Odwołanie (Spoglądanie na lewarek zmiany biegów)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Odwołanie (Spoglądanie na lewarek zmiany biegów)

Postprzez MarYo » wtorek 26 marca 2013, 00:40

Witam
To mój 2 post pisze w sprawie egzaminu siostry który niestety oblała. Dla mnie sprawa wydaję się dość naciągana wiec chciałem was zapytać co o tym myślicie. Nie dość że siostra miała osoby trzecie w samochodzie (2 przyszłych egzaminatorów na tylnym siedzeniu). To jeszcze powód oblania egzaminu dla mnie wydaje się dość naciągany.
Ośrodki egzaminacyjne odczuwają w tym okresie mały deficyt nowych zdających i wydaje mi się że "DBAJĄ" o tych których maja jeszcze w garści...
Powód oblania egzaminu to "nieprzestrzeganie zasad techniki jazdy" tak to chyba zostało nazwane. Dokładniej chodziło o to że siostra 2 razy spojrzała na lewarek podczas zmiany biegów... Nie spowodowało to żadnego zagrożenia w ruchu. Na dodatek raz spojrzała gdy samochód stał i wrzucała wsteczny... Poza tym egzamin przeszła bezbłędnie a o swoim "przewinieniu" dowiedziała się gdy już zjechała do ośrodka. Myślała że egzamin zdała... Czy odwoływać się od tej decyzji? Jakie są szanse? Gdzie i jak się odwoływać?
Pozdrawiam.
MarYo

Re: Odwołanie (Spoglądanie na lewarek zmiany biegów)

Postprzez MotoTomasz » wtorek 26 marca 2013, 01:09

Odwołać można się zawsze.
Pozwala to na spokojnie zapoznać się z materiałem video i dostrzec swoje błędy.
Czy kolejny post o możliwym odwołaniu będzie dotyczył zbyt niskiej/wysokiej temperatury w pojeździe? Można jeszcze pokusić się o negatywny wpływ położenia Merkurego względem Jowisza...
Na przyszłość: Opisuj wszystkie żale w jednym temacie.
ObrazekPrawkoOnline ObrazekYouTube ObrazekMail me
PJ: ABCDET 2002 - 2013
Instruktor: ABC - 2006
Wózki widłowe: 2011
Ratownik MotoPozytywni.pl
Plecak w Szkoła Motocyklowa Turbo - Pabianice
MotoTomasz

Postprzez szerszon » wtorek 26 marca 2013, 01:24

To jest irracjonalne - nie chce mi sie wierzyć.
szerszon

Postprzez superosk » wtorek 26 marca 2013, 01:39

Nie jestem pewien, ale technika jazdy to są zachowania, a nie zadania i dwa błędy w tym punkcie arkusza przebiegu egzaminu nie mogą być podstawą do negatywnego wyniku egzaminu. To tylko moje zdanie i może jakis egzaminator (kandydat na egzaminatora mnie poprawi lub poprze). Co do odwołania to siostra ma na to chyba 7 dni i wyłącznie forma pisemna.
superosk

Postprzez MarYo » wtorek 26 marca 2013, 01:52

MotoTomasz napisał(a):Na przyszłość: Opisuj wszystkie żale w jednym temacie.

Pozwól "przyjemniaczku" że sam będę decydował co ma być w jednym temacie a co nie!
Pierwszy post dotyczył innej kwestii wiec czemu mam go łączyć?
To nie są żadne żale tylko zwykła prośba o poradę... niestety i na forum bywają ludzie zgryźliwi...

Co do odwołania to siostra ma na to chyba 7 dni i wyłącznie forma pisemna.

Orientujecie się ile dni maja na odpowiedź? W jakiej formie ją otrzymuje składający? Czy wgląd do nagrania jet możliwy?
MarYo

Postprzez szerszon » wtorek 26 marca 2013, 08:05

superosk napisał(a):Nie jestem pewien, ale technika jazdy to są zachowania, a nie zadania i dwa błędy w tym punkcie arkusza przebiegu egzaminu nie mogą być podstawą do negatywnego wyniku egzaminu. To tylko moje zdanie i może jakis egzaminator (kandydat na egzaminatora mnie poprawi lub poprze). Co do odwołania to siostra ma na to chyba 7 dni i wyłącznie forma pisemna.
Parametry...
i powinno sie unikać takich nieścisłości.
Można sie zapędzić w kozi róg.
szerszon

Postprzez dylek » wtorek 26 marca 2013, 08:09

Najczęściej WORDy rozwiązują to w ten sposób, że zdajacy zostaje zaproszony na przejrzenie materiału wideo... by już na spokojnie, bez emocji mógł zobaczyć za co faktycznie został oblany i wysłuchać uzasadnienia.... Po obejrzeniu filmiku decyduje - zgadza się z decyzją i odstępuje od tej procedury , lub składa odwołanie do marszałka, by ten rozstrzygnął, po czyjej stronie racja. To tak mniej więcej jak to wygląda...
W przypadku skargi (nie odwołania ) zaznaczasz czego dotyczy.... na przebieg egzaminu, na decyzję egzaminatora itp... dobrze jest, byście poprosili jakiegoś kumatego instruktora, by wam pomógł sklecić to pisemko, by miało ono ręce i nogi.
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez wodus » wtorek 26 marca 2013, 09:32

Moim zdaniem siostra nie mogła się dowiedzieć że nie zdała w samym ośrodku, tylko egzaminator powinien ją poinformowac ze zrobila 2 błędy, i że egzamin juz i tak bedzie z wynikiem negatywnym, i powinien zapytać czy chce dalej kontynuować jazde, zapytaj sie siostry jak dokładnie było.
Być może egzaminator dostrzegł że robiła to kilkukrotnie (badź cały czas) , przy np. skrzyżowaniach lub przejeździe kolejowym.
Ostatnio zmieniony niedziela 31 marca 2013, 19:28 przez wodus, łącznie zmieniany 1 raz
wodus

Postprzez Borys_q » wtorek 26 marca 2013, 09:52

Czy odwoływać się od tej decyzji?

Odwoływać, nagranie jest 14 dni przechowywane, temat odwołania w pomorskim około 3 miesięcy trwa. Musisz stworzyć pismo do marszałka województwa, złożyć je u dyrektora Wordu i czekać na kontakt.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » wtorek 26 marca 2013, 12:14

nagranie jest 14 dni przechowywane

21
rusel

Postprzez Borys_q » wtorek 26 marca 2013, 12:17

A przepraszam, ja jeszcze po staremu :)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » wtorek 26 marca 2013, 12:34

Dokładniej chodziło o to że siostra 2 razy spojrzała na lewarek podczas zmiany biegów

dokladniej to siotra troche bajeruje, prawdopodobnie 2 razy wrzucila nieprawidlowy bieg, byc moze silnik gasl lub ruszala np z 2 lub 3

ludzie w stresie opowiadaja niestworzone rzeczy a to jedna z nich
rusel

Postprzez marekqqq » wtorek 26 marca 2013, 13:02

egzamin przeprowadzony niezgodnie z instrukcją egzaminowania - jak najbardziej należy napisać odwołanie
marekqqq

Postprzez wooly » wtorek 26 marca 2013, 13:19

Może zamiast patrzyć w lusterka podczas zmiany pasa ruchu lub obserwować skrzyżowanie patrzyła który bieg ma wrzucić. A to co napisałeś to " wujek mojego dobrego kolegi szwagra brata powiedział że żona kuzyna od strony matki....", skoro oblała to dostała arkusz i tu powinieneś napisać co egzaminator napisał w uwagach!

Marekqqq marszałek może unieważnić egzamin na podstawie art. 71 ust. 2 UoKP, dalej nie będę rozwijał tematu.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez MarYo » wtorek 26 marca 2013, 17:13

Panowie nie możemy chyba z góry zakładać że moja siostra zmyśla i koloryzuje. Wiem że w stresie egzaminujący wszystkiego nie zapamięta.
Jeśli odwołanie może trwać 3 miesiące to to procedura ta jest całkowitym nieporozumieniem...

Moim zdaniem siostra NIE MOGŁA się dowiedzieć że nie zdała w samym ośrodku, tylko egzaminator powinien ją poinformowac ze zrobila 2 błędy, i że egzamin juz i tak bedzie z wynikiem negatywnym, i powinien zapytać czy chce dalej kontynuować jazde, zapytaj sie siostry jak dokładnie było.
Być może egzaminator dostrzegł że robiła to kilkukrotnie (badź cały czas) , przy np. skrzyżowaniach lub przejeździe kolejowym.

o niezdanym egzaminie dowiedziała się po zjechaniu na teren ośrodka.

Najczęściej WORDy rozwiązują to w ten sposób, że zdajacy zostaje zaproszony na przejrzenie materiału wideo...

Kiedy zaproszenie na przegląd wideo odwołujący się otrzymuje? Kto w tym uczestniczy?

Jak to jest z zerkaniem na lewarek? Egzaminator ma wolna rękę? Jak mu sie nie podoba to może oblać?
Zgadzam się jak ktoś jest pierdoła i gapi się jak sroka w gnat to trzeba go oblać ale sprawa z opisu siostry wygląda trochę inaczej. Dodam że egzaminator był mocno nadgorliwy mając dodatkowych pasażerów na tylnym siedzeniu... Najśmieszniejsze jest to że gość pochwalił siostrę że jechała sprawnie dynamicznie itd.

Siostra po egzaminie nie wiedząc co zrobić zapisała się na ponowny egzamin to chyba nie przeszkadza aby złożyć odwołanie? Egzamin ma za 3 tygodnie chyba do tego czasu będzie mogła przynajmniej obejrzeć nagranie z egzaminu.

PS Żeby nie było opierniczyłem siostrę za to że w ogóle zerkała na lewarek. ;)
MarYo

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy