Czy moge już jeździć ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy moge już jeździć ?

Postprzez wodus » piątek 29 marca 2013, 12:11

Witam mam pytanie otóż dzisiaj na stronie PWPW wyskoczyla mi informacja że prawo-jazdy są do odbioru w urzędzie :
(2013-03-22 09:59:20) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.

(2013-03-29 10:51:24) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.

dzwoniłem do WK i Pan mi powiedzial ze prawko bedzie za kilka dni, ponieważ ta informacja na stronie PWPW informuje ze dopiero zostalo wyprodukowane w Warszawie więc nie ma opcji zeby bylo w tym tygodniu :( .
Teraz są święta więc mialem byc kierowcą 300 km, i teraz pytanie czy coś mi grozi wrazie kontroli Policjii ?
Poza mandatem 50 zł za brak dokumentu.
Moge dostac mandat 500 zł ? lub zawieszenie mi prawa-jazdy ?
P.S proszę o odpowiedź tylko i wyłącznie użytkowników znających temat. i z góry dziękuje Pozdrawiam!
wodus

Re: Czy moge już jeździć ?

Postprzez ella » piątek 29 marca 2013, 12:13

NA forum już nie raz było to pytanie nawet w naszym FAQ
ella
Moderator

Postprzez wodus » piątek 29 marca 2013, 12:29

Dziękuje Pani moderator, ale po przeszukaniu FAQ nic poza pytaniami dotyczącymi funkcjonowaniem strony (problemy z logowaniem, pisaniem postow itp) nie znalazłem, być może źle szukam, czy mógłby mi ktoś podać link do konkretnego tematu z FAQ :help: , będe BARDZO wdzięczny :P
wodus

Postprzez ella » piątek 29 marca 2013, 12:33

oj, ludzie akceptują że to przeczytali a potem .....

viewforum.php?f=9

A w skrócie...przecie zTwoje prawko juz jest to w czym problem. Nie odebrałeś czyli brak dokumentów.
ella
Moderator

Postprzez MotoTomasz » piątek 29 marca 2013, 12:47

Niby jest ale w CEPiK nadal figuruje jako nieodebrane więc nieaktywne.
Wychodziłoby, że te wszystkie osoby, które zrobiły np. kat. C i nie mogą jej odebrać mogłyby normalnie jeździć i martwić się tylko o 50 zł mandatu...
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez wodus » piątek 29 marca 2013, 12:57

no tak, więc dzięki za pomoc. Jednak nie bede ryzykował, za dużo czasu i pieniedzy stracilem aby zdobyć ten "wyjątkowy" dokument ;)
wodus

Postprzez MotoTomasz » piątek 29 marca 2013, 13:30

Poza tym status "dokument do odebrania w urzędzie" pojawia się gdy ewidencja Urzędu zarejestruje taki dokument a nie w momencie wysyłki przez PWPW.
Ja przeszedłbym się do WK i spróbował odebrać dokument. To, co mówił ten pan to ByZyDURA ;)
Nie chce im się pracować przed świętami i tyle.
MotoTomasz

Postprzez mk61 » piątek 29 marca 2013, 13:48

MotoTomasz napisał(a):Niby jest ale w CEPiK nadal figuruje jako nieodebrane więc nieaktywne.

W życiu o czymś takim nie słyszałem. :D
MotoTomasz napisał(a):Wychodziłoby, że te wszystkie osoby, które zrobiły np. kat. C i nie mogą jej odebrać mogłyby normalnie jeździć i martwić się tylko o 50 zł mandatu...

Nie. Te osoby tylko zdały egzamin, a Nowak, Grabarczyk i reszta tej bandy zrobiła ich w jajo.
Dokumenty z egzaminów leżą w WK i stwierdzają, że osoba może uzyskać uprawnienia. Urząd niestety tak nie stwierdza i nie nadaje uprawnień, czyli uprawnień te osoby nie posiadają.
MotoTomasz napisał(a):Poza tym status "dokument do odebrania w urzędzie" pojawia się gdy ewidencja Urzędu zarejestruje taki dokument a nie w momencie wysyłki przez PWPW.

Dokładnie. Informacjami pokazanymi na stronie zarządza WK. "Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne." pokazuje się (a przynajmniej powinno) w momencie, kiedy szanowny urzędnik weźmie do rąk dokumenty interesanta i nada uprawnienia wysyłając formularz do PWPW o produkcję dokumentu.
MotoTomasz napisał(a):Ja przeszedłbym się do WK i spróbował odebrać dokument. To, co mówił ten pan to ByZyDURA

Racja.
MotoTomasz napisał(a):Nie chce im się pracować przed świętami i tyle.

Jak zawsze. W poniedziałek składałem papiery o 14.30 (wydział pracuje tylko do 15), to pani bardzo zgrabnie się wytłumaczyła, że "zajmie się sprawą dopiero jutro, bo teraz nie ma dostępu", choć wszystkie teczki są w pomieszczeniu obok nieograniczonym zamkniętymi drzwiami. :D
wodus napisał(a):no tak, więc dzięki za pomoc. Jednak nie bede ryzykował, za dużo czasu i pieniedzy stracilem aby zdobyć ten "wyjątkowy" dokument

Twój dokument jest bezpieczny. Uprawnienia posiadasz. Jedynie policjanci czasem lubią robić problem i mimo sprawdzenia w komputerze Twoich uprawnień mogą żądać, żebyś dalej nie jechał. Z tego, co wiem, to nic by się nie stało, gdybyś pojechał, uprawnień Ci nie zabiorą, ale policjant może tak co minutę wypisywać Ci mandat (wykroczenie jest - każde w innym miejscu, a już na pewno w innym czasie).
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez MotoTomasz » piątek 29 marca 2013, 15:04

OK, sprawa się nieco zmieniła od mojej ostatniej styczności z CEPiKiem.
Teraz sprawdziłem i faktycznie dane z PWPW dzień przed wysłaniem dokumentu do WK idą do CEPiK i już wtedy uprawnienia są nadane.
Także w okresie od zdania egzaminu do dostarczenia dokumentu do WK jeździć nie wolno, mandat - 500 zł.
Później już tylko mandat za brak dokumentu - 50 zł.

Jeśli chodzi o osoby z kat. A lub C to chodzi o zmianę wieku i WK mają nawet dostarczone druki praw jazdy tych osób ale nie chcą wydawać. Nie wszystkie ale co jakiś czas słyszy się o takich osobach.

CEPiK po wpisaniu numeru PESEL wyświetla:
Posiadane uprawnienia:
- Datę wydania;
- Datę ważności;
- Kategorie;
- Ograniczenia;
Zatrzymane uprawnienia:
- Datę zatrzymania;
- Okres ważności zakazu;
- Powód zatrzymania;
Uwagi: np. poszukiwany itp.
Dodatkowo:
Ważność badania technicznego pojazdu, dane SKP, ważność OC, dane ubezpieczalni, weryfikacja w bazie pojazdów skradzionych.

Pozdrawiam.
MotoTomasz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy