Kategoria E do C Prośba o podpowiedź.... ŁÓDŹ

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Kategoria E do C Prośba o podpowiedź.... ŁÓDŹ

Postprzez tatko1983 » piątek 23 września 2011, 20:58

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie dotyczące egzaminu na E do C. Będę zdawał go w Łodzi w WORD.
Jestem od kilku lat zawodowym kierowcą jeżdżącym solówką czyt.kat.C.
Zdecydowałem się zrobić kurs na przyczepę i zaczyna się troszkę problemów.Z racji tego iż najeździłem się już Man12 i StaroMan w życiu jakie mają w Łódzki WORD na egzaminach i z racji tego iż chcę teraz znaleźć konkretną pracę w międzynarodówce podjąłem naukę w szkole która posiada SCANIE 124L 470 z sypialną kabiną itp..i na niej trenować a nie na staromanie jak w większości Łódzkich szkół nauki jazdy.
Okazuje się że po wyjeżdżeniu 8 godzin wszystko wychodzi mi na placu itp.
Przejdę do sedna mój instruktor to spoko gość i nie chcę mi się z nim kłócić z tego względu że on po jakimś czasie wrócił do zawodu i nie jest ogarnięty co do zasad panujących na egzaminie a mianowicie :
1.Ja mam jeden przewód od powietrza łączony a na egzaminie który przewód mam podpiąć pierwszy? żółty czy czerwony? chodzi o dokładną kolejność wszystkich przewodów
2.Czy podczas manewru rękawa mogę robić korekty ?jak tak to ile?
3.Czy to prawda że spinać przewody muszę na zgaszonym silniku?
4.Ile mam podejść do każdej z figur na placu i czy losuje jej czy wykonuje wszystkie?
5.Czy po wyjeździe z parkowania skośnego i przodem muszę się tylko wydostać czy ustawiać jakoś specjalnie?
6.Czy jakąś tarczkę wkładam swoją?
7.Ile czasu mam na spięcie się z przyczepą?
PATRZYŁEM NA STRONIE WORD LÓDŹ I NIGDZIE NIE MA TAKICH INFORMACJI
PROSZĘ O POMOC
tatko1983

Re: Kategoria E do C Prośba o podpowiedź.... ŁÓDŹ

Postprzez mk61 » piątek 23 września 2011, 21:24

tatko1983 napisał(a):2.Czy podczas manewru rękawa mogę robić korekty ?jak tak to ile?

Możesz wykonywać korekty ile razy chcesz, możesz podjeżdżać do przodu. Warunek to 5 minut. Czas liczony jest od momentu włączenia biegu wstecznego.
tatko1983 napisał(a):3.Czy to prawda że spinać przewody muszę na zgaszonym silniku?

Jeśli chodzi o ogólne zasady, to tak. Jak do tego podchodzi WORD Łódź - nie wiem.
tatko1983 napisał(a):4.Ile mam podejść do każdej z figur na placu i czy losuje jej czy wykonuje wszystkie?

Maksymalnie możesz mieć dwa powtórzenia manewrów. Dwa ogółem, a nie dwa na każdy manewr.
Czy losujesz? W Szczecinie jest tak, że jeden z grupy losuje manewry dla wszystkich. W każdym zestawie (są 2 zestawy dla CE) są po dwa manewry.
tatko1983 napisał(a):5.Czy po wyjeździe z parkowania skośnego i przodem muszę się tylko wydostać czy ustawiać jakoś specjalnie?

Po prostu wycofujesz. Najlepiej jak najbliżej pozycji początkowej, choć nie jest to wymagane.
tatko1983 napisał(a):6.Czy jakąś tarczkę wkładam swoją?

Nie.
tatko1983 napisał(a):7.Ile czasu mam na spięcie się z przyczepą?

10 minut sprzęganie, 7 minut rozprzęganie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez Borys68 » piątek 23 września 2011, 21:47

PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez tatko1983 » sobota 24 września 2011, 07:05

Maksymalnie możesz mieć dwa powtórzenia manewrów. Dwa ogółem, a nie dwa na każdy manewr.
Czy losujesz? W Szczecinie jest tak, że jeden z grupy losuje manewry dla wszystkich. W każdym zestawie (są 2 zestawy dla CE) są po dwa manewry.

Czyli jadąc do tyłu do parkowania musze to robić na raz? bo jeśli powtórze czyli podjade troszke do przodu to juz sie liczy jako powtórka?
I ile w końcu jest tych manewrów na placu 4 czy 2 ?
tatko1983

Postprzez mk61 » sobota 24 września 2011, 09:57

tatko1983 napisał(a):Czyli jadąc do tyłu do parkowania musze to robić na raz? bo jeśli powtórze czyli podjade troszke do przodu to juz sie liczy jako powtórka?
I ile w końcu jest tych manewrów na placu 4 czy 2 ?

1. Nie na raz. Nie wiem, jak w Łodzi, ale w Szczecinie dopuszczalna jest chyba jedna korekta, czyli podjazd do przodu. Powtórka to rozpoczęcie manewru od początku.
2. W sumie, to 3. :) Obowiązkowy łuk plus dwa wylosowane z czterech manewry.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez tatko1983 » poniedziałek 03 października 2011, 13:39

Panowie jutro mam egzamin jeszcze jedna pilna sprawa....podobno trzeba jeszcze pokazywac wszystkie płyny i światła? czy to prawda? ma ktos może link czy opis gdzie w tych manach i staromanach co jest dla przypomnienia ?
prosze o pilną pomoc~!
tatko1983

Powrót do Egzamin na prawo jazdy