łuk na odlewniczej, kat.C

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

łuk na odlewniczej, kat.C

Postprzez ferensiak » wtorek 11 października 2011, 18:50

Witam Was.
Czy macie jakieś sprawdzone sposoby odnośnie wykonania łuku na kat.C? Chodzi mi o moment jazdy do tyłu, już przy samym końcu jak się dojeżdża do tylnych pachołków - jakoś jest ciężko wyczuć tył w tym dafie, nie ma żadnego punktu z tyłu na burcie np. światła obrysowego dolnego. Widziałem koleżkę jak robił łuk i chyba się patrzył na tą żółtą linię(taka wystająca). W dodatku zauważyłem że łuk jest węższy niż się uczyłem, ale to już inny temat. Zdawał ktoś z was na odlewniczej na kat.C? Bardzo był bym wdzięczny jak by ktoś dał jakieś rady odnośnie tego łuku i może innych manewrów np. jak parkowanie tyłem.
ferensiak

Re: łuk na odlewniczej, kat.C

Postprzez siara41 » piątek 14 października 2011, 01:06

jak z lewej i prawej zobaczysz tyczkę (równolegle do siebie) w tym samym momencie to się zatrzymaj. :)
siara41

Postprzez ferensiak » piątek 14 października 2011, 20:25

o które ci kolego chodzi tyczki, bo problem tkwi w tym że na łuku kat. b jest w sumie 5 tyczek-(3 za samochodem i 2 przed), natomiast tam są tylko 2-z tyłu
ferensiak

Postprzez dylek » piątek 14 października 2011, 20:43

Obrazek
Widzisz kolego ten czarny słupek na srebrnej burcie mniej więcej w połowie paki - tak z metr przed tylnym kołem ??
Powinienes go też dojrzec i przez lustro.
Dograj sobie tylko w OSK jak ma byc w lustrze ustawiony względem koncowej linii i trafisz z tym <1m ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ferensiak » piątek 14 października 2011, 22:16

ok, dzięki problem w tym że nie mogę znaleźć w Warszawie osk który by miał taki sam pojazd jak na egzaminie, owszem jest dużo daf-ów ale chyba wszystkie są trochę inne. W takim więc razie ma ktoś jeszcze inny pomysł?
ferensiak

Postprzez dylek » piątek 14 października 2011, 22:59

A po co ci identyczny ??
Wystarczy seria LF 55 ;)
FA to opis osi - akurat FA oznacza, że masz wersję absolutnie podstawową bez żadnych osi podwójnych, wleczonych, kierowanych itp...
Te cyferki na koncu to tylko moc silnika - z gabarytem nie ma nic wspólnego....
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Powrót do Egzamin na prawo jazdy