Omijanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Omijanie

Postprzez kar0lc1a » sobota 05 listopada 2011, 17:39

http://imageshack.us/photo/my-images/69 ... uuibn.jpg/

Cześć :DDD

Mam już zaraz egzamin i się we wszystkim gubię... :(

Ulica dwukierunkowa, pojazdy stojące na zdjęciu powyżej należy wymijać z kierunkiem ? Nie są bardzo wysunięte, ale gdyby były a jechała bym bardzo przy prawej stronie to muszę włączać kierunek aby je wyminąć czy włączam dopiero gdybym musiała przekroczyć pas dla ruchu z przeciwnej strony ? A tak to po prostu zjeżdżam bardziej do lewej ?

Na wąskich ulicach to wiadomo że trzeba włączyć kierunek, ale chodzi mi o taką właśnie sytuacje na szerokiej ulicy.

Dzięki.
kar0lc1a

Re: Omijanie

Postprzez oskinstruktor » sobota 05 listopada 2011, 21:24

Nie zmieniasz pasa..... nie włączasz kierunkowskazu.
oskinstruktor

Postprzez kar0lc1a » niedziela 06 listopada 2011, 00:04

A mi się wydaje ze należałoby włączyć kierunek gdyby byly bardziej wysuniete, nawet jesli nie zmieniali byśmy pasa ruchu, może jeszcze ktoś się wypowie.

Dzieki.
kar0lc1a

Postprzez ella » niedziela 06 listopada 2011, 00:27

ella
Moderator

Postprzez mshtal » niedziela 06 listopada 2011, 08:10

są dwie szkoły bo jedni uczą po "polskiemu":

art. 22 ust. 5 PoRD
Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

a inni po "europejskiemu":

art. 14 ust. 3. Konwencji wiedeńskiej
Przed skręceniem lub przed wykonaniem manewru związanego ze zjechaniem w bok każdy kierujący powinien odpowiednio wyraźnie i dostatecznie wcześnie zasygnalizować swój zamiar za pomocą kierunkowskazu lub kierunkowskazów swojego pojazdu (...)
mshtal

Postprzez kar0lc1a » niedziela 06 listopada 2011, 16:15

a inni po "europejskiemu":

art. 14 ust. 3. Konwencji wiedeńskiej
Przed skręceniem lub przed wykonaniem manewru związanego ze zjechaniem w bok każdy kierujący powinien odpowiednio wyraźnie i dostatecznie wcześnie zasygnalizować swój zamiar za pomocą kierunkowskazu lub kierunkowskazów swojego pojazdu (...)[/quote]

Czyli trzymamy się tej wersji, i należy każde ominiecie pojazdu sygnalizowac nawet jezeli zmieśćimy się na swoim pasie, ale musimy odjechać troche w bok ?

Znalazłam też taki artykuł, on rozwiewa moje wątpliwości: http://tommeek.blogspot.com/2009/06/tru ... janie.html

Dziekuję wszystkim za pomoc.
kar0lc1a

Powrót do Egzamin na prawo jazdy