Prawko B problem.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawko B problem.

Postprzez Ragor » czwartek 24 stycznia 2013, 17:17

Siemka, mam takie pytanie. Dziś odebrałem prawko kat. A i od razu poprosiłem o wysłanie duplikatów badań lekarskich i zgody rodziców do WORD'u ponieważ mam ustalony termin, a dokumenty zostały wysłane do urzędu by wyrobić prawko na motocykl. W urzędzie dowiedziałem się, że potrzebuję nowych badań lekarskich (te ponoć nie mają podstawy prawnej czy coś w tym stylu) i oni założą mi "profil kierowcy" czy jest to konieczne przy posiadaniu ustalonego terminu na egzamin poprawkowy (teoria zdana)? Czy wystarczy dowieźć duplikaty "starych dokumentów" (badania z sierpnia 2012)?

Szukałem w Google informacji na ten temat, ale temat jest chyba zbyt świeży, bo nie uzyskałem tam odpowiedzi. Przepraszam za zamęt w mojej wypowiedzi, ale jestem zły na myśl o kolejnych wydatkach związanych z prawkiem.
Ragor

Re: Prawko B problem.

Postprzez Radhezz » czwartek 24 stycznia 2013, 21:57

Nie bardzo ogarniam problem - jeśli robiłeś oba kursy jednocześnie to dokumenty powinny być prowadzone podwójnie i jak najbardziej aktualne. To nie kat. C czy D gdzie zmieniły się wymagania odnośnie badań lekarskich, więc duplikaty powinny wystarczyć - przecież są wciąż aktualne. No chyba żeby były wystawione tylko na kat. A.

Tyle na logikę, a w rzeczywistości na nowych zaświadczeniach będzie zapewne podana podstawa prawna z nowej Ustawy o Kierujących Pojazdami, a nie jak do tej pory z Ustawy Prawa o Ruchu Drogowym. Tym niemniej wcześniej nikt podobnych problemów nie zgłaszał.

Co do profilu to nowy wymysł naszej biurokracji - kto nie pracuje w WORD, WK czy PWPW ten nie wie tak naprawdę jak to funkcjonuje i do czego jest wymagany; Podejrzewam że i sami urzędnicy nie bardzo wiedzą jak to działa jeszcze... No ale pytanie czy będą chcieli się dowiedzieć.
[A][B][BE][C][CE][D][DE]
Pojazdy uprzywilejowane ABCD
Jeśli nie przeklinasz w trakcie prowadzenia samochodu, to znaczy, że prawdopodobnie należysz do tej grupy kierowców, na których my wszyscy przeklinamy.
Radhezz

Re: Prawko B problem.

Postprzez Ragor » czwartek 24 stycznia 2013, 22:02

Kurs robiony jednocześnie, a badania miałem na A i B na jednym zaświadczeniu. Zobaczymy w poniedziałek mam dostać odpowiedź z urzędu.
Ragor

Powrót do Egzamin na prawo jazdy