Poinformowanie o błędzie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Poinformowanie o błędzie

Postprzez isgf22 » sobota 09 marca 2013, 00:46

Egzamin kat B, około 30 minut jazdy, przypadkowe wymuszenie z mojej strony pedał hamulca od strony egzaminatora, zero jakiejkolwiek reakcji słownej, nic. Cisza. Jazda trwa dalej i dopiero po 5 minutach usłyszałem, że popełniłem błąd. Czy jest możliwość wniesienia skargi, że nie zostałem poinformowany od razu o błędzie ?
isgf22

Re: Poinformowanie o błędzie

Postprzez Colossus » sobota 09 marca 2013, 01:01

To nie był błąd, a interwencja, gdy egzaminator naciśnie pedał hamulca to dla Ciebie powinno być jasne, że egzamin przerwany, nawet jeśli egzaminator nic nie powiedział.
Colossus

Postprzez Anfa » sobota 09 marca 2013, 07:59

Mnie się wydaje, że by mu powiedział odrazu, u mnie również pedał hamulca znikną przy wyjezdzie z parkowania, słowem się nie odezwałam, kontynuowałam jazde. Na koniec dostałam POZYTYWNY. Być może popełnił inny błąd, np przpadkowe wymuszenie to jest bład.
STOP DLA CHEMII W JEDZENIU
Anfa

Postprzez Jacek » sobota 09 marca 2013, 10:54

Egzaminator informuje o nieprawidłowym wykonaniu zdania egzaminacyjnego lub o przerwaniu egzaminu. Nikt nie określił kiedy taką informację ma przekazać. To on decyduje o czasie podania takiej informacji, biorąc pod uwagę również względy bezpieczeństwa na drodze. Informowanie o "błędzie" jak to nazwałeś zostało wprowadzone w konkretnym celu. Mianowicie po to, aby osoba egzaminowana miała świadomość, że nie jedzie idealnie, a nie po to żeby jej pomagać. Wcześniej zdarzały się bowiem przypadki w których osoba była zaskoczona po powrocie na plac manewrowy ośrodka, że wynik jest negatywny. Stąd informowanie o "błędach". Egzaminator nie jest automatem, czasem również potrzebuje czasu aby się zastanowić nad sytuacją. Zatem informacja taka, może zostać przekazana chwilę później i nie jest to podstawa, aby stwierdzić błąd egzaminatora. Pozdrawiam.
Jacek

Postprzez Borys_q » sobota 09 marca 2013, 21:29

To nie był błąd, a interwencja, gdy egzaminator naciśnie pedał hamulca to dla Ciebie powinno być jasne, że egzamin przerwany, nawet jeśli egzaminator nic nie powiedział.

Egzaminu nie przerywa interwencja egzaminatora, przerywa możliwość stworzenia zagrożenia lub tabela 12. Egzaminator nie jest maszyną może się zdarzyć, że jego reakcja będzie przedwczesna lub nie potrzebna, chwała mu za to jeśli się zorientuje i pozwoli jechać dalej.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez rusel » sobota 09 marca 2013, 21:53

ile razy lapie za kierownice bo nie mam pewnosci czy sie kursant zmiesci czy nie....pozniej po interwencji czasem okazuje sie ze jeszcze mozna sie wstrzymac z przerwaniem bo nie bylo az tak zle i dac szanse dalszej jazdy
rusel

Postprzez Revan » sobota 09 marca 2013, 23:10

Potwierdzam, sam na 1szym egzaminie po wymuszeniu przy zmianie pasa i hamulcu uslyszalem o bledzie i przerwaniu dopiero po zaparkowaniu na stacji benzynowej-w koncu na srodku jezdni ciezko sie zamienic miejscami, a kursant musi jakos bezpiecznie dla ruchu zaparkowac pojazd nie utrudniajac i tamujac ruchu innym ;)
WORD ŁÓDŹ MARATOŃSKA

Kategoria B 12.03.2013 plac (+), miasto (+)
Revan

Postprzez rusel » niedziela 10 marca 2013, 11:29

tu nie chodzi o miejsce co do przesiadki tylko o moment w ktorym trzeba poinformowac o przerwaniu, osobiscie rowniez nigdy nie polecam robic tego podczas jazdy, zdaza sie ze kursant w szoku puszcza kierownice lub odpina pasy podczas pokonywania skrzyzowania slyszac ze to juz jest koniec, dlatego warto poinformowac co bylo nie tak na biezaco ale nie mowic o wyniku do momentu kiedy wylaczymy sie z ruchu
rusel

Postprzez Jacek » niedziela 24 marca 2013, 10:58

rusel napisał(a):ile razy lapie za kierownice bo nie mam pewnosci czy sie kursant zmiesci czy nie....pozniej po interwencji czasem okazuje sie ze jeszcze mozna sie wstrzymac z przerwaniem bo nie bylo az tak zle i dac szanse dalszej jazdy

Interwencja egzaminatora równa się niesamodzielne wykonanie zadania. Par. 32 rozporządzenia.
Jacek

Postprzez rusel » niedziela 24 marca 2013, 12:05

Interwencja egzaminatora równa się niesamodzielne wykonanie zadania

interwencja egzaminatora równa się uzywanie rozumu, bezpieczenstwo to priorytet
rusel

Postprzez Jacek » niedziela 24 marca 2013, 14:13

"interwencja egzaminatora równa się uzywanie rozumu, bezpieczenstwo to priorytet"

Tu się zgadzam. Natomiast brak bezpieczeństwa oznacza wynik negatywny. Skoro ty nie jesteś w stanie określić czy jeszcze się mieścicie czy już nie to tym bardziej osoba egzaminowana nad tym nie panuje. W takim przypadku tylko jeden wynik wchodzi w grę.
Jacek

Postprzez rusel » niedziela 24 marca 2013, 15:03

interwencja nie oznacza zakonczenia egzaminu, egzaminator musi niestety wiele rzeczy udowodnic, jezeli pospieszy sie z interwencja i nie odpusci to w przypadkach kiedy na nagraniu nie mozna udowodnic zagrozenia egzamin jest powtorzony
rusel

Postprzez Jacek » niedziela 24 marca 2013, 16:47

rusel napisał(a):interwencja nie oznacza zakonczenia egzaminu, egzaminator musi niestety wiele rzeczy udowodnic, jezeli pospieszy sie z interwencja i nie odpusci to w przypadkach kiedy na nagraniu nie mozna udowodnic zagrozenia egzamin jest powtorzony

Znów się muszę z Tobą zgodzić w kwestii udowadniania. Mówimy o teorii, a praktyka wiadomo jaka jest. Kwestia zapisów prowadzi do powstawania pewnego rodzaju patologi w tej dziedzinie. Rolę egzaminatora sprowadza się do roli prokuratora. Nie potrafisz udowodnić to znaczy że tak nie było. Natomiast to nie tak powinno być i to nie o to chodziło ustawodawcy. Niestety w naszym pięknym kraju wpada się z jednej skrajności w drugą. Problem polega na błędnej moim zdaniem interpretacji zapisów K.P.A. Pozdrawiam
Jacek

Powrót do Egzamin na prawo jazdy