Łuk- błąd czy racja?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Łuk- błąd czy racja?

Postprzez Butterfly92 » poniedziałek 23 stycznia 2012, 14:47

Witam, dzisiaj zdawałam egzamin praktyczny kat B.
Moje pytanie dotyczy łuku.
Gdy 1-wszy raz jechałam po łuku, wracając sie najechałam na linie, egzaminator powiedzial ze jeszcze raz bede powtarzac łuk.
Gdy 2 raz próbowałam, zgasł mi silnik. egzaminator powiedział " egzamin ukończonym wynikiem negatywnym"
I teraz nasuwa sie moje pytanie:
czy nie powinnam miec jeszcze 1 szansy? w koncu samochód może 2 razy zgasnąć na egzaminie, czy to na łuku, czy na wzniesieniu, czy też na mieście. poprostu tylko raz mi samochód zgasł i nie mogłam 2 raz odpalić.
WORD Dąbrowa Górnicza
29.05.2012- praktyka- wynik POZYTYWNY
(2012-06-04 07:57:24) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(2012-06-08 11:27:57) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Obrazek
Butterfly92

Re: Łuk- błąd czy racja?

Postprzez wooly » poniedziałek 23 stycznia 2012, 15:06

Ocena egzaminatora prawidłowa, dwukrotnie nieprawidłowo wykonane zad. 2:
1- najechanie kołem na linie
2- unieruchomienie silnika podczas ruszania
wynik egzaminu negatywny, egzamin zostaje przerwany i zapraszamy do kasy.
Ile razy można pytać o to samo, jak przed egzaminem egzaminator pyta "Czy zasady przeprowadzania egzaminu są znane i zrozumiałe...?"
Polecam zapoznać się z Dz. U. nr 217 z 2005r. załącznik nr 5 tabela 4.
[b][b][b]kúrwa JAK MAM USUNĄĆ KONTO Z tego pier dolone go forum??!!!!!!!@$$@@???????????[/b][/b][/b][/color]
wooly

Postprzez Daanek » poniedziałek 23 stycznia 2012, 23:02

Tak naprawde, już po 1wszej próbie-najechaniu na linie - egzamin powinien być przerwany. Dziwne dla mnie więc jest to, że dał drugą szansę (?)
'Cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo.'
Daanek

Postprzez daghda » poniedziałek 23 stycznia 2012, 23:05

Daanek napisał(a):Tak naprawde, już po 1wszej próbie-najechaniu na linie - egzamin powinien być przerwany. Dziwne dla mnie więc jest to, że dał drugą szansę (?)

Najechanie to błąd do powtórki, przejechanie - koniec egzaminu.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez szerszon » poniedziałek 23 stycznia 2012, 23:05

czy najechanie na linie pozbawia drugiej szansy ? :eek2:
szerszon

Postprzez Daanek » poniedziałek 23 stycznia 2012, 23:08

Widać zależy to od egzaminatora :)
'Cmentarze są pełne tych co mieli pierwszeństwo.'
Daanek

Postprzez daghda » poniedziałek 23 stycznia 2012, 23:14

Daanek napisał(a):Widać zależy to od egzaminatora :)

Nie od egzaminatora - najechanie na linię to błąd, przejechanie przez nią to już stworzenie zagrożenia, bla bla bla i takie tam.

4. Zachowaniem osoby egzaminowanej świadczącym o możliwości stworzenia zagrożenia dla bezpieczeństwa ruchu drogowego jest:

1) działanie mogące skutkować stworzeniem zagrożenia dla zdrowia lub życia osób;

2) przejechanie kołem przez linie wyznaczające zewnętrzne krawędzie stanowisk;

3) najechanie albo potrącenie pachołka lub tyczki;

4) dwukrotne nieprawidłowe wykonanie zadania ruszanie z miejsca oraz jazda pasem ruchu do przodu i tyłu.
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez IronMan » wtorek 24 stycznia 2012, 13:32

To ja miałem podobną, choć jeszcze głupszą sytuację:
błąd 2: Najechanie na linię na łuku.
błąd 1: Nie zapięcie pasów... A wyglądało to tak: Proszę przygotować pojazd do jazdy. Wsiadłem, ustawiłem fotel, lusterka i wydawało mi się że wszystko gra. Pani egzaminator stała jakieś 8 metrów od pojazdu, sama ledwo mnie słyszała i ja ją podobnie. Wychylam się i mówię, że samochód przygotowany. Ona kręci głową, że nie. Na to ja, że jak zapnę pasy to ja tez będę przygotowany do jazdy... I o to właśnie chodziło. Ot cały błąd. Choć jestem zdania, że polecenie nie było całkiem precyzyjne... Dodam że było to pierwsze podejście.
IronMan

Postprzez Minor » wtorek 24 stycznia 2012, 21:08

Jak to nie? Przeczytaj instrukcje egzaminowania, to dowiesz się co wchodzi w skład "przygotowania do jazdy"... Ty masz zapiąć pasy zanim ruszysz!
Minor

Postprzez Mas74 » wtorek 24 stycznia 2012, 21:53

Niedługo by otrzymać PJ trzeba będzie skończyć dzienny trzyletni licencjat na kierunku Prawo Jazdy. Obronić się i napisać pracę licencjacką.
To przy pierwszej kategorii, kolejne będziesz mógł człowieku zaocznie studiować...
Karta motorowerowa - połowa lat 80-tych. Pierwszy własny pojazd na benzynę 1984r (Komar)
Kategoria B - 04.09.1991
Kategoria A - 12.06.2012
Obrazek
Mas74

Postprzez Butterfly92 » środa 25 stycznia 2012, 21:32

Tak zależy i to bardzo.
Moja znajoma też najechała na linie na łuku, ale drugiej szansy nie dostała, odrazu oblała, chociaż niewiem czy nie powinnna się w takim bądź razie odwoływać.
WORD Dąbrowa Górnicza
29.05.2012- praktyka- wynik POZYTYWNY
(2012-06-04 07:57:24) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(2012-06-08 11:27:57) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
Obrazek
Butterfly92

Postprzez Minor » środa 25 stycznia 2012, 23:29

Powinna...
Minor

Postprzez lith » czwartek 26 stycznia 2012, 02:09

Butterfly92 napisał(a):

Tak zależy i to bardzo.
Moja znajoma też najechała na linie na łuku, ale drugiej szansy nie dostała, odrazu oblała, chociaż niewiem czy nie powinnna się w takim bądź razie odwoływać.

Nie zależy, powinna się odwoływać... chyba, że jednak przejechała przez linię, a nie tylko najechała na nią.
lith

Postprzez Searius » wtorek 31 stycznia 2012, 23:42

Co do zapiętych pasów, to różnie bywa. Jak miałem egzamin to nie miałem zapiętych pasów, zapiałem je jak miałem jechac na górke. Egzaminator nie zwrócil mi uwagi. Z drugiej strony jak zdawałem za drugin razem, nie włączyłem świateł na łuku, oblałem bo wjechałem w słupek, po egzaminie egzaminator zapytał mi sie czy wiem że nie włączyłem świateł, ja na to że tak, a on czy bym je włączył jak byśmy jechali na miasto, powiedziałem że tak a on na to "to dobrze". W OSK mówili mi że na łuku światła można miec wyłączone, nie sa one obowiazkowe.

A co to ilości prób na łuku. Masz 2. Przejechanie lini nie znaczy oblanie, masz po prostu drugą szanse. Jedziesz na początek o zaczynasz od nowa. Jeśli ci zgasnie to masz to samo co z przejechaniem/najechaniem na linie. Egzamin jest oblany tylko wtedy gdy walniesz w pachołka, i nie ma drugiej szansy.
One By One Only The Good Die Young.
Searius

Postprzez Weronika23 » środa 01 lutego 2012, 16:06

Witam.Ja dotknęłam dziś pachołka ( moje 2 podejscie:((( ) i już nie ma 2 szansy.. jakbym zatrzymała się przed pachołkiem to bym miała :( ech już nie mam siły do tego prawo jazdy...;/;/
Pozdrawiam wszystkich! i życzę powodzenia....
Weronika23

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy