Prawo jazdy na motor

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy na motor

Postprzez Vienio » wtorek 02 kwietnia 2013, 08:42

Witam wszystkich forumowiczów! Na początku chciałbym się przywitać, gdyż jestem nowy na tym forum. Piszę w sprawie prawa jazdy na motor. Otóż mam pytanie odnośnie mojej sytuacji. Rok temu zdawałem prawo jazdy na kat. A, niestety nie udało mi się go zdać. Operacja na którą czekałem zmusiła mnie do zaprzestania prób. Teraz, gdy jest już po wszystkim chciałbym się dowiedzieć czy podejmując kolejną próbę zdania (niestety już tylko na kategorię A2) prawa jazdy będę musiał od nowa przechodzić kurs. Ponadto jak wygląda sprawa z późniejszą kategorią A? Czy trzeba przechodzić kolejny kurs i egzamin? No i ostatnie pytanie. Mieszkając na podkarpaciu, prawo jazdy na kat B i A zdawałem w rzeszowie. Który z zestawów, ITS czy PWPW, jest obecny w rzeszowskim WORDzie
Vienio

Re: Prawo jazdy na motor

Postprzez silvox » wtorek 02 kwietnia 2013, 09:46

Vienio napisał(a):będę musiał od nowa przechodzić kurs.

Nie, kurs już ukończyłeś - przepadła Ci teoria, więc od tego trzeba zacząć.. Zapisz się na egzamin.
Art. 52. 1. Warunkiem przystąpienia do praktycznej części egzaminu państwowego jest uzyskanie pozytywnego wyniku z części teoretycznej. Pozytywny wynik z części teoretycznej jest ważny przez okres 6 miesięcy od dnia jego uzyskania.

A przed praktycznym warto chyba wykupić kilka godzin na przypomnienie sobie zasad jazdy..
Vienio napisał(a): Który z zestawów, ITS czy PWPW, jest obecny w rzeszowskim WORDzie

A telefony na podkarpaciu wyłączyli ??
silvox

Postprzez Vienio » wtorek 02 kwietnia 2013, 10:10

silvox napisał(a):A telefony na podkarpaciu wyłączyli ??

Skorzystałem z okazji że i tak zadaję kilka pytań na forum...
Mam jeszcze jedno pytanie. Postępowanie w sprawie przejścia z kategorii A2 na A jest identyczna jak zdawanie nowego egzaminu?
Vienio

Postprzez silvox » wtorek 02 kwietnia 2013, 10:22

Vienio napisał(a):Skorzystałem z okazji

Ok, to zapraszam do skorzystania jeszcze raz - poszukaj na forum, bo takie info się już znajduje tu i tam..
Vienio napisał(a):Postępowanie w sprawie przejścia z kategorii A2 na A jest identyczna jak zdawanie nowego egzaminu?

Napisz jeszcze raz - o co ci chodzi ??
Jeśli o powtórny egzamin, to tak..
Z tym, że..
Art. 8. 1. Wymagany minimalny wiek do kierowania wynosi:
(...)
4) 20 lat - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii A, jeżeli osoba co najmniej od 2 lat posiada prawo jazdy kategorii A2;

5) 21 lat - dla motocykli trójkołowych o mocy przekraczającej 15 kW, jeżeli osoba posiada prawo jazdy kategorii A;

(...)

7) 24 lata - dla pojazdów określonych w prawie jazdy kategorii:

a) A - jeżeli osoba nie posiadała co najmniej przez 2 lata prawa jazdy kategorii A2,

(...)

.. do której grupy należysz ??
silvox

Postprzez Vienio » wtorek 02 kwietnia 2013, 10:30

No właśnie tu jest mój ból bo dopiero za 2 lata będę mógł robić na "pełne" A, ale chodziło mi o to, że jeśli np. mam kat. A2 i 2 lata przejeżdżone to może nie trzeba robić już egzaminu z jazdy, chociaż nie wydaje mi się żeby WORD'y odpuściły taką kasę...

Edit: Skoro już tak wypytuję o wszystko, to jak wygląda sprawa z podejściem do egzaminu? Po prostu przychodzę do WORDu i się zapisuję czy potrzebuje jakieś dokumenty że ukończyłem kurs itp?
Vienio

Postprzez Screamer » wtorek 02 kwietnia 2013, 16:18

Ja tam akurat wszystko zrozumiałem co napisał :D

Vienio napisał(a):Edit: Skoro już tak wypytuję o wszystko, to jak wygląda sprawa z podejściem do egzaminu? Po prostu przychodzę do WORDu i się zapisuję czy potrzebuje jakieś dokumenty że ukończyłem kurs itp?

Musisz mieć założony PKK (Profil Kandydata na Kierowcę), zakłada się je w Wydziale Komunikacji, idzie się tam razem ze zdjęciem oraz takim kwitem który ja wypełniałem na pierwszych godzinach wykładów oraz badaniem lekarskim ( i ew. zgodą rodziców, ale Ty nie potrzebujesz :) ).
W wydziale dają Ci kartkę z numerem PKK i napisaną kategorią do jakiej chcesz przystąpić. Z tą kartką idziesz do szkoły jazdy. Później podpisujesz się na wykładach ile godzin byłeś, instruktorzy wpisują ile godzin wyjeździłeś, a na koniec kursu wydają Ci te papiery i z nimi idziesz zapisać się na egzamin.
Tak to wygląda teraz, na Twoim miejscu poszedłbym bym do szkoły jazdy i spytał jak to wygląda w Twojej sytuacji :)
Screamer

Postprzez jpl » czwartek 04 kwietnia 2013, 06:46

Ale jego z tego, co wiem, PKK nie dotyczy, bo już skończył kurs, jakby go dopiero zaczynał, to by musiał zakładać... Choć może niech się wypowie ktoś znający się na rzeczy lepiej ode mnie... :wink:

Vienio, powodzenia :!: :!: :) :D
jpl

Postprzez Vienio » czwartek 04 kwietnia 2013, 17:09

Jutro zadzwonię gościa z którym miałem jazdy i zapytam jak to wygląda. On powinien ogarniać sprawę. Mam jeszcze jedno pytanie. Z racji tego że będę zdawał w rzeszowie, a tam baza pytań jest z PWPW, chciałbym jak najlepiej przygotować się do egzaminu teoretycznego. Czy są już jakieś bazy pytań(oczywiście poza forum, gdzie są umieszczane pytania na kat B) na kat A2/A z PWPW, a może ktoś kto zdawał już na kat A2 mógłby podzielić się doświadczeniem w tym temacie
Vienio

Postprzez silvox » czwartek 04 kwietnia 2013, 17:14

Z bazą pytań będzie ciężko, ale kliknij w zakładkę "egzamin" u góry strony..
Moze coś znajdziesz dla siebie..
silvox

Powrót do Egzamin na prawo jazdy