Bariera wieku i warunków pogodowych, a zmiany przepisów.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Bariera wieku i warunków pogodowych, a zmiany przepisów.

Postprzez TedMosby » czwartek 11 października 2012, 15:43

Witam.

Wiem, że na forum pytanie było niejednokrotnie zadawane, ale każdy odpowiadał inaczej i nikt nie miał jednoznacznej odpowiedzi.

Jak to jest z kategorią A, jeśli mam 18 lat.

Czy jeśli nie zdążę przed 19.01.13 podejść do egzaminu to nie będę mógł zdawać egzaminu w ogóle czy zdaję go na starych warunkach czy na nowych warunkach?

Jakie prawo jazdy uzyskuję pełne A czy A2?

Niektórzy mówią, że zmiana przepisów odnośnie kategorii A na 100% jest potwierdzona i wchodzi, druga grupa z kolei, że place WORDu nie są przygotowane na nowe egzaminy.

Proszę o odpowiedź popartą jakimś źródłem, ponieważ zrobił się bałagan (przeszukując fora i czytając dwie sprzeczne ze sobą odpowiedzi).
TedMosby

Re: Bariera wieku i warunków pogodowych, a zmiany przepisów.

Postprzez Knusper » czwartek 11 października 2012, 16:09

Knusper

Postprzez TedMosby » czwartek 11 października 2012, 16:14

Uzyskam A2, ale czy muszę od nowa zdawać cały kurs specjalnie dla tej kategorii?

czy wystarczy, że wezmę kilka dodatkowych godzin, aby nadrobić materiał nowego egzaminu?

http://autokult.pl/2012/10/04/nowe-egza ... ero-w-2015 - ile opinii, tyle opcji.

Jeśli byś mógł to powiesz mi na czym opierasz swoje informacje? Nie mówię, że nie masz racji, w sumie jakaś gazetka też mogła napisać nieprawdziwy artykuł, zależy mi tylko na wiarygodnym źródle.
TedMosby

Postprzez Knusper » czwartek 11 października 2012, 16:21

Nie, kurs będzie ważny. Jedyną różnicą na egzaminie po 19.01.13 będą prawdopodobnie inne zadania na placu, no i uzyskanie A2 :?

Informacji udzielił mi instruktor prowadzący zajęcia z zakresu kat. A :D

Ciekawy link... :hmm:
Knusper

Postprzez TedMosby » czwartek 11 października 2012, 16:39

Informacji udzielił mi instruktor prowadzący zajęcia z zakresu kat. A

Zabawne, bo mój instruktor mówił, że te przepisy nie mają szans wejść ze względu na wymagania egzaminu - np. na placu musi być pas o długości minimum 150m.

Niestety wizja Twojego instruktora wydaje mnie się bardziej prawdopodobna.

Jestem jeszcze ciekaw co z zasadą - "prawo nie działa wstecz". W końcu zapisuję się na kurs na pełnoprawne A, a szkoły nauki jazdy mają umowę wraz z ośrodkami ruchu drogowego. Trochę niepoważne, że za coś płacę i przygotowuję się do czegoś co po kursie nie ma takiej ważności o jakiej mi na początku mówiono.

Poza tym z tego co wyczytałem w internecie to A2 uprawnia mnie do

kategoria A2:

- motocykli o mocy nieprzekraczającej 35 kW i stosunku mocy do masy nieprzekraczającym 0,2 kW/kg oraz niepochodzące od pojazdów o mocy przekraczającej dwukrotność mocy takiego motocykla.

Czy ktoś bardziej ogarnięty w dziedzinie motocykli mógłby powiedzieć, czy jest sens się pakować w A2 i motory z jakich mogę korzystać na A2. Czy są to po prostu szybsze rowery?

i ostatnie pytanie - ośrodki WORDu same decydują kiedy kończą sezon? Każdy ośrodek może zakończyć sezon w innym czasie?
TedMosby

Postprzez Knusper » czwartek 11 października 2012, 16:53

Ja tam nic w tym śmiesznego nie widzę. To jest tragedia. Oglądałem filmik na Youtube jak ma wyglądać nowy egzamin praktyczny na motocykl i nie ma bata, żeby ktoś kto nie jeździł wcześniej ogarnął to w 20h :shock:

TedMosby napisał(a):
Informacji udzielił mi instruktor prowadzący zajęcia z zakresu kat. A

i ostatnie pytanie - ośrodki WORDu same decydują kiedy kończą sezon? Każdy ośrodek może zakończyć sezon w innym czasie?

Tak decydują same. Egzaminy są przerywane z powodu złych warunków atmosferycznych (silny deszcz, wiatr huraganowy) lub wstrzymywane na dłuższy okres (śnieg, lód).

Prowadzący mnie instruktor pocieszał mnie, że w zeszłym roku egzaminy na A prowadzone były nawet w grudniu (!!!), fakt nie było śniegu (Gdańsk). Wspominał też, że przy takiej ilości chętnych przerwy nie powinny być długie a wycofanie kat. A z obiegu będzie późne ;-)
Knusper

Postprzez malgorza » czwartek 11 października 2012, 16:53

TedMosby napisał(a):

Z tego co wiem to tak - sama czekam na egzamin i boję się, że egzamin jednak się nie odbędzie bo pogoda się bardzo pogorszy, albo nie zdam przy pierwszym podejściu i do kolejnego egzaminu nie zdążę podejść :/
<u mnie w mieście rok temu egzaminowali do 20 listopada, w drugim WORDzie w moim województwie egzaminy odbywały się jeszcze na początku grudnia...>
malgorza

Postprzez TedMosby » czwartek 11 października 2012, 17:03

Mam nadzieję,że będzie wszystko dobrze, bo jazdy kończę około 23 października. Następnego dnia biegiem do WORDu i trzymanie kciuków o pogodę.

Wczoraj miałem pierwszą jazdę w mieście instruktor powiedział, że jak na pierwszą jazdę to masakra - trzeba naprawdę się wziąć w garść.

Jakby ktoś mógł jeszcze coś dopisać odnośnie kategorii A lub tego co pytałem wyżej to bardzo chętnie przeczytam.
TedMosby

Postprzez Knusper » czwartek 11 października 2012, 17:09

To zapisz się już teraz. Poproś instruktora, żeby wypełnił Tobie kartę kursu z góry i zanieś to do WORD wraz z orzeczeniem lekarskim, zdjęciami i kserem dowodu. Czas oczekiwania na egzamin to ok. 2-3 tygodni. Do tego czasu wyjeździsz kurs.

PS: Synoptycy zapowiadają ciepły listopad :mrgreen:
Knusper

Postprzez TedMosby » czwartek 11 października 2012, 17:12

To zapisz się już teraz. Poproś instruktora, żeby wypełnił Tobie kartę kursu z góry i zanieś to do WORD wraz z orzeczeniem lekarskim, zdjęciami i kserem dowodu. Czas oczekiwania na egzamin to ok. 2-3 tygodni. Do tego czasu wyjeździsz kurs.

Chciałbym... Nawet na początku kursu opisałem całą sytuacje swojemu instruktorowi. On powiedział, że najwcześniej mogę przy 18 godzinie kursu dostać papierek.
TedMosby

Postprzez skov » czwartek 11 października 2012, 17:14

Knusper napisał(a):Ja tam nic w tym śmiesznego nie widzę. To jest tragedia. Oglądałem filmik na Youtube jak ma wyglądać nowy egzamin praktyczny na motocykl i nie ma bata, żeby ktoś kto nie jeździł wcześniej ogarnął to w 20h :shock:

to ogarnie w 30h. Zadania są proste tylko trzeba się wziąć do roboty. Z pożytkiem dla siebie samego.

a to jest karalne
skov

Postprzez Knusper » czwartek 11 października 2012, 17:19

I tak odpowiedzialność ponosi instruktor który na to się zgodzi i potem pójdzie z tymi papierami do WORD'u. Kursant nie musi znać procedur.

Przypominam, że kurs na kategorie A zawiera w sobie tylko 20h zajęć praktycznych.

Link:
http://www.youtube.com/watch?v=0bd5DRhtvHw
Knusper

Postprzez TedMosby » czwartek 11 października 2012, 17:21

to ogarnie w 30h. Zadania są proste tylko trzeba się wziąć do roboty. Z pożytkiem dla siebie samego.

W tym również jest dużo prawdy, ponieważ zdecydowanie bezpieczniej czujesz się na drodze kiedy miałeś wcześniej wysoką poprzeczkę, ale kiedy się słyszy o plotkach, że doświadczeni motocykliści oblewają takie testy to się wydaje, że jest to niedopracowane.

a to jest karalne

A nawet nie wiedziałem. Chociaż nie zachęcam do łamania prawa, to w praktyce jednak coś takiego bardzo ciężko udowodnić - to stwierdzenie, nie oznacza, że muszę się do niego stosować.
TedMosby

Postprzez mk61 » czwartek 11 października 2012, 18:04

Knusper napisał(a):Uzyskasz A2
viewtopic.php?f=2&t=31397

Podstawa prawna?
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez skov » czwartek 11 października 2012, 19:13

Knusper napisał(a):
Przypominam, że kurs na kategorie A zawiera w sobie tylko 20h zajęć praktycznych.

nie znam takiego przepisu który by ograniczał liczbę zajęć praktycznych do 20.
skov

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy