Pisać odwołanie czy nie ?

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Pisać odwołanie czy nie ?

Postprzez Fix » czwartek 28 października 2010, 18:31

Moja sytuacja jest następująca. Jechałem na egzaminie przez osiedle gdzie na wjeździe był znak strefy ograniczenia do 30. Na jednej z ulic był próg zwalniający a przed nim znak A 11a na jednym słupie z ograniczeniem do 20. Przejechałem przez niego i dalej jechalem 30. Wtedy usłyszałem, że zrobiłem pierwszy błąd, nie za bardzo wiedzialem o co chodzi bo myślałem, że skoro są na jednym słupie to ograniczenie odnosi się tylko do progu. Potem na tej samej ulicy znowu ta sama sytuacja. Wtedy usłyszałem, że drugi błąd niezastosowania się do znaków pionowych, że przecież ograniczenie obowiązuje do następnego skrzyżowania i usłyszałem, że wynik negatywny... sęk w tym, że następne skrzyżowanie było wyjazdem z osiedla przy którym był znak odwoławczy strefy ograniczenia do 30... Czy faktycznie wina leży po mojej stronie, czy mam pisać odwołanie?
Fix

Re: Pisać odwołanie czy nie ?

Postprzez AgnieszkaS » czwartek 28 października 2010, 18:50

według mnie masz rację, więc się odwołuj
AgnieszkaS

Postprzez cman » czwartek 28 października 2010, 19:09

Fix napisał(a):...że przecież ograniczenie obowiązuje do następnego skrzyżowania...

No. I co tu jest niejasne?
cman

Postprzez sankila » czwartek 28 października 2010, 22:31

Fix napisał(a):sęk w tym, że następne skrzyżowanie było wyjazdem z osiedla przy którym był znak odwoławczy strefy ograniczenia do 30... Czy faktycznie wina leży po mojej stronie, czy mam pisać odwołanie?
Znaki strefy dotyczą całego obszaru, pojedyncze ulice mogą byc dodatkowo oznakowane; tu było ograniczenie do 20, ze względu na progi, więc od znaku do skrzyżowania jedziesz 20 i nie ma znaczenia, w którym miejscu wypadnie skrzyżowanie.

Twój błąd, bo nie masz zwalniać na garbach tylko na odcinku z garbami. Zapamiętaj na przyszłość i za drugim razem będzie ok :)
To jest głos w dyskusji a nie: "zaśmiecanie forum, wprowadzanie bałaganu, kłótnia, prowokacja".
sankila

Powrót do Egzamin na prawo jazdy