Czy mając kat C+E można jeżdzić B+E ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Czy mając kat C+E można jeżdzić B+E ?

Postprzez porta » środa 29 lutego 2012, 15:32

Witam

Planuję zdawać prawo jazdy na pojazdy ciężarowe - kat. C . Jednocześnie przydałaby mi się kat. B+E. W związku z tym mam pytanie.
Czy jeśli zdam kat. C ,a następnie C+E to czy uprawnia mnie to do kierowania pojazdem osobowym z przyczepą - kat. B+E ? Czy opisany przeze mnie przypadek zdania na kat. C+E oznacza automatyczne dopisanie do prawa jazdy kat. B+E jeśli nie miałem go wcześniej ?

pozdrawiam
porta

Re: Czy mając kat C+E można jeżdzić B+E ?

Postprzez mis123 » środa 29 lutego 2012, 15:35

porta napisał(a):Witam

Planuję zdawać prawo jazdy na pojazdy ciężarowe - kat. C . Jednocześnie przydałaby mi się kat. B+E. W związku z tym mam pytanie.
Czy jeśli zdam kat. C ,a następnie C+E to czy uprawnia mnie to do kierowania pojazdem osobowym z przyczepą - kat. B+E ? Czy opisany przeze mnie przypadek zdania na kat. C+E oznacza automatyczne dopisanie do prawa jazdy kat. B+E jeśli nie miałem go wcześniej ?

pozdrawiam

Możesz prowadzić B+E mając C+E co do wpisania tych uprawnień do prawa jazdy to co urząd to interpretacja. Najlepiej dowiedz się w swoim starostwie jak jest a jeśli by CI powiedzieli że nie to wymagaj tego bo np w Niemczech jak masz wbite C+E a bedziesz jechac B+E to się doczepią... Najlepiej spytać urzędnika o podstawę prawną:P fajnie się jąkać zaczynają...
mis123

Postprzez porta » środa 29 lutego 2012, 15:42

o taką odpowiedź mi chodziło, dzięki.
porta

Postprzez ks-rider » środa 29 lutego 2012, 16:06

mis123 napisał(a):...bo np w Niemczech jak masz wbite C+E a bedziesz jechac B+E to się doczepią... Najlepiej spytać urzędnika o podstawę prawną:P fajnie się jąkać zaczynają...

Misiu, co Ty wiesz o Niemczech ?

Raz, ze w Niemczech niemasz kategori C + E tylko CE, to raz,

dwa to, nie jest tak jak mowisz, a trzy to jezeli ma sie kategorie CE to uprawnia to posiadacza do ciagniecia za soba kazdej przyczepy jaka spelnia przepisy o dopuszczeniu do ruchuczyli 1,5 DMC w stosunku do pojazdu ciagnacego ta przyczepy.

Nprawde myslisz, ze Niemcy beda sie czepiac gdy bedzisz ciagnol kat B przyczepe o masie ( w niemczech 2600 kg ) majac uprawnienia CE.

Dla Twojej informacji, w Niemczech do calkiem niedawna majac kat III = B ( no moze nie tak do konca ) miales prawo prowadzic pojazd o DCM solo 7,5 t lzb zeztaw o DCM 18,5 t

:wink:
ks-rider

Postprzez mis123 » czwartek 01 marca 2012, 12:06

ks-rider napisał(a):
Misiu, co Ty wiesz o Niemczech ?

Raz, ze w Niemczech niemasz kategori C + E tylko CE, to raz,

Nprawde myslisz, ze Niemcy beda sie czepiac gdy bedzisz ciagnol kat B przyczepe o masie ( w niemczech 2600 kg ) majac uprawnienia CE.

Dla Twojej informacji, w Niemczech do calkiem niedawna majac kat III = B ( no moze nie tak do konca ) miales prawo prowadzic pojazd o DCM solo 7,5 t lzb zeztaw o DCM 18,5 t

Się czepiłeś CE a nie C+E zobacz u Ciebie w dokumencie PJ co masz napisane C+E czy CE??
Co do twojej informacji o kat. B (III) to nie do końca się z Tobą zgodzę bo to wszystko zależało w których latach się ją miało wydaną... I tak niemiecka policja się bardzo tego czepia (wypowiedzi kilku kierowców) którzy mieli podobny problem może po długiej dyskusji nie mieli wypisanego mandatu ale po co w obcym kraju nie znając do końca języka narażać się
mis123

Postprzez ks-rider » czwartek 01 marca 2012, 15:23

mis123 napisał(a):Się czepiłeś CE a nie C+E zobacz u Ciebie w dokumencie PJ co masz napisane C+E czy CE??
Co do twojej informacji o kat. B (III) to nie do końca się z Tobą zgodzę bo to wszystko zależało w których latach się ją miało wydaną... I tak niemiecka policja się bardzo tego czepia (wypowiedzi kilku kierowców) którzy mieli podobny problem może po długiej dyskusji nie mieli wypisanego mandatu ale po co w obcym kraju nie znając do końca języka narażać się

Napisalem chyba wyraznie, ze do niedawna

U mnie w Dokumencie jest wpis CE

Wez nie zmyslaj bajek, W zadnym kraju majac wyzsza ketegorie nikt sie do nikogo nie przyczepi, Ze jedzie mniejsza. Pomijam juz fsakt, czy byles przy tym, czy tylko slyszales.

Amen.

ks-rider

Postprzez karol199 » czwartek 01 marca 2012, 17:05

W Polsce się doczepią. Czytałem chyba rok temu o kierowcy co robił prawko w PRL i zrobił od razu D, pomijając B. Przy kontroli zabulił mandat za brak kategori jak jechał osobówką. Wydaje się to troche niedożeczne, bo kierowca jeżdzący autobusem ma w małym palcu jazdę 1tonowym samochodzikiem
Kat. A - 2010
Kat. B - 2009
Kat. C - 2011
Kat. D - 2012
karol199

Postprzez mk61 » czwartek 01 marca 2012, 18:34

Tylko w PoRD nie ma żadnego zapisu, że kategoria D uprawnia do B. Za to jest zapis, że CE, DE uprawnia do BE, jeśli mamy B.
3. Prawo jazdy:
1) kategorii B i C+E lub B i D+E - uprawnia do kierowania zespołem pojazdów określonych w kategorii B+E;
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez mis123 » czwartek 01 marca 2012, 21:42

ks-rider napisał(a):

Wez nie zmyslaj bajek, W zadnym kraju majac wyzsza ketegorie nikt sie do nikogo nie przyczepi, Ze jedzie mniejsza. Pomijam juz fsakt, czy byles przy tym, czy tylko slyszales.

100% Pewien?
mis123

Powrót do Egzamin na prawo jazdy