Hamulec przyczepy C+E

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Hamulec przyczepy C+E

Postprzez Rybek » środa 18 stycznia 2012, 21:25

Mam pytanie odnośnie wyłączenia hamulca pneumatycznego w przyczepie. Jak to zrobić? W moim ośrodku gdzie się uczyłem jeździć, przyczepa nie miała hamulca.
Rybek

Re: Hamulec przyczepy C+E

Postprzez mk61 » środa 18 stycznia 2012, 21:31

Mówisz o hamulcu "ręcznym"/postojowym? Teoretycznie koła same powinny się zablokować po odłączeniu przewodu od ciężarówki, ale w niektórych przyczepach (widziałem w przyczepie Konar Stęszew) jest też po prawej stronie przed kołem takie "pudełko" z wystającym do dołu grzybkiem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Wyder » środa 18 stycznia 2012, 22:01

Rybek, a w jakim celu chcesz go wyłączyć?
Po odłączeniu przyczepy od samochodu koła są zahamowane.
Gdy sprzęgniesz przyczepę z samochodem układ zostanie napełniony powietrzem i hamulce się odblokują.
Przy sprzęganiu czasami trzeba hamulec wyłączyć aby zaskoczył bolec, ale wtedy kliny muszą być pod kołami. I po sprzęgnięciu trzeba pamiętać przełącznik ustawić w poprzedniej pozycji.
Prawo jazdy: ABCDE
T - chyba odpuszczę... ale zrobię licencje pilota.... WYCIECZEK:P
Wyder

Postprzez Rybek » środa 18 stycznia 2012, 22:19

W Olsztynie na egzaminie. Sprzęgnąłem zestaw, sprawdziłem światła, wyjąłem kliny spod kół, nabiłem powietrze. Chcę ruszać a przyczepa hamuje. Egzaminator podziękował mi, powiedział, że nie wyłączył pan hamulca przyczepy. Byłem zdziwiony jaki hamulec, pierwsze słyszę. W tych nerwach po usłyszeniu, że wynik egzaminu negatywny nie zapytałem nawet jak powinienem to zrobić. Teraz żałuje, ale już minęło. Tak jak wspomnialem wcześniej na nauce jazdy przyczepa nie miała hamulca i po tych czynnościach, które zrobiłem zawsze ruszałem i było ok.
Rybek

Postprzez Rybek » czwartek 19 stycznia 2012, 21:34

mk61 napisał(a):Mówisz o hamulcu "ręcznym"/postojowym? Teoretycznie koła same powinny się zablokować po odłączeniu przewodu od ciężarówki, ale w niektórych przyczepach (widziałem w przyczepie Konar Stęszew) jest też po prawej stronie przed kołem takie "pudełko" z wystającym do dołu grzybkiem.

Możesz dokładnie opisać o co chodzi z tym grzybkiem? Może masz namiary na jakąs stronę gdzie więcej się dowiem na ten temat?
Rybek

Postprzez Borys_q » czwartek 19 stycznia 2012, 21:36

Nie wiem jak teraz, kiedyś w przyczepach był ręczny mechaniczny na korbę teraz podejrzewam, że jakiś dodatkowy zawór lub nadal korba
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez mk61 » piątek 20 stycznia 2012, 00:55

Rybek napisał(a):Możesz dokładnie opisać o co chodzi z tym grzybkiem? Może masz namiary na jakąs stronę gdzie więcej się dowiem na ten temat?

Grzybek, przycisk, zaworek. Możesz poszukać na www.wagaciezka.com , ale to, o czym mówię, widziałem na własne oczy i nie wiem, czy to jest standard w każdej przyczepie, czy tylko patent w tym jedynym egzemplarzu, w którym się z tym spotkałem.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Powrót do Egzamin na prawo jazdy