Problem z uprawnieniami na kat B1 z powodu zmiany przepisów

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Problem z uprawnieniami na kat B1 z powodu zmiany przepisów

Postprzez krystian1708 » sobota 02 lutego 2013, 21:11

Witam. Jeżeli umieściłem w złym dziale to przepraszam. Chciałbym prosić o poradę. Ukończyłem kurs prawa jazdy kategorii B1 (zdałem dn 18. stycznia 2013 roku) według starych przepisów, jednak wydanie prawa jazdy nastąpi w okresie
obowiązywania nowych przepisów. Według starych przepisów mogłem kierować samochodem osobowym a po zmianie już nie. Czy wobec tego mogę kierować nadal samochodem osobowym. Czy ważniejsza jest data zdania egzaminu państwowego czy data wydania dokumentu.

Bardzo proszę o pomoc, gdyż jest to dla mnie bardzo ważna sprawa.
krystian1708

Re: Problem z uprawnieniami na kat B1 z powodu zmiany przepi

Postprzez karol199 » sobota 02 lutego 2013, 22:49

krystian1708 napisał(a):Witam. Jeżeli umieściłem w złym dziale to przepraszam. Chciałbym prosić o poradę. Ukończyłem kurs prawa jazdy kategorii B1 (zdałem dn 18. stycznia 2013 roku) według starych przepisów, jednak wydanie prawa jazdy nastąpi w okresie
obowiązywania nowych przepisów. Według starych przepisów mogłem kierować samochodem osobowym a po zmianie już nie. Czy wobec tego mogę kierować nadal samochodem osobowym. Czy ważniejsza jest data zdania egzaminu państwowego czy data wydania dokumentu.

Bardzo proszę o pomoc, gdyż jest to dla mnie bardzo ważna sprawa.

Decyduje data nadania uprawnień a nie egzaminu
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez albin » niedziela 03 lutego 2013, 11:00

Nie ma tu znaczenia ani data egzaminu ani data wydania uprawnień, zmieniły się uprawnienia do kierowania z posiadaną kategorią B1. I obowiązuje wszystkich, nie ważne kiedy zdawali i kiedy dostali prawko. Po prostu od 19 stycznia już nie można kierować pojazdem samochodowym jaki był we wcześniejszych uprawnieniach. Po zmianie przepisów zostały z nich wykluczone auta do 550 kg, de facto będzie więc można jeździć co najwyżej quadem
A, B, C, D, E -
albin

Postprzez krystian1708 » niedziela 03 lutego 2013, 19:45

Dziękuję z zainteresowanie moim problemem. Z wypowiedzi Pana albina wynika, iż zostanie złamana zasada, że prawo nie działa wstecz. W państwie prawa jakim jest Polska (art.2 Konstytucji Rzeczypospolitej Polskiej) taki czyn jest karygodny.
krystian1708

Postprzez Radhezz » niedziela 03 lutego 2013, 20:18

[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Powrót do Egzamin na prawo jazdy