NISKI WZROST problem z autem na egzaminie

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

NISKI WZROST problem z autem na egzaminie

Postprzez nacia123 » poniedziałek 27 września 2010, 19:00

Witam. Mam wielki problem ze zdaniem egzaminu gdyż mam niski wzrost 154cm. W WORD gdzie zdaję mają dwa auta Renault oraz Fiestę pech chce że zawsze trafiam na Fiestę i przy maksymalnym przysunięciu fotela i regulacji kierownicy ledwo dostaję do pedałów sprzęgła, hamulca i gazu. Czy istnieje możliwość zmiany auta na egzaminie lub jakiś przepis bo nic nie mogę znaleźć na ten temat. Wszyscy mówią daj spokój bo jak zaczniesz to nie zdasz ale przecież jak nawet jakimś cudem wyjadę na miasto stwarzam zagrożenie dla siebie i innych gdyż pedały naciskam czubkami palców. PROSZĘ O POMOC poprawka następna już tuż tuż. :help: :help: :help:
nacia123

Re: NISKI WZROST problem z autem na egzaminie

Postprzez Borys68 » poniedziałek 27 września 2010, 19:03

Ahoj!
A jakie wozy ma najbliższy WORD?
Może w twoim wypadku miałby sens egzamin wyjazdowy?
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez nacia123 » poniedziałek 27 września 2010, 19:05

Najbliższy WORD ma Pandy i nie uśmiecha mi się jazda nimi
nacia123

Postprzez Aiglon » poniedziałek 27 września 2010, 19:53

Mam 158 cm wzrostu i tez miałam potworne problemy. Jedynie Yaris dawał sie ustawić i tylko ten nowy - bo ma w pełni ustawiane fotele. Raz był to problem na egzaminie, bo zdaniem pana egzaminatora mało spektakularnie odwracałam się do tyłu. Kierownik osrodka WORD orzekł, ze przy odpowiednim zawiadczeniu lekarskim moge podjechac wlasnym samochodem prystosowanym "dla osob niepelnosprawnych"
Aiglon

Postprzez nacia123 » poniedziałek 27 września 2010, 20:46

Nie mam statusu osoby niepełnosprawnej. To jakiś Koszmar co się wyprawia na egzaminach. Auta powinny być dostosowane. To całe zdawanie to jedna wielka bzdura i naciąganie. Musi być jakiś sposób. PARANOJA jakaś
nacia123

Postprzez dylek » poniedziałek 27 września 2010, 21:07

nacia123 - na chwilę obecną prawo jazdy kat.B uprawnia do kierowania między innymi Lublinem, Nysą, Wołgą, Żukiem, Czajką czy z nowszych np wszelkiej maści "dostawczakami" SUVami VANami, oraz ciągnikiem rolniczym.
Może poczekaj, aż się zmienią przepisy i zaczną dawać oddzielne na Yarisa, oddzielne na Clio, oddzielnie na jeszcze co innego i wtedy se zdasz na to co ci pasować będzie ;)
Masz problem z Fiestą, a chcesz by ci pozwolono na kierowanie VW Transporterem, czy Renault Traffic ????
Nie poprzewracało się nikomu nic pod sufitem ?? Roszczeniowość nie kipi zbytnio ??
Albo dajesz radę, albo nie - krótka piłka .... i ciesz się, że generalnie do egzaminów są wybierane dość małe samochodziki, choć wcale takie nie muszą być :D
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez Borys68 » poniedziałek 27 września 2010, 21:26

Ahoj!
nacia123 napisał(a): Musi być jakiś sposób.

Obrazek
Borys
PJ ("1.06"; "78") odebrane 4.V.2009
Borys68

Postprzez nacia123 » poniedziałek 27 września 2010, 21:33

ROSZCZENIOWOŚĆ Proszę Pana "dylek" nie ma tu nic do rzeczy. Na egzaminie powinno się brać pod uwagę umiejętności. W przyszłości po zdaniu egzaminu nie będę się poruszać pojazdem w którym NIE DOSTAJĘ DO PEDAŁÓW proste i logiczne.
nacia123

Postprzez dylek » poniedziałek 27 września 2010, 21:45

nacia123 - miewam kursantki po 150cm i 40kg i facetów po ponad 190cm i 120kg ...
I gwarantuję ci, że wzrost nie jest decydujący, lecz właśnie predyspozycje i wspomniane przez ciebie umiejętności ;) i to nie tylko kierowania, ale i właściwego ustawienia auta pod siebie...
Na odległość stóp od pedałów ma wpływ nie tylko dosunięcie fotela w przód, ale i ustawienie jego wysokości - pomyślałaś o tym, czy bezkrytycznie na maxa w górę go jedziesz ?? :D
czasem tutaj kompromis może być przydatny ;)
Wiele osób w życiu znam, co stawiają oparcie bardziej na pionowo lub nawet podkładają sobie płaskiego "jaśka" pod plecy,( pod "d" to chyba tylko taksówkarze chorzy na hemoroidy :D) - ponoć pomaga, choć nie sprawdzałem, bo mi to nie jest potrzebne ;)
Pozdrawiam z prawego fotela "eLki" :D
dylek
Moderator

Postprzez ella » poniedziałek 27 września 2010, 22:20

Wiele osób w życiu znam, co stawiają oparcie bardziej na pionowo lub nawet podkładają sobie płaskiego "jaśka" pod plecy,( pod "d" to chyba tylko taksówkarze chorzy na hemoroidy

Widziałam na egzaminie osobę, która sobie jaśka nie pod plecy a właśnie pod "d" podkładała :D Więc to nie tylko taksówkarze.
ella
Moderator

Postprzez Aiglon » wtorek 28 września 2010, 01:17

Idac tym tropem w ogole prawa jazdy nie powinnni dostawac faceci co maja wiecej niz 2 metry wzrostu. Nie zmieszcza sie do malucha, wiec efektem czego nie powinni dostawac prawka! W koncu maja OBOWIAZEK jechac wszystkim.
Osoby niepelnosprawne tez nie powinny w ogole miec prawa jazdy bo w koncu co grymasic! Jak nie moge jezdzic wszystkim!
Panowie - kompletne nie zrozumienie tematu. Nie jestem wysoka i musialam soie wiele aut podarowac, chociaz w marzeniach chcialam nimi jezdzic. Nigdy nie poprowadze starego garbusa, bo tam minimum zeby siegnac do pedalow to 170 cm, za to idealne dla mnie sa nowoczesne terenowe - bo maja wszystko ustawiane, siedze wysoko i wszystko widze. Radzilabym kolezance jednak przesiasc sie na yarisa, ktory w nowej wersji ma mozliwosc bez porblemowego ustawienia sobie wszystkiego. Statusu osoby nipelnosprawnej nie musisz miec, ale mozesz otrzymac zasiwadczenie od lekarza, ze ze wzgledu na wzrost musisz przyjechac innym autem - tak zrozumialam z tlumaczen warszawskiego WORDa. Nie wiem jak to sie zalatwia, jakos udalo sie bez tego.
Aiglon

Postprzez Shotgun » wtorek 28 września 2010, 14:51

Nie przesadzasz trochę?
Jestem Twojego wzrostu i z takim problemem się nie spotkałam.
Obrazek
Shotgun

Postprzez Jarons » wtorek 28 września 2010, 15:08

Aiglon napisał(a):Idac tym tropem w ogole prawa jazdy nie powinnni dostawac faceci co maja wiecej niz 2 metry wzrostu. Nie zmieszcza sie do malucha, wiec efektem czego nie powinni dostawac prawka! W koncu maja OBOWIAZEK jechac wszystkim.

Zmieszczą się, wdziałem wielokrotnie, jeden nawet wymontował przedni fotel.
Jarons

Postprzez Aiglon » wtorek 28 września 2010, 17:56

Shotgun napisał(a):Nie przesadzasz trochę?
Jestem Twojego wzrostu i z takim problemem się nie spotkałam.

Coz, moze i przesadzam, ale jak egzaminator na ciebie patrzy i mowi z usmieszkiem pod nosem ze masz taki wzrost ze powinnas miec samochod dla niepelnosprawnych to masz ochote kogos zabic.
Dlatego tez irytuja mni ekomentarze w rodzaju - to wez nie rob prawa jazdy.
Aiglon

Postprzez racjaa » środa 29 września 2010, 13:56

Hmm, ja mam 152cm wzrostu i nie miałam problemu nigdy... Ciekawe czym to jest spowodowane... Może pokombinuj z ustawieniem fotela?
racjaa

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy