jazda przez skrzyzowanie lewa strona - pytanie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

jazda przez skrzyzowanie lewa strona - pytanie

Postprzez djmulko » czwartek 28 lipca 2011, 14:22

Dzisiaj miałem już, niestety 5 egzamin, 3 raz oblany przy dojeżdżaniu do WORD-u. Wykonałem wszystkie manewry, miałem jeden błąd przekroczyłem prędkość o jakieś 2-3 km/h (ograniczenie do 30). Jeździłem ok. 40 minut. Jedno z ostatnich skrzyżowań i oczywiście jakiś baran zaparkował sobie samochód na przejściu dla pieszych. Nauczony poprzednimi próbami (2 egzamin - zostałem <&%#$@>, że ominąłem samochód zaparkowany przy ciągłej i nie zapytałem czy mogę przejechać), powiedziałem egzaminatorowi że muszę przez ciągłą przejechać i czy nie ma nic przeciwko, nie odezwał się słowem. Stwierdziłem, że nie będziemy czekać aż pojawi się kierowca. Ominąłem go (tak jak prezentuje rysunek). Egzaminator stwierdził, że błąd, ale nie przerwał egzaminu. Przejechaliśmy jeszcze z 2 skrzyżowania. Dojechaliśmy do ośrodka, pytam czy skręcamy do niego. Nie odezwał się, to jadę prosto, 100 metrów za ośrodkiem kazał mi wjechać w jakiś parking i zawrócić. Zrobiłem to i kazał się zatrzymać i w zasadzie chyba sam nie wiedział co zrobić, bo gadał jakieś głupoty przez 10 minut. Ostatecznie stwierdził, że się przesiadamy. Tłumaczenie, że po skrzyżowaniu nie jeździmy lewą stroną.

Teraz pytanie do was, czy to faktycznie mój błąd? Co by było jakbym zmienił pas na skrzyżowaniu, a ktoś wyjeżdżał z podporządkowanej? Wg mnie kolizja. Ale jak było naprawdę?

Obrazek
djmulko

Re: jazda przez skrzyzowanie lewa strona - pytanie

Postprzez szerszon » czwartek 28 lipca 2011, 15:06

Tłumaczenie troche nietego.
Zalezy jeszcze w jaki sposób omijałeś ? Grzałeś seteczką :) czy ze szczególna ostrożnością.
szerszon

Postprzez djmulko » czwartek 28 lipca 2011, 15:28

Zdecydowanie ze szczególną ostrożnością, jakbym grzał seteczką to bym nie zdążył się go zapytać.
djmulko

Postprzez leszekch73 » czwartek 28 lipca 2011, 17:45

To zrobił Cię w bambuko.
leszekch73

Postprzez tristan » czwartek 28 lipca 2011, 19:09

leszekch73 napisał(a):To zrobił Cię w bambuko.

Ale popatrz na rysunek. Gość zamiast po omijaniu wrócić jak najszybciej na swój pas, to sunął pod prąd i dopiero za skrzyżowaniem łaskawie wrócił.
Ciasna jest brama i wąska droga, która prowadzi do żywota [...] (Mt 7,14)
tristan

Postprzez skov » czwartek 28 lipca 2011, 21:33

Autor wątku z wielkim prawdopodobieństwem po zmianie pasa przed tym zaparkowanym pojazdem zorientował się, że za skrzyżowaniem jest kawał podwójnej ciągłej i jechał lewym aż mu się ona skończy. :D

Nic nie zabrania zmiany pasa ruchu na skrzyżowaniu, aczkolwiek sygnalizowanie takiego manewru na skrzyżowaniu jest nieczytelne dla innych kierujących.
skov

Postprzez dylek » czwartek 28 lipca 2011, 22:47

Czepiacie się...
cman już tu parokrotnie udowadniał, że można posuwać za podwójną ciągłą i nie łamie się tym żadnych przepisów, więc....
sądzę, że właśnie do niego autor powinien zapukać - niech razem ustalą jak tu zanegować decyzję tego niedouczonego egzaminatora :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez djmulko » czwartek 28 lipca 2011, 23:06

dylek, Ty na poważnie? Czy to jest jakaś ironia, której nie rozumiem?
djmulko

Postprzez Cyberix » piątek 29 lipca 2011, 08:03

A jakby podwójna ciągła za skrzyżowaniem ciągła cie przez 2 km to dalej jechałby pod prąd aby nie przejechać podwójnej ciągłej? Wg. mnie powinien ominąć pojazd i jak najszybciej wrócić na swój pas. A co do sygnalizowania, to lewy kierunek, omija, potem mrugnięcie w prawo, zmiana pasa i jedzie. wg mnie miał błąd za to, że całe skrzyżowanie pojechał pod prąd.
Cyberix

Postprzez kuba.roz@vp.pl » piątek 29 lipca 2011, 09:35

Mi też się wydaje, że powinieneś zaraz po ominięciu przeszkody wrócić na swój pas ruchu, a nie czekać nie wiadomo ile.....To tak jak z wyprzedzaniem, po manewrze wracasz od razu na swój pas, a nie tniesz pod prąd, do następnej wioski.......Bo przecież w Polsce mamy ruch prawostronny....xD
19.05.11 - rozpoczęcie kursu
06.07.11 - Pierwsza jazda "L"-ką
31.08.11 - teoria (+) praktyka (+) kat.B
14.09.11 - prawko w kieszeni :)
15.05.12 - teoria (+) praktyka (+) kat.A
31.05.12 - prawko w kieszeni :)
kuba.roz@vp.pl

Postprzez papryczka » piątek 29 lipca 2011, 12:38

moim zdaniem również powinien był natychmiast po ominięciu wrócić na właściwy pas, ale z drugiej strony mógłby oblać za przejechanie podwójnej ciągłej, no chyba że powiedział by egzaminatorowi że jest zmuszony najechać i modlić się żeby egzaminator to uznał
papryczka

Postprzez Borys_q » piątek 29 lipca 2011, 23:20

Odwoływać się!!!!

Jest co najmniej jedna podstawa do unieważnienia egzaminu.

100 metrów za ośrodkiem kazał mi wjechać w jakiś parking i zawrócić. Zrobiłem to i kazał się zatrzymać i w zasadzie chyba sam nie wiedział co zrobić, bo gadał jakieś głupoty przez 10 minut. Ostatecznie stwierdził, że się przesiadamy. Tłumaczenie, że po skrzyżowaniu nie jeździmy lewą stroną.

Skoro najpierw orzekł błąd to czemu potem przerwał egzamin?? Albo błąd albo przerywamy, a jak przerywamy to możliwie najszybciej uniemożliwiamy kandydatowi dalszą jazdę, lub informujemy kandydata o przerwaniu i o poszukiwaniu miejsca do bezpiecznej przesiadki.

To tłumaczenie o tej lewej stronie jakieś liche co masz w arkuszu??

Oczywiście uważam, że schrzaniłeś bo powinieneś jak najszybciej dojechać do prawej, ale on bardziej schrzanił i myślę, że jak powalczysz to wygrasz egzamin za free.
Szybka jazda nie wymaga odpowiednich umiejętności. Trzeba jedynie wiedzieć który pedał odpowiada za jej zwiększanie.
Borys_q

Postprzez scorpio44 » sobota 30 lipca 2011, 23:28

Borys_q napisał(a):Skoro najpierw orzekł błąd to czemu potem przerwał egzamin?? Albo błąd albo przerywamy, a jak przerywamy to możliwie najszybciej uniemożliwiamy kandydatowi dalszą jazdę, lub informujemy kandydata o przerwaniu i o poszukiwaniu miejsca do bezpiecznej przesiadki.

Dlatego prawie oczywiste jest dla mnie, że egzamin został przerwany z zupełnie innego powodu.
Naprawdę nikogo z Was nie zaintrygował przedstawiony tu rozwój wydarzeń: najpierw zdarzenie rzekomo skutkujące przesiadką, potem:
djmulko napisał(a):Przejechaliśmy jeszcze z 2 skrzyżowania. Dojechaliśmy do ośrodka, pytam czy skręcamy do niego. Nie odezwał się, to jadę prosto, 100 metrów za ośrodkiem kazał mi wjechać w jakiś parking i zawrócić. Zrobiłem to i kazał się zatrzymać (...)

czyli minęło parę ładnych minut zapewne, a potem dopiero przesiadka? :D To się kupy nie trzyma.
scorpio44

Postprzez djmulko » niedziela 31 lipca 2011, 19:30

Jaki mam interes w podawaniu innego przebiegu wypadków niż ten jaki mnie spotkał?

Arkusz wyrzuciłem po egzaminie, było coś w stylu "przejazd przez skrzyżowanie lewą częścią drogi".
djmulko

Postprzez scorpio44 » niedziela 31 lipca 2011, 23:24

Ja nie sugerowałem, że mówisz nieprawdę, tylko bardziej że być może nie do końca to wszystko dobrze zrozumiałeś.
Masz 100% pewności, że powodem przesiadki, która nastąpiła tak późno, była sytuacja na omawianym tu skrzyżowaniu? Jeżeli tak, to dla mnie za samo nieprzestrzeganie procedur przez egzaminatora egzamin powinien być do powtórki na koszt WORD.
scorpio44

Powrót do Egzamin na prawo jazdy