Błąd w nazwisku

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Błąd w nazwisku

Postprzez donvisto » piątek 08 czerwca 2012, 14:57

Witam. Przy zapisywanie się na prawo jazdy otrzymałem kartkę z godziną i datą na którą mam się stawić na egzamin. Na tej kartce są wszystkie informacje dotyczące egzaminu jak i imie i nazwisko osoby zdającej. W moim przypadku jest w błąd w nazwisku zamiast 'Ż' jest 'Z' a jestem już po zdanym egzaminie pare dni i czekam na odbiór prawa jazdy. Stąd moje pytanie czy może zainstnieć taka sytuacja, że na moim 'plastiku' będę miał nazwisko z błędem? Czy raczej ta kartka którą otrzymałem nie ma nic wspólnego z danymi które zostały wprowadzone do komputera i pprst mogła się Pani przy wypisywaniu jej pomylić? (kartka jest wydrukowana tak więc nie wiem czy ręcznie Pani wpisywała moja nazwisko czy komputer automatycznie tak wydrukował). I takie pytanie zapobiegające: Czy jeżeli będę miał źle nazwisko zapisane na dokumencie prawa jazdy to będę musiał je oddać i czekać na wydanie nowego i w tym czasie nie będę mógł jeździć?
donvisto

Re: Błąd w nazwisku

Postprzez jpl » piątek 08 czerwca 2012, 15:28

Zapewne wiążące jest to, co wpisałeś we wniosku o wydanie prawa jazdy.

Natomiast, jeśli okaże się, że jest błąd (powinni Cię poprosić o sprawdzenie dokumentu w trakcie wydawania, ja tak miałem) to zgłaszasz to od razu, pewnie "cofną" tamten dokument a wyrobią nowy. Dokumentu z błędem nie radzę używać. :wink:

Powodzenia na drodze :!: :D
jpl

Postprzez donvisto » piątek 08 czerwca 2012, 17:19

Dzięki za szybką odpowiedź :) Mam nadzieję, że będzie tak jak mówisz.

Szerokiej drogi! :spoko:
donvisto

Postprzez among » czwartek 14 czerwca 2012, 08:30

Zgadzam się z kolegą "jpl". Znajomy mieszka w miejscowości Złotnik (woj. lubuskie). Przy wyrabianiu dokumentu w PWPW ktoś się pomylił i napisał Złotniki. W trakcie kontroli policji dokument został mu zabrany a policjant poinformował go, że używanie plastiku z błędem może być potraktowane na równi z posługiwaniem się dokumentem fałszywym :/ No i musiał wyrobić nowe prawko, za które oczywiście kolejny raz zapłacił 84,50. Więc lepiej sprawdź dane przy wydawaniu.
Zbieraj punkty karne - 24 punkty możesz wymienić na rower.
"Gdy alkoholu pełne nieba - pękają mózgi oraz drzewa"
Obrazek
Obrazek
among

Powrót do Egzamin na prawo jazdy