Ciekawe Rondo w Pile i kategoria C

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ciekawe Rondo w Pile i kategoria C

Postprzez benno » wtorek 08 stycznia 2013, 16:00

Przedstawiam ciekawe rondo w Pile , masa osób tam oblewa szczególnie na kategorię C lub C+E.
Obrazek
Wyobraźmy sobie że egzaminator nakazuje skręt w lewo na rondzie jadąc od dołu (z pasa obok gdzie stoi autobus). W związku z tym że z lewej strony jak również z naprzeciwka jest dość spory ruch trzeba wypatrywać swej okazji ruszając dość załadowaną ciężarówką lub zestawem. Problem polega na tym, że nie widać samochodów startujących z naprzeciwka i znajdujących się na wewnętrznym pasie gdyż ten żywopłot trochę urósł przez ostatnie kilka lat więc pojazdy te są zauważalne dopiero w momencie gdzie znajduje się ten niebieski samochód po lewej stronie. Gdy ciężarówka znajduje się w połowie drogi a te pojazdy chcą wykonać manewr zawracania egzaminatorzy oblewają za wymuszenie . Czyli w momencie wjazdu na rondo tego pojazdu nie widać a gdy pojawia się (a zazwyczaj wjeżdżają na rondo bardzo szybko ) ciężarówka zazwyczaj nie zdąży jeszcze wjechać na wewnętrzny pas . Czy powinna ona się zatrzymać w tym miejscu i ustąpić pierwszeństwa przed wjechaniem jeszcze na wewnętrzny pas? A jeśli nie to jak się zachować ? Bo sytuacja jest bardzo niezręczna . Bardzo proszę o wypowiadanie się, a z racji że jest to mój pierwszy post witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Posiadane kategorie:
B
B+E
C
C+E
D
D+E
benno

Re: Ciekawe Rondo w Pile i kategoria C

Postprzez MEL » wtorek 08 stycznia 2013, 21:14

Dzisiaj tam jeździłem i jakoś nie widziałem problemu z żywopłotem... Jedyny problem jaki możesz mieć to wjazd obciążonym zespołem do wewnętrznego pasa (a w zasadzie czas). Niestety, pilscy kierowcy nie należą do osób kulturalnych i empatycznych więc chamsko będą skręcali w Twoją stronę bez jakiegokolwiek kierunkowskazu i z dużym przyspieszeniem. Jedyną radą jest czekanie na dogodną sytuację i dużo szczęścia żebyś zdążył.

EDIT:

Dla niewtajemniczonych

http://www.youtube.com/watch?v=du7wkP11IjE
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Postprzez Demeterr » wtorek 08 stycznia 2013, 21:45

Ja żadnym ekspertem drogowym nie jestem :twisted: , ale jednak bym się zatrzymała :) .
Z tego co widzę, (jeśli dobrze Cie zrozumiałam), to jest tam trochę miejsca do zatrzymania. Lepiej chyba się zatrzymać i być oskarżonym o ewentualne utrudnianie ruchu (chociaż to byłaby przesada) niż wymusić...
WORD Łódź Smutna

Teoria 26.10. (+)
Praktyka 15.11. Plac (+) Miasto (-)
Praktyka 4.12. Plac (+) Miasto (+)

Polecam auto-szkołę Pałgan w Łodzi:)
Demeterr

Postprzez benno » sobota 12 stycznia 2013, 01:21

Ok sorki trochę namieszałem z tym żywopłotem , rzeczywiście teraz jakoś wszystko ładnie widać (może dlatego że zima ale zostawmy to) ale ze stanięciem w tym martwym punkcie to się nie zgodzę, bo np. czekając zestawem w tym miejscu ( nawet zwykłą ciężarówką) zasłaniam pas na który mogą wjechać rozpędzone auta z lewej strony więc stanowię poważne zagrożenie dla ruchu. Chyba raczej kierowca powinien czekać aż będzie zablokowany wjazd na rondo ze strony przeciwnej , więc wtedy wjeżdżając będzie pewny że wewnętrzny pas nie będzie zajęty- oczywiście lewa strona musi być w tym czasie też wolna. Taka jest moja interpretacja.
Posiadane kategorie:
B
B+E
C
C+E
D
D+E
benno

Postprzez benno » niedziela 27 stycznia 2013, 02:02

Przede mną egzamin C + E i nie wiem co będzie jak na tym rondzie trafimy na duży ruch, czy jest jakiś czas na wjazd na takie rondo, czy egzaminator może pośpieszać? Czekanie na dogodną okazję w tym miejscu przy dużym natężeniu ruchu graniczy z cudem.
Posiadane kategorie:
B
B+E
C
C+E
D
D+E
benno

Powrót do Egzamin na prawo jazdy