przez arturr0 » poniedziałek 09 stycznia 2012, 20:02
przez CzarOdziej » poniedziałek 09 stycznia 2012, 21:52
przez szofer80 » poniedziałek 09 stycznia 2012, 22:59
przez arturr0 » wtorek 10 stycznia 2012, 21:53
CzarOdziej napisał(a):Więc tak kolego - Prawo Jazdy Kat. C, C+E, po zrobieniu Kwalifikacji Wstępnej jest wydawane na 5 lat.
przez szofer80 » wtorek 10 stycznia 2012, 22:19
przez mk61 » wtorek 10 stycznia 2012, 22:53
szofer80 napisał(a):Mają zrobić tak że nawet po zrobieniu prawka na C nie będą wbijać w PJ dopiero wbiją jak ktoś zrobi kwalifikację wstępną,
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez szofer80 » wtorek 10 stycznia 2012, 23:34
przez mk61 » środa 11 stycznia 2012, 12:36
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
przez szofer80 » środa 11 stycznia 2012, 14:37
przez arturr0 » środa 11 stycznia 2012, 23:17
szofer80 napisał(a):Teraz bez KW wbijają bezterminowo, z KW terminowo na 5 lat. Mają zrobić tak że nawet po zrobieniu prawka na C nie będą wbijać w PJ dopiero wbiją jak ktoś zrobi kwalifikację wstępną, ogólnie biurokracja się panoszy w najlepsze w swoim rozpasaniu dorównuje już tej niemieckiej, z tą róznicą że tam przynajmniej nie żałują na autostrady i widać gołym okiem za co płacą niemcy podatki.komuno wróć.
przez mk61 » czwartek 12 stycznia 2012, 00:49
arturr0 napisał(a):Rozumiem, że przez cały ten rok kat. C będzie wydawana bezterminowo w przypadku kiedy nie zrobię KW?
arturr0 napisał(a):Szczerze mówiąc to nie planuję pracy zarobkowej w transporcie, a kat. C potrzebna mi jest mi m.in. w Straży Pożarnej. Mam również dostęp do niewielkich ciężarówek i od czasu do czasu brakuje mi tej kategorii i muszę szukać kogoś do pomocy.
arturr0 napisał(a):Jest jeszcze kwestia tego typu co rozumie się pod hasłem "praca zarobkowa w transporcie"?
arturr0 napisał(a):A czy do prowadzenia pojazdu asenizacyjnego czy ciężarówki z dźwigiem również potrzeba KW?
arturr0 napisał(a):wbiją mi samą kat. C bezterminowo bez żadnych kodów 90ileśtam teraz będzie wszystko super.
arturr0 napisał(a):Pytanie, czy po obowiązkowej wymianie dokumentów na wzór UE i wszystkim ograniczą ważność uprawnień, to czy nie będzie problemów z tytułu nie posiadania KW.
przez Borys68 » czwartek 12 stycznia 2012, 10:43
mk61 napisał(a):arturr0 napisał(a):A czy do prowadzenia pojazdu asenizacyjnego czy ciężarówki z dźwigiem również potrzeba KW?
Dla asenizacji nie potrzeba - odpady komunalne. Dla dźwigu raczej tak, bo to zapewne prywatna firma, ale nie mam 100% pewności. Nie chce mi się szukać.
Rozdział 7a 41)
Kierowcy wykonujący przewóz drogowy
Art. 39a. 1. Przedsiębiorca lub inny podmiot wykonujący przewóz drogowy może zatrudnić kierowcę, jeżeli osoba ta:
1) ukończyła:
a) 18 lat — w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
— C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
— C1 lub C1 + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
b) 21 lat — w przypadku kierowcy prowadzącego pojazd samochodowy, dla którego wymagane jest posiadanie prawa jazdy kategorii:
— C lub C + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
— D lub D + E, o ile uzyskał on odpowiednią kwalifikację wstępną,
— D1 lub D1 + E, o ile przewóz wykonywany jest na liniach regularnych, których trasa nie przekracza 50 km i o ile kierowca uzyskał odpowiednią kwalifikację wstępną przyśpieszoną,
..........
5) zyskała kwalifikację wstępną lub kwalifikację wstępną przyśpieszoną, zwane dalej „kwalifikacją”;
6) ukończyła szkolenie okresowe.
3. Wymagań, o których mowa w ust. 1 pkt 1, 5 i 6, nie stosuje się do kierowcy pojazdu:
1) do kierowania którego wymagane jest prawo jazdy kategorii A1, A, B1, B lub B+E;
2) którego konstrukcja ogranicza prędkość do 45 km/h;
3) wykorzystywanego przez siły zbrojne;
4) obrony cywilnej, jednostek ochrony przeciwpożarowej lub jednostek odpowiedzialnych za utrzymanie bezpieczeństwa lub porządku publicznego;
5) poddawanego testom drogowym do celów rozwoju technicznego przez producentów, jednostki badawczo-rozwojowe lub szkoły wyższe;
6) odbywającego przejazd bez osób lub ładunku:
a) w celu dokonania jego naprawy lub konserwacji,
b) z miejsca zakupu lub odbioru;
7) używanego w sytuacjach zagrożenia lub przeznaczonego do akcji ratunkowych;wykorzystywanego do:
a) nauki jazdy osób ubiegających się o prawo jazdy,
b) szkolenia osób posiadających prawo jazdy,
c) przeprowadzania państwowego egzaminu osób ubiegających się o prawo jazdy;
9) wykorzystywanego do użytku osobistego w przewozie drogowym osób lub rzeczy;
10) wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.
4) niezarobkowy przewóz drogowy — przewóz na potrzeby własne — każdy przejazd pojazdu po drogach publicznych z pasażerami lub bez, załadowanego lub bez ładunku, przeznaczonego do nieodpłatnego krajowego i międzynarodowego przewozu drogowego osób lub rzeczy, wykonywany przez przedsiębiorcę pomocniczo w stosunku do jego podstawowej działalności gospodarczej, spełniający łącznie następujące warunki:
a) pojazdy samochodowe używane do przewozu są prowadzone przez przedsiębiorcę lub jego pracowników,
b) przedsiębiorca legitymuje się tytułem prawnym do dysponowania pojazdami samochodowymi,
c) w przypadku przejazdu pojazdu załadowanego — rzeczy przewożone są własnością przedsiębiorcy lub zostały przez niego sprzedane, kupione, wynajęte, wydzierżawione, wyprodukowane,wydobyte, przetworzone lub naprawione albo celem przejazdu jest przewóz osób lub rzeczy z przedsiębiorstwa lub do przedsiębiorstwa na jego własne potrzeby, a także przewóz pracowników i ich rodzin,
d) nie jest przewozem w ramach prowadzonej działalności gospodarczej w zakresie usług turystycznych;
przez arturr0 » czwartek 12 stycznia 2012, 13:23
10) wykorzystywanego do przewozu materiałów lub urządzeń niezbędnych kierowcy do jego pracy, pod warunkiem że prowadzenie pojazdu nie jest jego podstawowym zajęciem.
przez Tomek_ » piątek 13 stycznia 2012, 14:37
przez arturr0 » sobota 14 stycznia 2012, 11:54