[Poradnik]Jak dobrze wykonać "Łuk"

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

[Poradnik]Jak dobrze wykonać "Łuk"

Postprzez piotrek89a » wtorek 13 listopada 2012, 22:52

Witam.

Jako, że dużo osób ma problem z zadaniem egzaminacyjnym pt "łuk", postanowiłem napisać swój własny poradnik. Chce zaznaczyć, że jestem byłym kursantem.

Obrazek
Zakładamy, że samochodem egzaminacyjnym jest Toyota Yaris II (wersja 6-biegowa)
Gdy będziemy już cofać, patrzymy na prawą klamkę, tą od drzwi pasażera i gdy ta klamka znajdzie się pomiędzy jednym a drugim pachołkiem (patrz rysunek powyżej) robimy jeden obrót kierownicą w lewo, tak by logo Toyota było w takiej pozycji jakiej jest na przodzie auta. Gdy w prawym lusterku zobaczymy tyczkę prostujemy koła i lekko korygując tor jedziemy do tyłu. Dwa-trzy metry odwracamy się i patrzymy przez tylną szybę na środkowy pachołek na końcu łuku.

Mam nadzieję, że ten poradnik choć trochę pomoże osobom zdającym na prawo jazdy.
Egzamin zdany: 21 sierpnia 2012
Prawo jazdy kat. B: 6 września 2012
piotrek89a

Re: [Poradnik]Jak dobrze wykonać "Łuk"

Postprzez rusel » wtorek 13 listopada 2012, 22:59

po zastosowaniu w/w wykladu "Panie egzaminatorze, no cwiczylem to jeszcze dzis z instruktorem, na 10 razy wychodzilo mi 10 i nie wiem co sie stalo" a tak pieknie robil te obroty
rusel

Postprzez noobio » środa 14 listopada 2012, 00:09

wystarczy któryś z tych słupków przesunąć 2cm i możesz sobie ten poradnik skasować :D

poza tym ludzie, uczcie się jeździć ten nieszczęsny łuk na wyczucie, na parkingu jak zdacie prawko też będziecie sobie słupki do cofania wystawiać?

Naprawdę, żeby zrobić ten łuk bez żadnych magicznych metod typu "obroty kierownicą przy tym i tamtym slupku" wystarczy mieć trochę oleju w głowie i obserwować drogę gdzie jedzie samochód a nie słupki.

Robienie łuku metodą "na słupki" to najkrótsza droga do skończenia egzaminu na tym właśnie słupku lub najechaniu na linię, także może lepiej jednak nauczyć się jeździć na wyczucie.

Naprawdę nie jest to takie trudne
i to tyle co chciałem napisać
noobio

Postprzez karol199 » środa 14 listopada 2012, 00:12

noobio napisał(a):wystarczy któryś z tych słupków przesunąć 2cm i możesz sobie ten poradnik skasować :D

poza tym ludzie, uczcie się jeździć ten nieszczęsny łuk na wyczucie, na parkingu jak zdacie prawko też będziecie sobie słupki do cofania wystawiać?

To się zatrzymam, wyjdę nawet 20 razy i sprawdzę czy jest dobrze albo poprosze o pomoc innej osoby. Tresujcie dalej kursantów jak małpki żeby łuk robić :lol:
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez Borys_q » środa 14 listopada 2012, 09:37

Żeby dobrze zrobić łuk trzeba najpierw się nauczyć jechać powoli i płynnie, jak już taka jazda nie będzie uwagi absorbowała to i tor jazdy uda się dobrać (przyznaje się sam "tresowałem" kursantów ale który z was chciałby 20 godzin łuk klepać). .
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Amos » środa 14 listopada 2012, 13:13

noobio napisał(a):wystarczy któryś z tych słupków przesunąć 2cm i możesz sobie ten poradnik skasować :D

Wcale nie, w tym poradniku nie ma mowy o centymetrach i kątach obrotu. Wystarczy tylko wiedzieć, gdzie mniej więcej zaczyna się łuk i tyle. Akurat w myśl obecnych przepisów wyznaczają to mniej więcej te dwa słupki blisko siebie, ale nie musi być żadnych pachołków i też nie będzie problemu...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Postprzez mesta » czwartek 15 listopada 2012, 01:34

Powinni tego zakazac :wow: :wow: :evil: :help: a nie lepiej po prostu myslec i obserwowac otoczenie dookola auta? :roll: w ogole dziwi mnie taka nauka przez instruktorow :wow: lenie smierdzace - na malpe uczyc :!: :!: :twisted: , takie cos to dla zabawy mozna potrenowac ale nie do normalnej jazdy- komu to sie przyda na co dzien, gdzie pacholka na ulicy raczej nie ujrzymy :?: - no chyba ze na przebudowie drogi :hmm: :eek2: :roll: poradnik... :hmm: chyba jak uwalic egzamin :)
Kat. B,
1 egzamin, 11.09.2012:
Teoria + Plac + Miasto - 52 min walki zakonczone niepowodzeniem :(

2 egzamin 01.10.2012
Plac + Miasto+ 53 min walki zakonczone sukcesem :D
mesta

Postprzez oskinstruktor » czwartek 15 listopada 2012, 01:47

Powodzenia :lol:

Prawie jak w walczyku..... iii obrót, iii obrót

Fajnie tak na noc mondre ;) wiadomości przeczytać...... aż lepiej będzie mi się spało jak o taką wiedzę jestem bogatszy....

Poprawiam po minucie i dopytuje..... dobrze te obroty w walczyku policzyłem? ;)
oskinstruktor

Postprzez tomcioel1 » czwartek 15 listopada 2012, 22:57

mesta napisał(a):Powinni tego zakazac :wow: :wow: :evil: :help: a nie lepiej po prostu myslec i obserwowac otoczenie dookola auta? :roll: w ogole dziwi mnie taka nauka przez instruktorow :wow: lenie smierdzace - na malpe uczyc :!: :!: :twisted: , takie cos to dla zabawy mozna potrenowac ale nie do normalnej jazdy- komu to sie przyda na co dzien, gdzie pacholka na ulicy raczej nie ujrzymy :?: - no chyba ze na przebudowie drogi :hmm: :eek2: :roll: poradnik... :hmm: chyba jak uwalic egzamin :)

wielcy pogromcy łuku i wy egzaminatorzy znający znający proces szkolenia tylko z teorii !
Nikt z nas instruktorów nie wybiera metody uczenia łuku na tzw małpę czy blondynkę bo jest nam tak łatwiej - robimy to wtedy kiedy osoba ucząca się ma problemy z opanowaniem tego manewru na "czuja". Bo nie możemy sobie pozwolić by w trakcie szkolenia 1/3 czasu czy może nawet więcej poświęcić na coś co tak naprawdę w życiu używa się bardzo rzadko. Naszym nadrzędnym celem nie jest niestety nauczenie poprawnego jeźdżenia ale przygotowanie do zdania egzaminu - taka jest niestety brutalna prawda. I jeżeli ktos ma problemy z opanowaniem tego manewru to wybiera sie sposób prosty ale naprawdę skuteczny i efektywny a to jest najważniejsze . Pachołki na łuku sa ustawione w dokładnie wyznaczonych miejscach , łuk ma ściśle określone wymiary i kształt więc nie ma czegos takiego że brakuje pachołka albo jest on przestawiony w inne miejsce. A to czy na egzaminie uda się łuk zrobic poprawnie zależy od wielu czynników , z których stres a dokładnie sposób jego opanowania jest jednym z najważniejszych , a tu duży jest wkład egzaminatora - czy podejdzie do zdającego po ludzku czy wręcz przeciwnie...
Ja oczywiście zawsze dążę do tego żeby robić łuk po prostu patrząc do tyłu , ale jeżeli nie wychodzi to nie mam żadnych skrupułów żeby manewr ten uprościć...
tomcioel1

Postprzez szerszon » czwartek 15 listopada 2012, 23:32

tomcioel1 napisał(a):
wielcy pogromcy łuku i wy egzaminatorzy znający znający proces szkolenia tylko z teorii !
Nikt z nas instruktorów nie wybiera metody uczenia łuku na tzw małpę czy blondynkę bo jest nam tak łatwiej - robimy to wtedy kiedy osoba ucząca się ma problemy z opanowaniem tego manewru na "czuja". Bo nie możemy sobie pozwolić by w trakcie szkolenia 1/3 czasu czy może nawet więcej poświęcić na coś .....
Ja oczywiście zawsze dążę do tego żeby robić łuk po prostu patrząc do tyłu , ale jeżeli nie wychodzi to nie mam żadnych skrupułów żeby manewr ten uprościć...
ładnie napisane.
A największym krzykaczom proponuję ósemkę tyłem machnąć :D
szerszon

Postprzez mshtal » czwartek 15 listopada 2012, 23:38

tomcioel1 napisał(a):
mesta napisał(a):Powinni tego zakazac :wow: :wow: :evil: :help: a nie lepiej po prostu myslec i obserwowac otoczenie dookola auta? :roll: w ogole dziwi mnie taka nauka przez instruktorow :wow: lenie smierdzace - na malpe uczyc :!: :!: :twisted: , takie cos to dla zabawy mozna potrenowac ale nie do normalnej jazdy- komu to sie przyda na co dzien, gdzie pacholka na ulicy raczej nie ujrzymy :?: - no chyba ze na przebudowie drogi :hmm: :eek2: :roll: poradnik... :hmm: chyba jak uwalic egzamin :)

Nikt z nas instruktorów nie wybiera metody uczenia łuku na tzw małpę czy blondynkę bo jest nam tak łatwiej - robimy to wtedy kiedy osoba ucząca się ma problemy z opanowaniem tego manewru na "czuja". Bo nie możemy sobie pozwolić by w trakcie szkolenia 1/3 czasu czy może nawet więcej poświęcić na coś co tak naprawdę w życiu używa się bardzo rzadko. Naszym nadrzędnym celem nie jest niestety nauczenie poprawnego jeźdżenia ale przygotowanie do zdania egzaminu - taka jest niestety brutalna prawda. I jeżeli ktos ma problemy z opanowaniem tego manewru to wybiera sie sposób prosty ale naprawdę skuteczny i efektywny a to jest najważniejsze . Pachołki na łuku sa ustawione w dokładnie wyznaczonych miejscach , łuk ma ściśle określone wymiary i kształt więc nie ma czegos takiego że brakuje pachołka albo jest on przestawiony w inne miejsce. A to czy na egzaminie uda się łuk zrobic poprawnie zależy od wielu czynników , z których stres a dokładnie sposób jego opanowania jest jednym z najważniejszych , a tu duży jest wkład egzaminatora - czy podejdzie do zdającego po ludzku czy wręcz przeciwnie...

są też egzaminatorzy, którzy proces szkolenia znają od podszewki! ...z wieloletnim doświadczeniem!

to wydłuż szkolenie z 30 do 130 godzin, jeśli osoba nie potrafi panować nad pojazdem, bo zwyczajnie w świecie nie spełnia założeń charakterystyki absolwenta kursu

po tym co napisałeś uważam, że powinieneś zmienić zajęcie bo do uczenia jeździć z takim podejsciem się nie nadajesz!

legenda:
kursywa, podkreślenie i pogrubienie nawiązuje do konkretnych części wypowiedzi przedmówcy!
mshtal

Postprzez szerszon » piątek 16 listopada 2012, 00:09

mshtal napisał(a):
1.są też egzaminatorzy, którzy proces szkolenia znają od podszewki! ...z wieloletnim doświadczeniem!

2.to wydłuż szkolenie z 30 do 130 godzin, jeśli osoba nie potrafi panować nad pojazdem, bo zwyczajnie w świecie nie spełnia założeń charakterystyki absolwenta kursu

3.po tym co napisałeś uważam, że powinieneś zmienić zajęcie bo do uczenia jeździć z takim podejsciem się nie nadajesz!
!

1. Są. Ale tomcio pisał o innych :D

2.Żartujesz teraz , prawda ?
To że nie spełnia to nie budzi wątpliwości, ale niewiele osób jest w stanie to zaakceptować.
Najczęściej w takim przypadku wszyscy są winni, tylko nie najbardziej zainteresowany.
Wydać forsę na dodatkowe jazdy ??? To jak ma starczyć na 10 egzaminów ???

3. Zbytnio radykalizujesz. Opisał szarą rzeczywistość. I się nie bał przyznać.
Optymalizuje wynik nauczania do zainwestowanej kwoty.
Co ma zrobić, jak sie trafi osóbka która ni w ząb , a pojeżdzic więcej nie ma zamiaru- najwyżej zmieni osk i tomciowi walnie "opinię" ,że nic nie nauczył.

na przestrzeni 4 lat moje podejście do nauki łuku zmieniało sie stopniowo ku "czujowi", który jest obecnie numero uno w repertuarze.
Ale jak mi przyjdzie na 2 h doszkalania przed egzaminem i łuku nie umie, bo 3 tyczka w tylnej szybie to pół obrotu, a jak piata....i tak ładuje sie w linie albo w tyczkę, to jedyne co pozostaje to w trybie awaryjnym ten nieszczęsny obrót przy drugim słupku.
Mimo wszystko najmniej inwazyjny sposób...
W sumie ,moim zdaniem , ten łuk mogliby zastąpić czymś innym ( może byc ta ósemka tyłem :D )
Nie ma opcji, aby spamiętali kiedy, w którym miejscu i o ile trzeba kręcić.
To byłoby prawdziwe panowanie nad pojazdem.
szerszon

Postprzez jpl » piątek 16 listopada 2012, 02:12

A tak na marginesie: czy egzaminator, jak zauważy, że ktoś nie patrzy w lusterko (nie chodzi mi o ten poradnik), tylko w boczną szybę, to przypadkiem nie może wtedy oblać takiej osoby, za to, że nie użyła lusterek? Takie teoretyzowanie trochę, ale z ciekawości się pytam...
jpl

Postprzez Borys_q » piątek 16 listopada 2012, 14:39

A pamięta ktoś czasy około 2000 roku kiedy plac manewrowy był na prawdę trudny a nie taka farsa jak to co teraz?? Ech wspomnienia, modliłem się żeby nie trafić na punto II i zawracanie na 3 bo miał strasznie słaby skręt, i ledwo się wyrabiał. A parkowania prostopadłe przodem to była jazda na centymetry.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez lith » piątek 16 listopada 2012, 16:41

Właśnie taki plac uczył jeżdżenia na małpę i dalej to pokutuje. Chyba lepiej, żeby świeży kierowca potrafił wjechać w szersze miejsce, ale na wyczucie niż kazać mu wjeżdżać na centymetry, a ten będzie kombinował na obroty i słupki, bo przecież perfekcyjne wyczucie auta nie przyjdzie po kilkudziesięciu godzinach za kółkiem.
lith

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy