Prawo jazdy terminowe, badanie lekarskie.

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Prawo jazdy terminowe, badanie lekarskie.

Postprzez tochani » czwartek 05 stycznia 2012, 15:28

Witam,

Chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość przejścia badania lekarskiego w trakcje trwania prawa jazdy terminowego rok po jego wydaniu?
Istnieje szansa aby w przypadku otrzymania zaświadczenia bezterminowego wystąpić o nie wiem jak to nazwać "aktualizacje " prawa jazdy?
Czy może jednak trzeba z tym czekać niestety do końca jego ważności?
Nie istnieją żadne sposoby?
Proszę o pomoc.
tochani

Re: Prawo jazdy terminowe, badanie lekarskie.

Postprzez matshadow » czwartek 05 stycznia 2012, 16:56

Możesz zawsze zrobić coś innego - zgłoś zagubienie dokumentu i od razu zanieś nowe badania lekarskie, jak się uda, to stary plastik potnij na części i do kosza ;)
matshadow

Postprzez tochani » czwartek 05 stycznia 2012, 17:53

Tylko że chyba oni mają te dokumenty tam, nie wiem jak miałbym to podmienić hmm
Przy utracie dokumentu przynosi się zaświadczenie lekarskie? Chyba nie, nie znam się
Nic nie da się zrobić ?
tochani

Postprzez ella » czwartek 05 stycznia 2012, 20:27

Nikt ci nie broni zrobić nowych badań i wymienić prawo przed uplywem terminu.
Tylko po co?
ella
Moderator

Postprzez tochani » niedziela 08 stycznia 2012, 21:33

Po to żeby załatwić sobie bezterminowe, za późno się obudziłem i zapomniałem że od 2013 będą tylko terminowe.

Czyli jest to możliwe aby wcześniej odbyć badania tak? Znasz taką historie czy coś w tym stylu? Czy tylko tak strzelasz.
Dziękuje z góry za każdą pomoc.
tochani

Postprzez sebestia » piątek 13 stycznia 2012, 22:15

Mam taki sam problem tez sie nad tym zastanwiam. Badania mam wazne na 5 lat przez to ze niby mam zly wzrok a prawda jest taka ze mam lekka wade wzroku a glupi lekarz chcial chyba jakas lapowke za to ze mi wbije na beztermonowe. Wiec dolaczam sie do pytania.

Ps. Podziwiam inteligencje pana ktory proponowal zgloszenie zgubienia dokumentu. Normanie-RISPEKT
sebestia

<

Postprzez sakuwbarakushow » sobota 14 stycznia 2012, 09:16

a jeszcze jedna sprawa załóżmy ze ktoś ma okulary do jazdy samochodem; i ma w prawie jazdy wpisane że ma jeździć z okularami dostał dokument na 3 lata ;
po 3 latach to jest 2015 ( a zdał prawko w 2012 ) zanosi nowe papiery które stwierdzają że mała wada wzroku została skorygowana i nie potrzebuje już okularów czy zostanie mu wydane prawo jazdy bez terminowe ? (jak jest teraz) czy dostanie prawo jazdy na 15lat (jak ma być od Stycznia 2013) ?

I druga sprawa;
Jeżeli ktoś miał badania lekarskie w sierpniu 2011; zostały badania zaniesione do WORDU to czy może przynieść przed upływem 3lat od wydania prawa jazdy nowe papiery z badania lekarskiego ( i jeżeli w nich będzie pisało że nie potrzeba mu okularów to zmienia to w papierach i nie będzie musiał z nimi zdawać egzaminu + nie dostanie pierwszego prawka na 3lata tylko od razu bez terminowo ?)

Proszę o odpowiedź, to ważne:)

PS
jeżeli lekarz specjalista okulista wystawi zaświadczenie że nie potrzebuję okularów ( a lekarz ginekolog który badał na kierowcę stwierdził że muszę mieć ) będzie zmieniona adnotacja w dokumentach ? I wzięte pod uwagę to co napisał / a okulista czy ginekolog z uprawnieniami do wydawania zaświadczenia kierowania pojazdami ?
sakuwbarakushow

Postprzez noobio » sobota 14 stycznia 2012, 10:47

ja też miałem terminowe, wymieniłem sobie prawko pół roku przed upływem terminu ważności. spokojnie można wymienić, robisz to samo co za 1 razem, czyli idziesz do lekarza starasz się o orzeczenie bezterminowe i potem składasz wniosek :)
noobio

Postprzez sakuwbarakushow » sobota 14 stycznia 2012, 14:55

@Nubio czyli mogę to już zrobisz np.po roku ?
- A co z tym że od 2013 wchodza nowe przepisy ...
sakuwbarakushow

Re: <

Postprzez matshadow » sobota 14 stycznia 2012, 15:09

sakuwbarakushow napisał(a):a jeszcze jedna sprawa załóżmy ze ktoś ma okulary do jazdy samochodem; i ma w prawie jazdy wpisane że ma jeździć z okularami dostał dokument na 3 lata ;
po 3 latach to jest 2015 ( a zdał prawko w 2012 ) zanosi nowe papiery które stwierdzają że mała wada wzroku została skorygowana i nie potrzebuje już okularów czy zostanie mu wydane prawo jazdy bez terminowe ? (jak jest teraz) czy dostanie prawo jazdy na 15lat (jak ma być od Stycznia 2013) ?

Wiem że kodeks jest zawiły, ale tu wystarczy logiczne myślenie. Skoro w 2015 zaniesiesz papiery, a od 2013 wydają terminowe, to jakie dostaniesz prawo jazdy? Terminowe czy nie? :?
matshadow

Postprzez sakuwbarakushow » niedziela 15 stycznia 2012, 13:38

Zanosi nowe orzeczenie z badań lekarskich. Może tak. To nie jest to samo co składanie papierów na egzamin.
I czy mogę zanieść takie orzeczenie wcześniej niż przed upływem terminu.
Załóżmy ze na wakacje 2011 wykryli małą wadę nosiłem okulary do lutego przyszłego roku została naprawiona
przez okulary. I byłem u lekarza do spraw kierowców wystawia że wszyskto ok. I mogę tak zanieść papiery ?
Czy muszę czekać te 3 lata i dopiero nieść ponowne orzeczenie ...
sakuwbarakushow

Postprzez noobio » niedziela 15 stycznia 2012, 19:35

sakuwbarakushow napisał(a):@Nubio czyli mogę to już zrobisz np.po roku ?
- A co z tym że od 2013 wchodza nowe przepisy ...

możesz nawet po dniu od otrzymania z urzędu terminowego prawka iść po nowe orzeczenie i na kolejny dzień złożyć wniosek o wydanie nowego ;p
noobio

Postprzez sakuwbarakushow » niedziela 15 stycznia 2012, 19:59

@Nobio a gdzie mogę przeczytać że tak istotnie jest ?
Bo iżli to prawda to pierwszego dnia od wydania prawka jadę tam do nich - > do OSK tak ? i daję im nowe orzeczenie od lekarza do spraw kierowców, to zdążę to z 10sięć razy załatwić przed końcem 2012r :)
sakuwbarakushow

Postprzez matshadow » niedziela 15 stycznia 2012, 21:51

OSK ma gdzieś, co się z Tobą dzieje po skończeniu kursu, chyba że chcesz zacząć nowy kurs, albo wykupić jakieś godziny doszkalające, na jakim Ty świecie żyjesz :P Do wydziału komunikacji :wink:
matshadow

Postprzez sakuwbarakushow » poniedziałek 16 stycznia 2012, 17:32

Ok,dzięki to tak:
Załóżmy że zdam prawko;
Za 2tyg odbieram dokument ...
I tego samego dnia bądź na zajutrz wybieram się do lekarza kierowców i z nową kartą idę tam do nich składam to i po jakiś kolejnych 2 tyg wydają mi nowy dokument , ja ?
sakuwbarakushow

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy