Egzamin na starych zasadach

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin na starych zasadach

Postprzez Emeryt456 » niedziela 28 października 2012, 21:00

Witam!
Długo szukałem odpowiedzi na to pytanie, ale nie mogłem znaleźć nigdzie jednoznacznej odpowiedzi.
Osiemnaste urodziny mam 18 stycznia 2013 roku, więc dzień przed wprowadzeniem nowych przepisów i tu rodzi się moje pytanie, czy w ogóle mogę starać się o prawo jazdy na starych zasadach?
Jeśli tak, to czy jest sens zadawać to prawo jazdy? Nie wiem czy to prawda, ale czytałem na jakimś forum, że te "stare prawa jazdy" trzeba będzie szybko wymieniać, właściwie to tyle już o tym czytałem, że nie wiem co jest prawdą a co nie, więc proszę niech ktoś chociaż trochę poukłada to za mnie.
Mam nadzieję, że ktoś szybko odpowie, bo chyba powinienem się już dawno zapisać, a ja nadal jestem w czarnej...
Emeryt456

Re: Egzamin na starych zasadach

Postprzez jpl » poniedziałek 29 października 2012, 00:14

Teoretycznie możesz, ale nie wiem, czy możesz zdawać w swoje urodziny, czy dopiero dzień po nich... Gdybyś zdawał w dniu urodzin i zdał, to zdawałbyś na starych zasadach. A prawo jazdy tak czy siak będzie ważne 15 lat, więc nawet jakbyś z jakiegoś powodu dostał stary blankiet, to i tak wymieniasz dopiero koło 2027-2028 roku. :wink:

A, no i jeszcze nie wiadomo, czy te zasady wejdą 19 stycznia, ale wiele wskazuje, że tak. :wink:

Tak czy owak, powodzenia na egaminie :!: :!:
jpl

Postprzez Ukassiu18 » poniedziałek 29 października 2012, 15:21

a zaczołeś juz kurs? Bo wiesz, teraz na pierwszy czeka się pewnie miesiac, więc zapisać się trzeba w połowie grudnia najpóźniej. Zostało wiec półtora miesiąca. Czy jest możliwosć wyjeżdzenia wszystkich godzin w tym czasie?
Ukassiu18

Postprzez mrqpa » czwartek 01 listopada 2012, 12:30

Witam.

Egzamin praktyczny zdawałem 15 listopada w zeszłym roku i go nie zdałem. Postanowiłem zrobić przerwę. Teraz muszę od nowa zdawać egzamin teoretyczny.
Czy moje papiery leżą w WORDzie równo rok, czy mogą być przesłane do Wydziału Komunikacji wcześniej? Ile czeka się na wydanie tych dokumentów z wydziału komunikacji i ile to kosztuje? Zakładając, że teorię zdam gdzieś w grudniu, to czy będzie ona ważna pół roku, czy do 19 stycznia (wtedy kiedy nowe przepisy wejdą) ? To ważne, proszę o możliwie szybką odpowiedź i z góry dziękuję.
mrqpa

Postprzez 9imar9 » czwartek 01 listopada 2012, 20:17

Emeryt456 napisał(a):Witam!
Osiemnaste urodziny mam 18 stycznia 2013 roku, więc dzień przed wprowadzeniem nowych przepisów i tu rodzi się moje pytanie, czy w ogóle mogę starać się o prawo jazdy na starych zasadach?
Jeśli tak, to czy jest sens zadawać to prawo jazdy?

czytalem o tym i natknalem sie tez na cenna mysle dla nas wszystkich informacje a wiec skoro masz 18 stycznia urodziny wiec MOZESZ MIEC W TEN SAM DZIEN EGZAMIN w niektorych WORDACH podobno fukcjonuje cos takiego jak 'szybka teoria' ze idziesz nawet tego samego dnia. Masz ciezka sytyuacje bo nikt nie wie na czym stoisz bo niewiadomo czy wejda te przepisy czy nie. Ale nawet jesli uda cisie zdobyc termin (bo przeciez mozesz go nawet kupic od kogos chetnego wzbogacic sie) to jesli zdasz wszystko to (tak czytalem) prawko bedziesz mial juz terminowe poniewaz podobno nawazniejszy jest termin WYROBIENIA dokumentu a nie zdania wiec jesli wyrobia ci np 19 stycznia to podobno (podktreslam podobno) masz juz prawko na nowych zasadach czyli terminowe itd.

Ukassiu18 napisał(a):Czy jest możliwosć wyjeżdzenia wszystkich godzin w tym czasie?

jest mozliwosc nawet szybciej;)

mrqpa napisał(a): Zakładając, że teorię zdam gdzieś w grudniu, to czy będzie ona ważna pół roku,

jest wazna pol roku.
Emeryt456 napisał(a): Nie wiem czy to prawda, ale czytałem na jakimś forum, że te "stare prawa jazdy" trzeba będzie szybko wymieniać,

do 2033 roku , podobno ;)
9imar9

Powrót do Egzamin na prawo jazdy