Badania na Prawo Jazdy(noszę okulary)

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Badania na Prawo Jazdy(noszę okulary)

Postprzez zbychu78 » środa 31 sierpnia 2011, 17:36

Witam. Zapisalem się na prawo jazdy i pozostały mi tylko badania lekarskie. Szukałem wszędzie ,ale takiego tematu nie mogę znaleźć. Otóż noszę okulary mam wadę -1. Moje pytanie brzmi czy musze iść najpierw do okulisty z po jakieś zaświadzczenie czy od razu do lekarza uprawnionego do badań kierowców ,który wyda mi badania lekarskie na prawo jazdy. Proszę o odpowiedź.
zbychu78

Re: Badania na Prawo Jazdy(noszę okulary)

Postprzez marta29087 » środa 31 sierpnia 2011, 17:49

Wiesz co mam identyczną wadę i nie byłam u okulisty. Ten lekarz mi zbadał i wpisał w zaświadczeniu, chyba nie ma z tym większych problemów. Pozdrawiam :)
marta29087

Postprzez zbychu78 » czwartek 01 września 2011, 15:16

Dostałem badania normalne. Nie muszę jeździć w okularach.
Ale pojawił się problem. Mam w dowodzie zdjęcie w okularach. Jeśli na prawo jazdy zaniosę zdjęcie też w okularach a w orzeczeniu bd miał napisane że nie muszę w nich chodzić, to czy będą jakieś problemy? Mam jeszcze pytanie czy mogę pójść w okularach na egzamin jak mam w orzeczeniu napisane że nie muszę w nich chodzić?
zbychu78

Postprzez tomaszwoz123 » poniedziałek 26 września 2011, 17:26

no wlasnie ja tez mam -1d i od dziecka nie nosilem okularów na orzeczeniu tez mam wpisane ze bez okularów a móglbym na egzamin isc w okularach?
tomaszwoz123

Postprzez Xris » poniedziałek 26 września 2011, 18:47

Raczej tak, nie można iść bez jak na orzeczeniu jest, że trzeba nosić.
Xris

Postprzez Maniek5k » poniedziałek 26 września 2011, 21:36

tak ogolnie dzieci drogie. Jesli macie wade wzroku to prosze jeźdźcie w tych okularach. Nikomu to nie przeszkadza a może uratować was, lub (wazniejsze) kogos innego na ulicy. Sam mam wade wzroku i wiem ze bez okularów juz np. zle sie okresla odległość.
A pisze dlatego, ze raz ze w sumie lekarz powinien wydac orzeczenie z kodem o brylach/soczewkach, a dwa, ze przedwczoraj mi się w tyłek wpakował młodzik 18letni co ledwo prawko odebrał, bo 'nie musi jezdzic w okularach to po co'. Tez miał wade -1D i zle sobie odleglość ocenił, a ja mam teraz pół nubi do roboty (zderzak, klapa i 2 błotniki, podluznice na szczescie całe).
Policja na wiadomosc ze ma -1 skierowała go na badania, zeby musiał jezdzic w okularach. A ja teraz musze sie z jego ubezpieczalnia wykłócać zeby mi zapłacili szkode całkowitą bo w sumie to średnio mi się kalkuluje spawanie połowy auta..
Takze to tak w kwestii porady odnosnie waszego i innych bezpieczenstwa, bo sobie mlodzi mysla ze im na drodze wszystko wolno a potem są wypadki. I taka jest prawda ze w wiekszosci spowodowane przez kierowców ktorzy maja pj <2lata, bo szaleją na drogach. Ja pierwsze auto miałem przez krotki czas malucha, który mnie nauczył pokory na drodze i nie szaleję na ogół. A teraz za grosze się dorwą do beemki czy golfa i potem szarżują, a do tego jak ślepi są (tak, bo przy -1 juz jest ostrość dość mocno zaburzona) to w ogóle masakra.
Maniek5k

Postprzez Borys_q » wtorek 27 września 2011, 09:04

od dziecka nie nosilem okularów na orzeczeniu tez mam wpisane ze bez okularów a móglbym na egzamin isc w okularach?

Generalnie mógłbyś tylko PO CO???

Ale pojawił się problem. Mam w dowodzie zdjęcie w okularach. Jeśli na prawo jazdy zaniosę zdjęcie też w okularach a w orzeczeniu bd miał napisane że nie muszę w nich chodzić, to czy będą jakieś problemy?

Nie powinno być problemow przyjmuje się, że lekarz wie co pisze w orzeczeniu, jakby co to zawsze możesz twierdzić, że to zerówki i ładnie w nich wyglądasz.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez Maniek5k » wtorek 27 września 2011, 13:52

Borys_q napisał(a):Nie powinno być problemow przyjmuje się, że lekarz wie co pisze w orzeczeniu, jakby co to zawsze możesz twierdzić, że to zerówki i ładnie w nich wyglądasz.

gorzej jak egzaminator kaze zdjac i kolega bedzie miał problemy z przeczytaniem informacji pod znakami np.
Maniek5k

Postprzez cman » wtorek 27 września 2011, 13:56

Kazać to on sobie może...
cman

Postprzez lith » czwartek 29 września 2011, 01:16

Brak nakazu jazdy w okularach to nie zakaz. Więc egzaminator to może sobie naskoczyć. jak masz wpisane okulary to musisz je mieć, jak nie masz wpisanych to nie musisz... ale możesz i hugo to egzaminatora obchodzi, nie musisz się z tym kryć czy pierdzielić o zerówkach. skoro lepiej Ci sie jeździ w okularach to jedziesz w okularach, a to, że lekarz stwierdził, że nie masz takiego obowiązku to nie sprawa egzaminatora.
lith

Powrót do Egzamin na prawo jazdy