Rezygnacja z prawa jazdy kategorii B

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Rezygnacja z prawa jazdy kategorii B

Postprzez diablo951 » środa 27 lipca 2011, 14:14

Witam wszystkich, przeszukałem szukajke i nie znalazłem konkretnego tematu który by mi pomógł.

Sprawa wygląda tak: Zapisałem się na egzamin teoretyczny kat. A i B - który zdałem. Mam umówiony egzamin praktyczny kat. A na 2 Sierpnia załóżmy że go zdam i chciałbym złożyć rezygnację z kategorii B by przez ten czas otrzymać prawo jazdy na motocykl. Po wyliczeniu wyszło mi że jak wyjeżdżę godziny autem egzamin na samochód będę miał pewnie 26 Sierpnia.

Za wydanie prawa jazdy kategorii A muszę zapłacić +/- 70zł, jaką kwotę będę musiał zapłacić by otrzymać prawko z obiema kategoriami? słyszałem od gościa u którego mam praktyki że 30zł czy to prawda?

Jeżeli jestem już w bazie danych jako osoba która czeka na wydanie prawa jazdy to mogę jeździć już motocyklem z tym papierkiem który się dostaje po ukończeniu egzaminu? Wtedy mandat w razie kontroli wynosi 50 zł za brak dokumentu?

Po skończonym egzamienie praktycznym kat. A idę z tym papierkiem do centrum obsługi klienta w Wordzie ( http://www.word-piotrkow.pl/download/re ... egorii.pdf ) składam rezygnację i po jakim czasie mogę zapisać sie spowrotem na egzamin kat. B?

Czy takie coś w ogóle ma sens? bo jak by nie patrzyć to jest miesiąc czasu różnicy, a dla mnie to dużo.

Pozdrawiam Bartek
diablo951

Re: Rezygnacja z prawa jazdy kategorii B

Postprzez mk61 » środa 27 lipca 2011, 14:27

diablo951 napisał(a):załóżmy że go zdam i chciałbym złożyć rezygnację z kategorii B by przez ten czas otrzymać prawo jazdy na motocykl.

Proszę bardzo. Wolna wola.
diablo951 napisał(a):Za wydanie prawa jazdy kategorii A muszę zapłacić +/- 70zł, jaką kwotę będę musiał zapłacić by otrzymać prawko z obiema kategoriami? słyszałem od gościa u którego mam praktyki że 30zł czy to prawda?

Hie hie. O takiej kombinacji jeszcze nie słyszałem. :D "Gościa" trochę poniosła fantazja i chyba powinien się doszkolić w swoi fachu.
Dokument prawa jazdy ustawowo kosztuje 84,50zł. Bez względu na to, czy dodajesz sobie kategorie, czy zmieniasz dane dotyczące miejsca zamieszkania, lub uaktualniasz zdjęcie lub badania - zawsze jest to 84,50zł. W Wydziale Komunikacji u siebie wyczytałem o jakiś wyjątku, który jest o 0,50zł tańszy, ale to chyba już nie jest ważne.
diablo951 napisał(a):Jeżeli jestem już w bazie danych jako osoba która czeka na wydanie prawa jazdy to mogę jeździć już motocyklem z tym papierkiem który się dostaje po ukończeniu egzaminu? Wtedy mandat w razie kontroli wynosi 50 zł za brak dokumentu?

Jeśli masz pewność, że Twoje dane zostały już wpisane do CEPiK, to tak, wtedy już figurujesz jako posiadający uprawnienia i mandat będzie 50zł za brak dokumentu, a nie za brak uprawnień.
diablo951 napisał(a):Po skończonym egzamienie praktycznym kat. A idę z tym papierkiem do centrum obsługi klienta w Wordzie ( http://www.word-piotrkow.pl/download/re ... egorii.pdf ) składam rezygnację i po jakim czasie mogę zapisać sie spowrotem na egzamin kat. B?

Od razu. Nie ma jakiejś ustawowej granicy. Z tym, że egzamin teoretyczny ważny jest przez pół roku.
diablo951 napisał(a):Czy takie coś w ogóle ma sens? bo jak by nie patrzyć to jest miesiąc czasu różnicy, a dla mnie to dużo.

To już tylko Twoja decyzja i Twoje pieniądze. Jeśli masz motocykl, który będziesz mógł od razu jeździć, to czemu nie - korzystaj z wakacji. Jeśli PJ będzie tylko gnić w portfelu i będziesz je używać tylko do chwalenia się - raczej nie ma sensu.

Od siebie. Wygląda mi to na delikatną ściemę ze strony Twojego OSK. Wydali Ci dokumenty o ukończeniu również kat. B aby przystąpić do egzaminu, choć tego kursu nie ukończyłeś. To jest łamanie prawa i raczej bym się nikomu o tym nie chwalił.

Powodzenia na egzaminie.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez diablo951 » środa 27 lipca 2011, 14:48

Dzięki wielkie za szybką odpowiedź Mk61 bardzo mi pomogłeś.

Nie rozumiem Twoich ostatnich kilku zdań. Jeszcze nic nie dostałem, a na egzamin kat. B nie jestem zapisany :)

Pozdrawiam Bartek.
diablo951

Postprzez mk61 » środa 27 lipca 2011, 14:56

Zapisałeś się na egzamin teoretyczny kat. A i B - który zdałeś.
Do zapisania się na egzamin chociażby teoretyczny musisz mieć zaświadczenie o ukończeniu pełnego (teoria i praktyka) kursu wymaganego dla danej kategorii PJ. Więc jeśli zapisano Cię na egzamin teoretyczny, to znaczy, że przekazałeś im dokumenty właśnie o ukończeniu całego kursu.
Pozdrawiam. Marcin.
All Rights Reserved. Ÿ
Nobody is perfect. I am nobody.
rusel napisał(a):realne to jest skur-wy-syństwo żeby wymagać od kogoś więcej niż wymaga się od siebie.
mk61

Postprzez dede » środa 27 lipca 2011, 17:37

Proszę,proszę- WORD Piotrków :D
Opłata za wydanie prawka wyniesie równo 84,00, przy czym należy najpierw zapłacić a potem oczekiwać na wydanie dokumentu.
B 29.09.2009
A 11.07.2011 :D
dede

Postprzez diablo951 » środa 03 sierpnia 2011, 00:22

Zdane :D
diablo951

Powrót do Egzamin na prawo jazdy