Ponowny egzamin - zabrane prawo jazdy

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Ponowny egzamin - zabrane prawo jazdy

Postprzez rider11 » wtorek 13 listopada 2012, 11:34

Witam, pare lat temu wyrokiem sadowym zatrzymano mi prawo jazdy. Wyrok minal, odebralem zaswiadczenie z UM ze moge ubiegac sie o ponowny egzamin. Moje pytanie w zwiazku z tym - czy potrzebuje przed egzaminem wykonac jazdy, czy poprostu zapisuje sie na egzamin ?
rider11

Re: Ponowny egzamin - zabrane prawo jazdy

Postprzez strusiu007 » wtorek 13 listopada 2012, 13:20

Jeżeli czujesz taką potrzebe to możesz wykupić kilka godzin, a jeśli nie to możesz od razu zapisać się na egzamin.
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez aknx777 » wtorek 13 listopada 2012, 13:47

Radzilbym Ci jednak wziasc pare jazd bo przez lata nabyles malpich nawykow ktore uniemozliwia Cio ten egzamin zdac. Pozatym musisz ponownie odswierzyc sobie psychomotoryke i przyzwyczaic sie do predkoscim nawet jezeli jest to te smieszne 50 km/h

:wink:
aknx777

Postprzez rusel » wtorek 13 listopada 2012, 18:02

najpierw to radze pouczyc sie przepisow bo ich znajomosc wsrod kierowcow jest znacznie slabsza niz wsrod kandydatow co widac na egzaminach teoretycznych
rusel

Postprzez rider11 » wtorek 13 listopada 2012, 18:58

Tak tak, przygotowac planuje sie bardzo dobrze (szkoda tracic czas i pieniadze na ponowne egzaminy), chodzilo mi wlasciwie o to jak to wyglada w kwestii prawnej (wiem ze po np 3 niezdanych egzaminow, trzeba wykupic jazdy) czy jest taki przepis czy jest to kwestia wyboru. Rozumiem z poprzednich postow ze takiego zapisu nie ma, dziekuje bardzo za odpowiedz
rider11

Postprzez rider11 » środa 05 grudnia 2012, 16:15

witam ponownie. pierwszy egzamin niezaliczony (Pani egzaminator nie spodobala sie moja kultura jazdy o czym dowiedzialem sie po powrocie z miasta). Chcac znowu sie zapisac na kolejny termin, potrzebuje kolejne skierowanie z UM. czy jest to takie samo skierowanie jak na pierwszy termin ?
rider11

Postprzez VST » piątek 07 grudnia 2012, 11:15

Teraz to potrzebujesz nie tyle co skierowanie, co po prostu zaświadczenie z UM, że możesz być dopuszczony do egzaminów i zdawał będziesz na takich zasadach, jakbyś po kursie pierwszy raz zdawał.
VST

Postprzez robercikj100 » czwartek 13 grudnia 2012, 20:00

no dobra ale jak na przykład zdałem część teoretyczną i teraz mam egzamin praktyczny i go nie zdam to co?? będę musiał jaszcze raz zdawać część teoretyczną ??
robercikj100

Postprzez strusiu007 » czwartek 13 grudnia 2012, 20:06

teoria jest ważna przez pół roku, więc nie będziesz musiał
Prawo Jazdy kat. B zdane za 1 razem: 10.11.2012 r. :)
WORD Łódź ul. Maratońska.

Polecam Auto Szkołę Pałgan w Łodzi!
:thumb2:
strusiu007

Postprzez szerszon » czwartek 13 grudnia 2012, 22:23

rider11 napisał(a): pierwszy egzamin niezaliczony (Pani egzaminator nie spodobala sie moja kultura jazdy o czym dowiedzialem sie po powrocie z miasta).

Czyli ...?
szerszon

Postprzez robercikj100 » piątek 14 grudnia 2012, 17:25

no dobra ale według tego co przeczytałem w FaQ-u to trzeba zdawać jeszcze raz teorie jak sie nie zdało praktyki :
"Wobec osób podlegających kontrolnemu sprawdzeniu kwalifikacji stosuje się inne przepisy niż w stosunku osób uzyskujących prawo jazdy pierwszy raz. Sam przebieg egzaminu jest niezmienny. Osobom, które zostały skierowane na egzamin kontrolny przysługuje przystąpienie do egzaminu wyłącznie jeden raz (przy egzaminie za punkty dodatkowo w ściśle określonym terminie). W sytuacji gdy osoba taka uzyska wynik negatywny z dowolnej cześci egzaminu (w szczególności z części praktycznej) właściwy wydział komunikacji cofa uprawnienie do kierowania pojazdami i kieruje ponownie na egzamin kontrolny w trybie cofnięcia uprawnień obejmujący cały zakres egzaminu ( teoretyczny i praktyczny). Zasada ważności egzaminu teoretycznego przez 6 miesięcy zaczyna obowiazywać dopiero od zaliczenia tego ostatniego egzaminu teoretycznego. Osoba taka nie jest zobowiązana odbywać szkolenia dodatkowe po każdym kolejnym trzykrotnym uzyskaniu wyniku negatywnego. Osoba taka zdaje do skutku lub rezygnuje z dalszego zdawania."
robercikj100

Postprzez rider11 » sobota 15 grudnia 2012, 15:45

robercikj100 napisał(a):no dobra ale jak na przykład zdałem część teoretyczną i teraz mam egzamin praktyczny i go nie zdam to co?? będę musiał jaszcze raz zdawać część teoretyczną ??

bedziesz musial, poniewaz UM cofa Ci uprawnienia do kierowania po niezdanym egzaminie kontrolnym. Trzeba skladc wniosek o kolejne skierowanie - na nim juz zdajesz do skutku

szerszon napisał(a):
rider11 napisał(a): pierwszy egzamin niezaliczony (Pani egzaminator nie spodobala sie moja kultura jazdy o czym dowiedzialem sie po powrocie z miasta).

Czyli ...?

start na granicy przyczepnosci kol, zbyt krotki postoj na stopie i tego typu rzeczy.

Drugi egzamin zaliczylem. Teraz pytanie, czy czekaja mnie jeszcze jakies papiery, czy poprostu ide do UM po moj stary dokument ? Jesli tak, to po jakim czasie od zaliczenia egzaminu ?
rider11

Powrót do Egzamin na prawo jazdy