Egzamin łuk

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Egzamin łuk

Postprzez kamas3 » wtorek 02 sierpnia 2011, 13:08

Witam mam do was pytanie otóż na łuku gdy zaczynamy cofać i wchodzę w zakręt to mogę się patrzeć do tyłu przez tylną szybę ??, mój instruktor każe przy cofaniu patrzeć się w tylną szybę i odkręcać gdy tyczka na końcu najdzie mi tam na jakiś punkt z tylnych siedzeń, a znowuż dowiedziałem się że podczas cofania patrzeć do tyłu mogę się jedynie gdy dojeżdżam do koperty i teraz nie wiem, ponieważ zawsze patrzyłem w tył żeby złapać te prostą potem dopiero korzystałem z lusterek i gdy dojeżdżałem to dopiero się odwracałem i dojeżdżałem do tyczki
kamas3

Re: Egzamin łuk

Postprzez Inaaa » wtorek 02 sierpnia 2011, 14:04

Możesz się patrzeć w tylnią szybę. To od ciebie zależy jakim sposobem robisz łuk bylebyś zrobiła go poprawnie.

Ja za to mam pytanie czy mogę podczas robienia łuku przesunąć do przodu fotel egzaminatora jeżeli mi zasłania?
Inaaa

Postprzez kamas3 » wtorek 02 sierpnia 2011, 14:15

chyba możesz, chociaż nie wiem poco ale z tego co wiem to przy wykonywaniu łuku na egzaminie egzaminator jest na zewnątrz więc przeszkód nie widzę
kamas3

Postprzez Inaaa » wtorek 02 sierpnia 2011, 14:29

bo mi zaslania a ja luk robie patrzac wlasnie w bok i tyl opierajac prawa reke za jego zaglowek :smile2: on jest na zewnatrz ale wkoncu potem wsiada to sie zorientuje ze mu majstrowalam przy fotelu przeciez i dlatego pytam kogos kto sie orientuje czy tak mozna? czy moze sie o to do mnie przyczepic?
Inaaa

Postprzez szerszon » wtorek 02 sierpnia 2011, 14:57

Uważam że...
mozesz majstrować :D
Ostatecznie jako kierowcy przysługuje Tobie prawo mieć możliwość bezproblemowej obserwacji przestrzeni wokół samochodu.
szerszon

Postprzez papryczka » wtorek 02 sierpnia 2011, 15:02

hehe to mi przypomina egzamin mojego brata, któremu egazminator przyczepił się że chce odsunąć fotel i obniżyć zagłówek

egzaminator z mordą "a co Pan myśli, jak będzie miał Pan pasażera 2-metrowego wzrostu, to też go Pan razem z fotelem przesunie, żeby łatwiej było?"
a mój brat na to, że owszem przesunie, ale najpierw powie pasażerowi żeby na chwilę wysiadł z samochodu

na szczęscie egzamin zdał za 1 razem

ale to było w 2002 r. więc może był inny system egzaminowania i inne wytyczne, nie wiem, w kazdym razie egzaminatora zatkało
papryczka

Postprzez DEXiu » wtorek 02 sierpnia 2011, 16:11

Czy dzisiaj jest pierwszy kwietnia, czy ten wątek jest na poważnie? :shock: Nie orientowałem się czy coś się ostatnimi czasy nie zmieniło, ale z tego co pamiętam, to w czasie jazdy po łuku do tyłu nie tylko można, ale wręcz należy patrzeć przez tylną szybę wspomagając się jedynie lusterkami.
Co do przesuwania foteli - tego już nawet żartem nazwać nie można :o Jak (jeśli) już dostaniesz prawko, to też zawsze cofając będziesz wysadzać pasażerów i przestawiać fotele, zagłówki, lusterka a może jeszcze szyberdach? :) Ludzie, trochę powagi i rozsądku. Co zasłania fotel egzaminatora? Widok na boczny słupek między drzwiami? Nie sięgasz ręką za jego zagłówek? Rozumiałbym takie rozterki, gdyby autor pytania miał < 1,4 m wzrostu, a egzaminował go koszykarz.
DEXiu

Postprzez Artanor » wtorek 02 sierpnia 2011, 17:08

Jak wyżej, to jest obowiązek. Musisz korzystać z wszystkiego, tzn. lusterko wsteczne, lusterka boczne, oraz patrzeć na szybę:) Najlepiej jedną rękę położyć na siedzenie i wtedy wygodniej się kręci samym nadgarstkiem :)
Artanor

Postprzez Inaaa » wtorek 02 sierpnia 2011, 20:05

DEXiu napisał(a):Czy dzisiaj jest pierwszy kwietnia, czy ten wątek jest na poważnie? :shock: Nie orientowałem się czy coś się ostatnimi czasy nie zmieniło, ale z tego co pamiętam, to w czasie jazdy po łuku do tyłu nie tylko można, ale wręcz należy patrzeć przez tylną szybę wspomagając się jedynie lusterkami.
Co do przesuwania foteli - tego już nawet żartem nazwać nie można :o Jak (jeśli) już dostaniesz prawko, to też zawsze cofając będziesz wysadzać pasażerów i przestawiać fotele, zagłówki, lusterka a może jeszcze szyberdach? :) Ludzie, trochę powagi i rozsądku. Co zasłania fotel egzaminatora? Widok na boczny słupek między drzwiami? Nie sięgasz ręką za jego zagłówek? Rozumiałbym takie rozterki, gdyby autor pytania miał < 1,4 m wzrostu, a egzaminował go koszykarz.

i wlasnie tak jest czlowieku ja mam metr 150 pare a moj egaminator byl na maksa wysoki fotel prawie ze odsuniety pod samo tylnie siedzenie i zaglowek wyciagniety na maksa. Jak pisze ze mi zaslanialo jak ustawilam sobie fotel to czemu zaraz uwazasz to za zart? I tak jezeli by mi zaslanial moj pasazer to poprosilabym o to zeby sie przesunął. Jak widac ty masz oczy wokoło glowy i ci nic nigdy nie zasłoni widoku.
Inaaa

Postprzez kuba.roz@vp.pl » środa 03 sierpnia 2011, 09:34

Ja dalej nie rozumiem co ma zasłaniać ten fotel egzaminatora.........przecież, jak cofasz, i odwracasz się do tyłu, to patrzysz przez lukę pomiędzy dwoma fotelami, chyba, że wychylasz się, i twoja głowa znajduje się przyklejona do prawej szyby, obserwując z bliska, czy nie najeżdżasz na linię....

Widzę, że mamy kolejnego użytkownika Nissana Micry, po zdaniu egzaminu i odbiorze prawa jazdy........Bo oczywiście inne samochody ,to bd przeszkadzały, bo a to szyba za mała, a to fotele za duże, a to za długi samochód..........czytam posty i nie chce mi się wierzyć..........

A tak na marginesie, jakbyś nie wiedziała.....wszyscy egzaminatorzy i instruktorzy mają fotele poodsuwane do samego końca....I nikomu jakoś to nie przeszkadza.......(ja przy wzroście 176cm mam fotel na maxa do tyłu )
19.05.11 - rozpoczęcie kursu
06.07.11 - Pierwsza jazda "L"-ką
31.08.11 - teoria (+) praktyka (+) kat.B
14.09.11 - prawko w kieszeni :)
15.05.12 - teoria (+) praktyka (+) kat.A
31.05.12 - prawko w kieszeni :)
kuba.roz@vp.pl

Postprzez piotrekbdg » piątek 05 sierpnia 2011, 12:36

Jak wyżej, to jest obowiązek. Musisz korzystać z wszystkiego, tzn(...)

Poproszę o cytat, który stanowi o konieczności używania lusterka wstecznego podczas jazdy po łuku.
piotrekbdg

Postprzez alice_b » piątek 05 sierpnia 2011, 18:39

podczas cofania patrzę w tylną szybę a w lusterko spoglądam aby kontrolować czy nie wyjeżdzam poza linię i tyle !!
Zdałam egzamin 14 kwietnia 2011 roku !
alice_b

Powrót do Egzamin na prawo jazdy