Skoda vs Toyota. Problem

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Skoda vs Toyota. Problem

Postprzez Rezuter » niedziela 07 sierpnia 2011, 09:11

Witam
Wyjeździłem już 26 godzin i jutro idę się zapisać na egzamin tylko że pojawił się problem, mianowicie wyjeździłem 26 godzin tylko toyotą yaris a wczoraj przeglądając stronę mojego wordu okazało się że mają 10x skoda fabia i 2 toyoty yaris to jest nie realne żebym miał taki fart i akurat trafił na toyotę na egzaminie. Niestety mój ośrodek w którym się uczyłem posiada tylko 1 samochód a mi głupio powiedzieć facetowi że nie jeździłem skodą będzie to wyglądało taj jak on by mi teraz miał skodę załatwić bo nie jeździłem...
Doradźcie coś
Pozdrawiam
Rezuter

Re: Skoda vs Toyota. Problem

Postprzez szerszon » niedziela 07 sierpnia 2011, 09:31

Płyny i światła obejrzyj sobie.Jazda nie sprawia wiekszej róznicy-promień skrętu taki sam, wsteczny wciskany w podłogę i przed jedynkę, elektryczne ustawianie lusterek w drzwiach...
szerszon

Postprzez Rezuter » niedziela 07 sierpnia 2011, 09:47

No i myślisz że tak ogarnę biegi w stresie? będę się patrzył na oznaczenie biegów i klapa poza tym sam łuk będę musiał robić inaczej bo na bank skoda ma z wewnątrz inną widoczność niż yaris.
Może powinienem iść do innego ośrodka i się spytać o jakieś jazdy na skodzie z 5 godzin?
Nie powinno tak być że ośrodek ma tylko 1 auto (mają tylko 1 toyotę nic więcej) a jak chcesz wiedzieć jak jeździć innym to sobie poszukaj w necie... to od czego oni są? Chyba wybrałem kiepski ośrodek prawda?
Rezuter

Postprzez macnos » niedziela 07 sierpnia 2011, 10:44

Przecież biegi działają identycznie jak te w Yarisce, oprócz tego wstecznego ;> A wstecznego na egzaminie może użyjesz ze 2-3 razy (łuk, wyjazd po parkowaniu, zawracanie). To myślę że egzaminator tak bardzo nie będzie do tego przywiązywać uwagi że te 3 razy spojrzysz sobie na układ biegów i zrobisz co należy.
macnos

Postprzez szerszon » niedziela 07 sierpnia 2011, 16:58

Rezuter napisał(a):No i myślisz że tak ogarnę biegi w stresie? będę się patrzył na oznaczenie biegów i klapa poza tym sam łuk będę musiał robić inaczej bo na bank skoda ma z wewnątrz inną widoczność niż yaris.
Może powinienem iść do innego ośrodka i się spytać o jakieś jazdy na skodzie z 5 godzin?
Nie powinno tak być że ośrodek ma tylko 1 auto (mają tylko 1 toyotę nic więcej) a jak chcesz wiedzieć jak jeździć innym to sobie poszukaj w necie... to od czego oni są? Chyba wybrałem kiepski ośrodek prawda?

Jak zwykle- mądry polak po szkodzie- co Ciebie zwabiło- niska cena i że blisko było ?
Łuk sie robi identycznie- skoda jest minimalnie dłuższa ( 5 cm), a widoczność jest taka sama-przez szyby.
Jeżdziłeś dobrze na toyocie to i dasz radę na skodzie.
szerszon

Postprzez Rezuter » niedziela 07 sierpnia 2011, 18:04

Tak się składa że prawo jazdy fundowali mi rodzice i wybrali mi właśnie punkt który był blisko, nie chodziło o cenę bo w moim mieście między PZMOTEM a innymi ośrodkami cena waha się o 50zł.
Ja osobiście nie chciałem tam iść lecz innego wyboru nie miałem... :/
Rezuter

Postprzez Pacus » niedziela 07 sierpnia 2011, 23:44

Rezuter napisał(a):Witam
mi głupio powiedzieć facetowi że nie jeździłem skodą będzie to wyglądało taj jak on by mi teraz miał skodę załatwić bo nie jeździłem...
Pozdrawiam

Nie łapię? Boisz się, że nie będziesz umiał ruszyć skodą ale jednocześnie wstydzisz się zapytać swojego instruktora (z uśmiechem, sympatycznie) czy nie mógłby zarezerwować skody na wasze następne spotkanie?:-) Szczerze mówiąc, jeśli ośrodek dba o klientów (a samochody nie są instruktorów tylko OSK) to powinien to załatwić bez większego problemu, tym bardziej, że masz podstawy "domagać" (:D) się skody jako, że kurs niedługo.
Pzdr!
Pacus

Postprzez szerszon » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 05:01

Pacus napisał(a): (a samochody nie są instruktorów tylko OSK)

:hmm: No chyba że znasz konkretnie ten OSK, bo inaczej nie widze podstaw do tak kategorycznego twierdzenia.
szerszon

Postprzez Rezuter » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 10:06

Tak się spytam o skodę a on mi powie że nie ma to wtedy wyjdzie strasznie głupia sytuacja :/ i jemu będzie głupio i mi...
P.S jak on ma rezerwować skodę jak mają tylko 1 auto toyotę yaris... (nie 10 nie 5 tylko 1 auto)
Rezuter

Postprzez akustycznie » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 12:18

W takim razie dokup sobie dodatkowe godziny w innym OSK, który posiada Skodę. Innej opcji nie widzę, jeżeli chcesz się przejechać tym samochodem ;-)
17.02.2011 - WORD Rybnik - egzamin teoretyczny +
11.07.2011 - WORD Opole - egzamin praktyczny +
akustycznie

Postprzez Rezuter » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 14:38

Też mi się tak wydaję żeby dokupić tylko nie wiem czy da radę tak 5h kupić ?
Rezuter

Postprzez Pacus » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 15:31

szerszon napisał(a): :hmm: No chyba że znasz konkretnie ten OSK, bo inaczej nie widze podstaw do tak kategorycznego twierdzenia.

Nie rozumiem? Chyba źle zrozumiałeś moją wypowiedź. W OSK w którym się uczyłem samochody należały do instruktorów (ich własny, prywatny samochód). Wydaje mi się, że w takim wypadku zamiana samochodu nie bardzo wchodziłaby w grę (a nawet jeśli to byłaby utrudniona) :-). Faktycznie moja wypowiedź może sugerować, że w w/w wypadku taka sytuacja jak zamiana samochodu nie ma możliwości się zdarzyć. Nie to było moim celem. Chodziło raczej o to, że jeśli samochody są OSK to nie będzie żadnego problemu z umówieniem się na skodę ponieważ samochody są "wymienne". W OSK niedaleko mnie kiedyś była tylko jedna 6-cio biegowa Yariska i ludzie po prostu umawiali się z instruktorem, że tego a tego dnia jeżdżą na niej.
Pzdr!

@Rezuter
Dokupić możesz ile chcesz. Nie sądzę, żeby ktokolwiek robił problem z tym, że chcesz mu dać pieniądze ;-).
Pacus

Postprzez michooo » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 19:30

No i myślisz że tak ogarnę biegi w stresie? będę się patrzył na oznaczenie biegów i klapa poza tym sam łuk będę musiał robić inaczej bo na bank skoda ma z wewnątrz inną widoczność niż yaris.

Co tu jest do ogarniania? Przy wstecznym wajcha w drugą stronę. Prawie każde auto obsługuje się tak samo, różnice są w szczegółach, o których można poczytać. Jak nie czujesz się pewnie, to dokup te parę godzin na fabii i po problemie.

Widoczność? Też podobna. To są auta zbliżonych gabarytów, więc nie wiem co tu może być problemem. Chyba, że uczyłeś się na zasadzie "przy 3 słupku, gdy pokryje się z czymś tam, obróć kierownicę o 30 stopni".
michooo

Postprzez Rezuter » poniedziałek 08 sierpnia 2011, 22:24

Łuk robię na wyczucie tylko nie wiem jak tam jest w tej skodzie z parkowaniem bo na to mam ''patenty'' i nie wiem czy one będą działały na skodzie na dodatek nie wiem jak tam z płynami i światłami ale o tym to się da chyba gdzieś na google doczytać.
Aha i mam takie pytanie czy egzaminator może mnie np. źle pokierować np. stań tu a tu będzie zakaz chodzi o takie haki żeby mnie oblać albo np. skręć w prawo a w prawo będzie zakaz skrętu?
Chyba nie będę brał dodatkowych godzin jak obleję przez skodę to poleci wszystko na starszych że mnie w to sami wcisnęli :D
Rezuter

Postprzez michooo » wtorek 09 sierpnia 2011, 15:53

Egzaminator nie może wydać polecenia niezgodnego z przepisami.

Może co najwyżej dać takie do myślenia: na najbliższym możliwym skrzyżowaniu skręć w lewo itp. Więc nie zwalnia Cię to z patrzenia na zakazy ;)
michooo

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy