Łuk - mam prawo do odwołania?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Łuk - mam prawo do odwołania?

Postprzez raficzek01 » środa 30 maja 2012, 21:37

Witam. Wczoraj miałem egzamin na prawo jazdy i niestety oblałem na łuku. Sprawa wyglądała tak: jadąc do tyłu zrobiłem już łuk i wyjechałem na prostą, kiedy zobaczyłem, że jestem zbyt blisko jednej krawędzi na prostej i bałem się, że otrę lusterkiem o pachołek, dlatego praktycznie przed samym polem zatrzymania lekko skręciłem kierownicą (wiem, ze nie powinienem tego robic) w tym momencie egzaminator powiedział "linia", czyli ze najechałem na nią, bo na pewno nie przejechałem. Ja w tym momencie wcisnąłem hamulec i się zatrzymałem, bo myslalem, ze bedzie mozliwosc powtorzenia zadania. Ale egzaminator do mnie przez szybę "Proszę jechać dalej" no i niestety ruszyłem, a jako że byłem na linii przed samym polem zatrzymania więc praktycznie nie było możliwości, żebym nie otarł o słupek.

I tu pojawia się moje pytanie, czy mam jakiekolwiek podstawy żeby się odwołać? Ponieważ, podczas jazdy wykonałem dwa błędy skutkujące przerwaniem próby tj. najechanie na linie i zatrzymanie sie, dopiero pozniej uderzenie w pachołek.

Podobno powinienem powiedziec przy najechaniu, ze chce wykonac druga probe.. Albo nawet poprosic egzaminatora o ustawienie mi samochodu w polu. Czy to prawda?

Powiedzcie mi prosze czy mam podstawy do odwołania się, takie realne. Bo jeśli nie, to nie chce robić sobie problemów i zapiszę się normalnie. Z góry dziękuje ;)
raficzek01

Re: Łuk - mam prawo do odwołania?

Postprzez chap » środa 30 maja 2012, 21:58

Nie rob problemu i zapisz sie na kolejny egzamin, nie ma podstaw do odwolania.
chap

Postprzez M.S. » środa 30 maja 2012, 23:59

Podstaw do odwołania raczej nie ma.
W różnych ośrodkach różnie się to odbywa, ale np. w Bytomiu nie musisz nic mówić. Egzaminator po błędzie sam przestawia samochód na strat i masz jeszcze jedną próbę.
Jeżeli tak się nie dzieje to lepiej poprosić i nie będzie problemu.
M.S.

Postprzez kopan » czwartek 31 maja 2012, 07:31

Egzamin do unieważnienia.

Egzaminator powinien spytać czy chcesz kontynuować manewr czy go powtórzyć.
Absolutnie nie można wydać polecenia proszę jechać dalej - w pachołek.
kopan

Powrót do Egzamin na prawo jazdy