Prawo jazdy w innym mieście niż miejsce zameldowania

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy w innym mieście niż miejsce zameldowania

Postprzez bartek87 » niedziela 20 maja 2012, 22:13

Witam wszystkich na forum. Mam pytanie odnośnie kursów prawa jazdy. Mieszkam w mieście innym niż miejsce zameldowania. Robiąc kurs w innej miejscowości niż zameldowania z papierkiem od OSK do egzaminu zgłaszam się do starostwa przynależnego do miejsca zameldowania czy miejsca zamieszkania? Czy muszę posiadać np. papierek świadczący o czasowym zameldowaniu w innym miejscu lub czymś w tym stylu?
bartek87

Re: Prawo jazdy w innym mieście niż miejsce zameldowania

Postprzez daghda » poniedziałek 21 maja 2012, 08:25

Jestem z Zabrza, prawko robiłem w szkole w Wodzisławiu Śl., jeździłem i zdawałem w Jastrzębiu. Kurs możesz robić gdziekolwiek, zdawać też.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez bartek87 » poniedziałek 21 maja 2012, 10:22

Czyli kurs np mogę zrobić w mieście zamieszkania a na egzamin wybrać się w miejscu zameldowania lub na odwrót
bartek87

Postprzez lejce » poniedziałek 21 maja 2012, 17:38

tak, tu nie ma nic do rzeczy gdzie mieszkasz, możesz kurs zrobić w Szczecinie, a egzamin w Rzeszowie.
lejce

Postprzez dzino » poniedziałek 21 maja 2012, 22:13

bartek87 napisał(a):... z papierkiem od OSK do egzaminu zgłaszam się do starostwa przynależnego do miejsca zameldowania czy miejsca zamieszkania? ...

Trochę tu zagmatwałeś, z papierami od OSK idziesz się zapisać do Ośrodka ruchu drogowego, do którego Ci pasuje na terenie całej Polski, tak jak Ci koledzy wyżej pisali, natomiast po zdanym egzaminie udajesz się do starostwa właściwego dla miejsca zameldowania, celem opłacenia i odbioru prawa jazdy.
dzino

Powrót do Egzamin na prawo jazdy