Jazda po zdaniu egzaminu, możliwość przyśpieszenia... ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Jazda po zdaniu egzaminu, możliwość przyśpieszenia... ?

Postprzez Artanor » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 19:22

Witam,

Otóż mam taki problem... parę dni temu zdałem prawo jazdy kat. 'B', lecz robię jeszcze drugą kategorią- 'A', gdzie termin przypada mi na za 3 tygodnie. Nie potrafię pokonać siebie, aby nie jeździć. Zdaję sobie sprawę, że w momencie jakby złapała mnie policja, obciążyli by mnie mandatem 500 zł + 300 zł dla osoby, która udostępniła mi samochód(w razie, gdy nie jest on zarejestrowany na mnie), czy też dopuściła do jazdy. Znowu z doświadczenia wiem, że(jeżeli się nic nie zrobiło - rutynowa kontrola, np. trzeźwości), to z owym dokumentem wydanym z WORD'u - potwierdzającym uzyskanie pozytywnego wyniku, policja zwyczajnie przymyka oko :) Co do tematu, to nurtuje mnie jedno pytanie... czy jest jakaś opcja, aby w międzyczasie dostać się do rejestru kierowców, bez wydawania prawa jazdy... ? Biję się z myślą, co będzie w momencie, gdy nie uda mi się zaliczyć egzaminu na motor... będę czekał kolejny miesiąc i kolejny (...)? W najgorszym wypadku od stycznia(?) 2012r. wchodzi ustawa upoważniająca do jazdy na tym świstku :lol:

Bardzo proszę o doinformowanie :)
Artanor

Re: Jazda po zdaniu egzaminu, możliwość przyśpieszenia... ?

Postprzez qwer0 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 19:39

Znowu z doświadczenia wiem, że(jeżeli się nic nie zrobiło - rutynowa kontrola, np. trzeźwości), to z owym dokumentem wydanym z WORD'u - potwierdzającym uzyskanie pozytywnego wyniku, policja zwyczajnie przymyka oko :)

Skoro wiesz takie rzeczy z doswiadczenia, to po co watek??
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez Artanor » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 19:40

Skoro niczego(poza bruzdą i sarkazmem:)) nie wnosisz do tematu, to po co się odzywasz?

@edit.

Ok, myślałem, że to rzeczywiste. Policja to też ludzie, zawsze mają prawo pouczenia, szczególnie w wypadku zaliczenia egzaminu, kiedy nie zgrywa się bohatera na drodze jak i przy nich. Paru znajomych zostało właśnie w taki sposób złapanych, kończyło się to jedynie na samym upomnieniu, tudzież pozostawieniu samochodu i odbioru go przez osobę upoważnioną :) Temat powstał po to, aby właśnie temu zapobiec. Z pewnością nie jestem jedyną osobą, która ma podobny problem. Nigdzie nie moglem doszukać się odpowiedzi na wyżej postawione pytanie.
Artanor

Postprzez qwer0 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 21:00

Twoj problem juz byl nieraz opisywany, np. tutaj.
Mam nadzieje, ze jezdzisz lepiej niz szukasz :P
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. Ma limit 255 znaków
qwer0

Postprzez twardy » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 21:01

zapytam tu,
czy można jakoś sprawdzić czy jestem już wpisany w CEPIK-u? np na necie?
twardy

Postprzez Artanor » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 21:08

qwer0 napisał(a):Twoj problem juz byl nieraz opisywany, np. tutaj.
Mam nadzieje, ze jezdzisz lepiej niz szukasz :P

No i gdzie ta odpowiedź? Mam nadzieję, że jeździsz lepiej niż czytasz:)

Chcę się dowiedzieć, czy jest jakaś opcja aby trafić do ów rejestru(bez wydania prawa jazdy) zanim zdam kategorię 'A'. Wydaje mi się, że działa to na takiej zasadzie, iż dokumenty kurzą się w WORD'zie do momentu zdania egzaminu drugiej kategorii. Chcę to jakoś ruszyć, najchętniej tak jak wyżej piszę - czyli, wysłać od dokumenty dalej, gdzie zaczekają na drugą kategorię - lecz ze mną już jako 'kierowcą'. Nie mam pojęcia czy takie manewry są realne, dlatego ze wszystkich sił próbuję to przyśpieszyć...
Artanor

Postprzez szofer80 » poniedziałek 15 sierpnia 2011, 23:53

nie ma reguły , zależy na kogo trafisz, jak trafisz na policjanta którego np. żona wkurzyła :D przed wyjściem do pracy to szanse na przymknięcie oka są znikome, a może trafisz na równego ziomka i Ci uwierzy na podstawie tych świstków to puści dalej, póki co prawo w tej kwestii jest jasne, dokumentem stwierdzającym posiadanie umiejętności do prowadzenia danego typu pojazdu jest PRAWO JAZDY.
Ostatnio zmieniony wtorek 16 sierpnia 2011, 00:42 przez szofer80, łącznie zmieniany 1 raz
Kategorie: A,B,C,D,E,T
szofer80

Postprzez Maniek5k » wtorek 16 sierpnia 2011, 00:24

Artanor napisał(a):Ok, myślałem, że to rzeczywiste. Policja to też ludzie, zawsze mają prawo pouczenia, szczególnie w wypadku zaliczenia egzaminu, kiedy nie zgrywa się bohatera na drodze jak i przy nich.

no zebys sie nie zdziwil, bo byly przypadki przez moje naście lat jazdy, ze ktos zdał egzamin, podjechał po prawko do urzędu i mu odroczyli PJ na jakistam okres za brak uprawnien i granie głupa przy misiach. Twoje zycie, Twoje ryzyko.
Artanor napisał(a):Chcę się dowiedzieć, czy jest jakaś opcja aby trafić do ów rejestru(bez wydania prawa jazdy) zanim zdam kategorię 'A'. Wydaje mi się, że działa to na takiej zasadzie, iż dokumenty kurzą się w WORD'zie do momentu zdania egzaminu drugiej kategorii.

a w wordzie przekazales, ze maja czekac z papierami na zrobienie przez Ciebie A? Bo moze nadgorliwcy juz wyslali papiery do WK..
Artanor napisał(a):Chcę to jakoś ruszyć, najchętniej tak jak wyżej piszę - czyli, wysłać od dokumenty dalej, gdzie zaczekają na drugą kategorię - lecz ze mną już jako 'kierowcą'. Nie mam pojęcia czy takie manewry są realne, dlatego ze wszystkich sił próbuję to przyśpieszyć...

jak przejedziesz 20-30tyś, to mozesz sie nazwac kierowca. Teraz, to popierdółka jestes, nie kierowca (bez urazy). Jak to mi examinator powiedział "Panie Marianie, teraz sie Pan bedzie uczył jezdzic - pozytywny'. I cos w tym jest, teraz tym bardziej, bo kurs uczy jak zdac egzamin a nie jak jezdzic prawidlowo.
Maniek5k

Postprzez szofer80 » wtorek 16 sierpnia 2011, 00:47

cytat:
"Skoro wiesz takie rzeczy z doswiadczenia, to po co watek??"

qwer0 - Ty więcej zrzędzisz niż wnosisz do dyskusji obrałeś sobie łatwą/dogodną rolę krytyka i trujesz.
szofer80

Postprzez qwer0 » wtorek 16 sierpnia 2011, 09:35

szofer80 ochhhh, za to Ty wniosles tyle do tematu...
Imho temat zostal wyczerpany juz przez autora, bo napisal wszystko - doskonale wie co za to grozi i jedynie przymkniecie oka przez policjanta ratuje sytuacje.
Baaaa... Wie nawet wiecej ode mnie w temacie, bo ja pierwsze slysze, ze policjanci przymykaja oko na jazde bez prawka.

Chcę się dowiedzieć, czy jest jakaś opcja aby trafić do ów rejestru(bez wydania prawa jazdy) zanim zdam kategorię 'A'.

Rowniez bylo, jak nie w tamtym temacie, to w innym - poszukaj. :P
qwer0

Postprzez cman » wtorek 16 sierpnia 2011, 09:37

Artanor napisał(a):Chcę się dowiedzieć, czy jest jakaś opcja aby trafić do ów rejestru (...)

Nie, nie ma opcji, żeby trafić do "ów" rejestru, można trafić do owego rejestru.
Natomiast w rzeczywistości możliwości nie ma, jeżeli papiery leżą nadal w WORDzie, a składałeś tylko jeden wniosek na obydwie kategorie. Jeżeli chcesz oddzielnie, to musisz w WORDzie zrezygnować z drugiej kategorii i złożyć następny wniosek, wtedy oczywiście dwa razy będziesz płacił za prawo jazdy, no i jeżeli już masz ustalony termin egzaminu, to przy takim manewrze będziesz musiał z niego zrezygnować.

Maniek5k napisał(a):no zebys sie nie zdziwil, bo byly przypadki przez moje naście lat jazdy, ze ktos zdał egzamin, podjechał po prawko do urzędu i mu odroczyli PJ na jakistam okres za brak uprawnien (...)

Mógłbyś chociaż jeden opisać, w tym przede wszystkim podać podstawę prawną "odroczenia"?
cman

Postprzez szofer80 » wtorek 16 sierpnia 2011, 20:08

Nie wiem qwer0 co Ty tam majaczysz o przymykaniu oka za jazdę bez prawka ale przykład który przytoczyłem miał być normą, tylko urzędasy w ostatniej chwili powiedziały "nie" ale nie zmienia to faktu że prędzej czy później od razu po zaliczeniu egzaminu i wyjściu z word-u będzie można usiąść za fajerą.
szofer80

Postprzez grzegorz131 » czwartek 18 sierpnia 2011, 19:16

Ja byłem na Policji i rozmaiłem z oficerem dyżurnym. Powiedział mi, że praktyka jest taka, że oddziela się brak uprawnień od braku prawa jazdy.

Sprawdził mnie (18.08) w CEPIK-u i wyszło, że figuruje jako kierowca, ale bez kategorii i dokumentu. Egzamin miałem 09.08, a papiery do Starostwa wpłynęły 17.08. Status na stronie PWPW na "Przyjęto wniosek" zmienił się 18.08.

Powiedział mi, że uprawnienia mam, bo zdałem egzamin i nawet gdybym jechał zaraz po egzaminie, to dostałbym mandat 50 zł, a nie 500 zł. Jeżeli policjant chciałby wlepić inny, to trzeba odmówić przyjęcia mandatu i skierować sprawę do sądu.

Podsumowując
Jedziesz samochodem i łapie cie policja:
a) zdałeś egzamin, ale nie masz wydanego/przy sobie prawa jazdy - 50 zł,
(KW Art. 95. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając przy sobie wymaganych dokumentów, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany.)

b) nie zdałeś egzaminu w ogóle - 500 zł.
(KW Art. 94. § 1. Kto prowadzi na drodze publicznej pojazd, nie mając do tego uprawnienia, podlega karze grzywny.)

To od strony Policji.

Według ROZPORZĄDZENIA MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 21 stycznia 2004 r. w sprawie wydawania uprawnień do kierowania pojazdami, jeżeli jest mowa o "uprawnieniu", to "rozumie się przez to decyzję administracyjną organu o wydaniu prawa jazdy, pozwolenia lub wtórnika tych dokumentów". Czyli moment kiedy urzędnik podpisuje się i stawia pieczątkę na wniosku w rubryce "I".

Gdzie leży prawda? Zgłupiałem.
Ostatnio zmieniony czwartek 18 sierpnia 2011, 19:49 przez grzegorz131, łącznie zmieniany 3 razy
Zdane za drugim razem (08.08.2011 r.) i się cieszę ;) kategoria B

Najwięcej radości sprawił mi nie sam wynik pozytywny, ale pochwała egzaminatora: "bardzo ładnie pan jeździ".
grzegorz131

Postprzez twardy » czwartek 18 sierpnia 2011, 19:44

ja sie przyznam bez bicia :)
zacząłem jeździć samochodem zaraz po 3 dniach po egzaminie, i dzisiaj mi policja lizak wystawiła i prawie pełne majtki, on dokumenty prawo jazdy itd... a ja mu pokazuje dokumenty od samochodu i świstek co dostałem po egzaminie. popatrzał oddał i powiedział "szerokiej drogi." także myślę że jak nie udajesz cwaniaka to też nie powinni nic ci zrobić.
twardy

Postprzez cman » czwartek 18 sierpnia 2011, 19:53

grzegorz131 napisał(a):Gdzie leży prawda?

Oczywiście w akcie prawnym. Rzeczony policjant zdaje się mylić zdany egzamin z posiadanymi uprawnieniami. W Twoim przypadku 9.08 zdałeś egzamin, tylko egzamin i nic poza tym - ani wtedy, ani 10.08, ani 11.08, ... itd. nie miałeś uprawnień, bo ani egzaminator, ani WORD nie nadaje uprawnień. Uprawnienia nadaje dopiero starosta, a więc uprawnienia masz od 17.08.
viewtopic.php?f=9&t=15816
cman

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy