Czy prawo jazdy na kat C będzie wydawane bezterminowo?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy prawo jazdy na kat C będzie wydawane bezterminowo?

Postprzez Paramedic » czwartek 18 października 2012, 20:02

Witam
Od 3 lat mam kat B, prawko jest wydane bezterminowo, wiem, że od nowego roku zmieniają się zasady i prawko będzie wydawane na maksymalny okres 15 lat. dlatego mam pytanie, czy jeśli zdam egzamin na kat C w przyszłym roku to te przepisy też będą mnie obejmować? Tzn, po 15 latach będę musiał znowu na kat C iść egzamin zdać? Czy tak samo B będę musiał zdawać na nowo związku z tym, że wydadzą mi nowe prawko?
Proszę o rozjaśnienie tej kwestii, czy okres terminowego prawka jest tylko na kat B?

Pozdrawiam
Paramedic

Re: Czy prawo jazdy na kat C będzie wydawane bezterminowo?

Postprzez MEL » czwartek 18 października 2012, 20:43

Na B 15 lat i tylko po tym czasie wymiana prawka a na C 5 lat i musisz mieć nowe badanie lekarskie + badanie psychologiczne. Nie ma mowy o żadnym egzaminie sprawdzającym kwalifikacje
I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką
MEL

Re: Czy prawo jazdy na kat C będzie wydawane bezterminowo?

Postprzez Paramedic » środa 07 listopada 2012, 23:30

Witam ponownie,
zdałem dziś na C, na B 3 lata temu, więc rozumiem, że jestem na starych zasadach, kiedy będę musiał wymienić "stare" prawko na "nowe" ? Czy za x lat będę musiał znowu przystąpić do jakiś badań lekarskich/kursów/egzaminów i etc? Dodam, że nie zamierzam być kierowcą zawodowym i nie mam w planach robić kursów na przewóz rzeczy i żadnych badań psychologicznych... prawko kat C potrzebne by dostać się do straży. Proszę o wytłumaczenie mi tego bo nie rozumiem tych nowych przepisów.

PS. gdzieś wyczytałem, że kat B ważna 5 lat, a C 5 lat, o co tu chodzi?
Paramedic

Powrót do Egzamin na prawo jazdy