia 2013, 15:57

Tutaj: http://www.wordjg.pl/
Tak, wybacz, nie chodziło mi o obszar niezabudowany, sugerowałem się 80-tką podczas pisania postu, ale faktycznie, tam teren był zabudowany.
nabuhodonozor01

Postprzez jasper1 » sobota 20 kwietnia 2013, 22:50

@nabuhodonozor01
Tak jak wiele osób uczacych się kojarzysz wyprzedzanie z koniecznością zmiany pasa ruchu, a przecież wyprzedzanie nie zawsze tak wygląda. Przeczytaj sobie definicję wyprzedzania art.2.28) PoRD.Warto o tym pamiętać nie tylko w zwiazku z zakazem wyprzedzania, ale zwłaszcza na drogach z niewyznaczonymi pasami ruchu - utkwiło mi w pamięci z okresu nauki takie niedozwolone wyprzedzanie, gdzie lewym zakorkowanym pasem do skrętu w lewo wlókł się sznur pojazdów z prędkością ok.15km/h, a ja sobie pomykałam prawym prawie pustym ok. 50km/h i usłyszałam, że tak się oblewa egzamin. Inna sprawa, kto w tym momencie będzie zwalniał do 15 w życiu, nie na egzaminie - w końcu ja tam jechałam "zwyczajowo", jak wszyscy na moim pasie :)
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
Genius is one percent inspiration and ninety-nine percent perspiration
jasper1

Postprzez silvox » niedziela 21 kwietnia 2013, 10:20

rusel napisał(a):a gdzie to w sobote obecnie odbywaja sie egzaminy?

To są "odróbki" dni co przedłużają nam weekendy..
jasper1 napisał(a):lewym zakorkowanym pasem do skrętu w lewo wlókł się sznur pojazdów z prędkością ok.15km/h, a ja sobie pomykałam prawym prawie pustym ok. 50km/h i usłyszałam, że tak się oblewa egzamin.

No to ciekawe..
Na sucho - to wyprzedzanie..
W życiu - czy jazda w korku gdy różnymi pasami auta poruszają się różnymi prędkościami to wyprzedzanie ??
silvox

Postprzez lith » niedziela 21 kwietnia 2013, 10:22

A czemu nie? Te same niebezpieczeństwa co przy każdym innym wyprzedzaniu. Szczególnie przy takiej różnicy prędkości.
lith

Postprzez MotoTomasz » niedziela 21 kwietnia 2013, 10:42

Pamiętam, że w KW było określone, że poruszanie się w korku z różnymi, niewielkimi prędkościami nie jest wyprzedzaniem tylko...
No właśnie, nie mam teraz dostępu do KW ale ktoś może poszukać i zacytować :)
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez silvox » niedziela 21 kwietnia 2013, 10:48

6. Jeżeli mają zastosowanie postanowienia ustępu 5 lit. a) niniejszego artykułu i natężenie ruchu jest
takie, że pojazdy nie tylko zajmują całą szerokość jezdni przeznaczonej do ruchu w kierunku, w którym się
poruszają, lecz także jadą z szybkością zależną od szybkości poprzedzającego pojazdu poruszającego
się w danym rzędzie, to:
a) bez naruszania postanowień ustępu 9 niniejszego artykułu jazda pojazdów na jednym pasie ruchu
z większą szybkością niż na innym pasie nie będzie uważana za wyprzedzanie w rozumieniu
niniejszego artykułu;

Tak jest jak piszesz - to nie wyprzedzanie..
Ust 9 dotyczy przejśc dla pieszych - tam trzeba zastosować zasady ogólne..
silvox

Postprzez MotoTomasz » niedziela 21 kwietnia 2013, 11:17

Silvox dziękuję za przytoczenie stosownego zapisu. Jak widać coś tam zostaje w mej główce ;)
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez jasper1 » niedziela 21 kwietnia 2013, 15:16

MotoTomasz napisał(a):Pamiętam, że w KW było określone, że poruszanie się w korku z różnymi, niewielkimi prędkościami nie jest wyprzedzaniem tylko...

To też ciekawe.
Czy ktoś może mi rozszyfrować skrót KW, (jedyne skojarzenia jakie mam to z Kodeks Wykroczeń, ale nie wiem czy dobre)?
Strach przed porażką, przed wyjściem na głupka to główna przeszkoda w uczeniu się
jasper1

Postprzez lith » niedziela 21 kwietnia 2013, 15:28

Konwencja wiedeńska o ruchu drogowym
http://pl.wikipedia.org/wiki/Konwencja_wiedeńska_o_ruchu_drogowym
lith

Postprzez silvox » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 11:59

http://www.gddkia.gov.pl/userfiles/arti ... denska.pdf

Tu masz tekst - poczytaj..
Nie wiem czy cos się zmieniło, bo daty na tym akurat egzemplarzu sa kosmicznie stare. Jeśli ktoś ma nowsze, aktualne wydanie to wrzuccie link..
silvox

Postprzez jasper1 » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 14:38

silvox napisał(a):Tu masz tekst - poczytaj..

Dzięki silvox, właśnie to sobie wczoraj wygooglałam.
Jeśli dobrze orientuję się w przepisach prawa, to w przypadku rozbieżności pomiędzy krajową ustawą a ratyfikowaną przez PL konwencją miedzynarodową obowiazują przepisy miedzynarodowe (tak to chyba jakoś jest w konstytucji). Jeśli nie mam racji, to proszę o sprostowanie.
Zastanawiam się jednak jak dobrze pamiętają o tym sądy w osobie sędziego.
Macie jakieś doświadczenia?
jasper1

Postprzez lith » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 15:15

Nikt do tej pory nie potrafił wrzucić na forum wyroku opartego o KW.
lith

Postprzez silvox » poniedziałek 22 kwietnia 2013, 15:17

jasper1 napisał(a):Macie jakieś doświadczenia?

Taaa, jak się ludziska dowiedzieli (doczytali..), że nie trzeba jeździć na mijania, bo wystarczą dzienne, to zanim minister wydał stosowne rozporządzenie był młyn..
A KW jest aktem prawnym "wyższym" od krajowego (np. PoRD) mimo swej ogólności.. W wielu miejscach stwierdza, że szczegółowe rozwiązania "napisze" zainteresowany..
silvox

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy