Przejechanie podwójnej ciągłej a warunki drogowe

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Przejechanie podwójnej ciągłej a warunki drogowe

Postprzez mai0815 » poniedziałek 10 października 2011, 11:04

Witam serdecznie!
Mam pytanie odnośnie przejechanie podwójnej ciągłej mianowicie:
jadać na drodze dwukierunkowej rozdzielonej podwójną ciągłą stoi na chodniku cześciowo na jezdni samochód dostawczy na światłach awaryjnych, nie mając możliwosci przejechania bez zmiany pasa ruchu powinnam przejechać i oblać za przejechanie podwójnej ciągłej czy stać za nim i oblać za utrudnianie(wstrzymanie) ruchu?
tak czy siak egzamin nie zaliczony?
mai0815

Re: Przejechanie podwójnej ciągłej a warunki drogowe

Postprzez mk61 » poniedziałek 10 października 2011, 11:10

Tak. I 200 lat więzienia.
Skoro nie ma możliwości, tym bardziej, jeśli jest to spowodowane przez innego użytkownika drogi, to niby jak zamierzasz wybrnąć z sytuacji? Omijasz i jedziesz dalej.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez daghda » poniedziałek 10 października 2011, 12:08

mai0815 napisał(a):Witam serdecznie!
Mam pytanie odnośnie przejechanie podwójnej ciągłej mianowicie:
jadać na drodze dwukierunkowej rozdzielonej podwójną ciągłą stoi na chodniku cześciowo na jezdni samochód dostawczy na światłach awaryjnych, nie mając możliwosci przejechania bez zmiany pasa ruchu powinnam przejechać i oblać za przejechanie podwójnej ciągłej czy stać za nim i oblać za utrudnianie(wstrzymanie) ruchu?
tak czy siak egzamin nie zaliczony?

Mój sposób na to byl taki, że wiedząc iż egzaminatorzy nie przepadają za "ofiarami" oraz iż oceniają także umiejętność podejmowania decyzji, trzeba mu szybko powiedzieć, że wiesz że nie wolno ale że tamten stanął niezgodnie z przepisami - zaparkowany samochód zmusza Cię (lub choćby skłania) swoją obecnością do przekraczania podwójnej ciągłej linii - podczas manewru omijania - to absolutnie wystarczający powód :)

Bo chyba nie chcesz stać za tym autem, tamować ruch i czekać, aż tamten odjedzie bo Ty nie możesz przekroczyć/najechać P-4? Egzaminator też człowiek :)
Není nutné plakat nad rozlitým mlékem - vždyť to není pivo. | Kultura kulturą, lecz prawo i zdrowy rozsądek ponad wszystko.

Była Lancia Lybra SW, jest Seat Ibiza II FL 1.9 SDI - Kapitan Snuja :D

Obrazek
daghda

Postprzez dynio » poniedziałek 10 października 2011, 19:09

Ja na egzaminie przejechałem podwójną ciągłą , omijając źle zaparkowane auto i nie było żadnego z tym problemu. Normalna sytuacja i tyle.
(2011-10-06 10:42:58) Prawo Jazdy: Przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne.
(2011-10-11 14:32:21) Prawo Jazdy do odbioru w Urzędzie.
dynio

Powrót do Egzamin na prawo jazdy