Klimatyzacja egzamin

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Klimatyzacja egzamin

Postprzez raksod » czwartek 12 lipca 2012, 00:31

Witam.
Chciałbym spytać kto w trakcie egzaminu decyduje o działaniu klimatyzacji i kto ma prawo ja włączyć lub wyłączyć. Gdy zwrócę uwagę, że działanie jej utrudnia mi kierowanie pojazdu egzaminator ma obowiązek ją wyłączyć lub chociaż zredukować siłę?
raksod

Re: Klimatyzacja egzamin

Postprzez mshtal » czwartek 12 lipca 2012, 02:31

oczywiście, że ma obowiązek ją wyłączyć na Twoje wyraźne POLECENIE - jeszcze Cię przeprosi, że była włączona, bo przecież Tobie klimatyzacja utrudnia kierowanie pojazdem!!!

...jeśli będzie miał na sobie koszulę, której to kolor Ci przeszkadza to także możesz mu kazać żeby natychmiast się przebrał!!! a On zgodnie z przepisami obowiązany jest to zrobić inaczej piszesz skargę i od razu, niemalże z urzędu dostajesz kolejny egzamin i dziesięciokrotny zwrot kasy za ten, który już się odbył a do tego w bonusie masz jeszcze prawko z wpisanymi WSZYSTKIMI kategoriami PJ, tak żebyś juz do WORD'u nie musiał się fatygować, Szanowny Panie!
mshtal

Postprzez raksod » czwartek 12 lipca 2012, 02:44

Twój post nie wniósł niczego sensownego do tematu więc daruj sobie wysiłek następnym razem.
raksod

Postprzez mshtal » czwartek 12 lipca 2012, 02:49

raksod napisał(a):Twój post nie wniósł niczego sensownego do tematu więc daruj sobie wysiłek następnym razem.

jakie pytanie - taka odpowiedź
mshtal

Postprzez raksod » czwartek 12 lipca 2012, 02:52

Pytanie jest w mojej opinii jak najbardziej zasadne. Wg. zasad przebiegu egzaminu - Egzaminujący (kierujący) odpowiada za szeroko rozumienia prowadzenie pojazdu, natomiast egzaminator zajmuje stanowisko osoby wydającej polecenia oraz ingerującej w prowadzenie pojazdu wyłącznie wtedy gdy zajedzie taka konieczność (błąd, stworzenie zagrożenia).
raksod

Postprzez mshtal » czwartek 12 lipca 2012, 02:56

pytasz "kto ma prawo", a powinieneś raczej "czy można wyłączyć klimatyzacje jeśli ona mi przeszkadza"

zapytaj podczas egzaminu człowieka to Ci odpowie, zamknij sobie nawiew ze swojej strony, albo zwyczajnie ją wyłączy!

jak dla mnie pytanie mówiąc delikatnie "tendencyjne"
mshtal

Postprzez rusel » czwartek 12 lipca 2012, 09:08

egzaminator ma coraz mniej tych praw :wink: ja tam bym sie odwolal gdyby byla wlaczona, ręka mi zmarzla, nie moglem dobrze chwycic kierownicy i ruchy byly spowolnione dlatego wymusilem...
rusel

Postprzez Kamasek » czwartek 12 lipca 2012, 11:42

Co do klimy to słyszałem o niej dwie rzeczy. Podnosi jałowe obroty silnika, przez co podobno łatwiej się rusza, a drugie, że szyby tak nie parują.
U mnie egzaminator po wyjechaniu z górki włączył klime i zrobiło i się w aucie przyjemniej, bo na dworze było strasznie duszno.
Jeśli powiedziałeś egzaminatorowi, żeby wyłączył klime lub coś podobnego, a on nie pozwolił jej wyłączyć to się odwołuj(to tak jakby lusterka ustawiać pod pasażera). Jeśli się nie odezwałeś to nie masz co liczyć na kolejny egzamin za free i w przyspieszonym tępie. To tak jakbyś powiedział, że wepchnąłeś kogoś do rowu, bo miałeś źle ustawione lusterka, a sam je wcześniej ustawiałeś.
5.06.2012r.-prawko zdane za pierwszym podejściem
Obrazek
Kamasek

Postprzez Borys_q » czwartek 12 lipca 2012, 15:07

...jeśli będzie miał na sobie koszulę, której to kolor Ci przeszkadza to także możesz mu kazać żeby natychmiast się przebrał!!!

A zwłaszcza jeśli jest to młoda egzaminatorka niech się natychmiast przebiera !!!! :)
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez daghda » czwartek 12 lipca 2012, 16:24

Kamasek napisał(a):Co do klimy to słyszałem o niej dwie rzeczy. Podnosi jałowe obroty silnika, przez co podobno łatwiej się rusza, a drugie, że szyby tak nie parują.

Egzaminowany zawsze znajdzie wymówkę... u mnie na egzaminie klima była włączona tylko na pierwszym i trzecim egzaminie i jakoś tego nie odczyłem. Przy drugim były pootwierane okna... mogłem się skarżyć na przeciągi :wow:

U mnie egzaminator po wyjechaniu z górki włączył klime i zrobiło i się w aucie przyjemniej, bo na dworze było strasznie duszno.
Jeśli powiedziałeś egzaminatorowi, żeby wyłączył klime lub coś podobnego, a on nie pozwolił jej wyłączyć to się odwołuj(to tak jakby lusterka ustawiać pod pasażera). Jeśli się nie odezwałeś to nie masz co liczyć na kolejny egzamin za free i w przyspieszonym tępie. To tak jakbyś powiedział, że wepchnąłeś kogoś do rowu, bo miałeś źle ustawione lusterka, a sam je wcześniej ustawiałeś.

O włączenie klimatyzacji można najzwyczajniej w świecie poprosić/zapytać. Za trzecim razem otworzyłem okno a pan tylko spytał, czy jest mi aż tak ciepło. Ja mu na to, że ze mnie płynie i pot zalewa mi oczy ;-) I klimę włączył. Mam wrażenie, że na egzaminie wszyscy szukają dziury w całym, zanika umiejętność logicznego i rozsądnego myślenia a o zwykłych relacjach z ludźmi (przecież egzaminator to nie maszyna) też się zapomina. Poza tym, co to za problem zamknąć nawiewy ze swojej strony? Rączki uschły? O wszystko trzeba pytać egzaminatora?
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez projec » czwartek 12 lipca 2012, 19:10

jeśli będzie miał na sobie koszulę, której to kolor Ci przeszkadza to także możesz mu kazać żeby natychmiast się przebrał!!!
po co taka wypowiedź ... Przekształcasz coś w absurd. Nie którzy podczas stresu na egzaminie po prostu nie wiedzą czy mogą włączyć czy wyłączyć, u mnie na egzaminie co prawda w listopadzie, ale nawiewami sterował egzaminator... Ja się nie wtrącałem z braku nie wiedzy czy mogę czy nie (choć moim zdaniem to mogę bo ja kieruję), ale też jak sam kręcił to już ja kręcił mu tam nie będę, wyobraź sobie, że nie którzy wolą wiedzieć przed egzaminem co mogą, a czego i chcą być przygotowani tak po prostu.
projec

Postprzez Borys_q » czwartek 12 lipca 2012, 20:55

......zanika umiejętność logicznego i rozsądnego myślenia a o zwykłych relacjach z ludźmi (przecież egzaminator to nie maszyna) też się zapomina.

W 100% się zgadzam chociaż to już temat na innego posta.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez raksod » piątek 13 lipca 2012, 13:15

@Kamasek

Dziękuję za rzeczową odpowiedź. Masz racje klimatyzacja ułatwia ruszanie wtedy gdy jest włączona na "niskie" natężenie. Natomiast przy wyższym zdecydowanie obciąża silnik utrudniając ruszanie - kto jeździł yariska 1,4 Disel z klimą na full ten wie o co chodzi. Poimformowałem o tym egzaminatora ale niestety uznał, że to żaden problem dla mnie być nie powinien.

@mshtal

Masz rację źle sformowałem na początku pytanie.

Reszcie Państwa dziękuje za udzielnie się w temacie. Ubiegając, nie wymusiłem pierwszeństwa, nie stworzyłem niebezpieczeństwa na drodze. Popełniłem jeden błąd na 50 minut dynamicznej jazdy po bardzo specyficznych miejscach.

Co do ograniczania praw egzaminatora - ja tylko pytam o zasady. zasady w świetle których odbywa się egzamin do których obydwie strony mają obowiązek się stosować.

Żeby nie zakładać nowego tematu. Złożyłem odwołanie i tego samego dnia (godzinę po tym jak złożyłem pismo w sekretariacie) skontaktował się ze mną egzaminator nadzorujący w celu umówienia spotkania. Pan ten nie był specjalnie zorientowany w mojej sprawie bo nie wiedział nawet w którym ośrodku odbywał się egzamin. Przypuszczam, że przed rozmową ze mną nawet nie zapoznał się z nagraniem. Odwołanie złożyłem do Urzędu Marszałkowskiego za pośrednictwem MORD-u więc to raczej z Urzędu Marszałkowskiego spodziewałem się odpowiedzi. Czy tak wygląda normalna procedura rozpatrzenia wniosku?
raksod

Postprzez skov » piątek 13 lipca 2012, 14:39

to znaczy odwołanie złożyłeś w sprawie klimatyzacji czy tego tajemniczego błędu w 50min?
skov

Postprzez raksod » piątek 13 lipca 2012, 14:59

Odwołanie złożyłem w sprawie negatywnego wyniku egzaminu wskazując, że praca klimatyzacji utrudniała mi od jego początku kierowanie pojazdem oraz w mojej opinii pośrednio doprowadziła do jego przerwania. Tajemniczy błąd to "utrata kontroli nad pojazdem".
raksod

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy