3 podejścia oblane i 3 pytania zw. z chęcią podniesienia się

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

3 podejścia oblane i 3 pytania zw. z chęcią podniesienia się

Postprzez Martarozdarta » czwartek 05 sierpnia 2010, 10:15

Witam wszystkich.
Niefartownie oblałam wszystkie 3 próby. Mimo to nie uważam się za tępą ; ) Na 1 oblałam, bo nie trzymałam się wystarczająco blisko lewej strony zjazdu "z" jednokierunkowej, mimo iż ten był szeroki jak 2 kombajny. Potem było gorzej.. 2. Najechanie na linię na łuku a ostatnim razem załatwiła mnie śnieżyca.

Pytania.
Chcę zdać e. teoretyczny oddzielnie. Wobec tego

1. Czy aby przystąpić/zapisać się - do egzaminu TEORETYCZNEGO, wpierw muszę odbyć jazdy dodatkowe ? ..czy też mogę Te jazdy odbyć dopiero przed egzaminem praktycznym ?

2. Czy od stycznia zmienił bądź częściowo zmienił się egzamin teoretyczny ? (Pytania)

3. Jaka jest obecnie wymagana ilość godzin jazd dodatkowych ?

Z góry dziękuję :)
Martarozdarta

Postprzez piotrekbdg » czwartek 05 sierpnia 2010, 10:20

Egzamin doszkalajacy to 5 godzin. Wszelkie zmiany w egzamie teoretycznym były szczególowo omawiane na forum. Szkolenie dodatkowe trzeba odbyć przed zapisaniem się na czwarty egzamin.

Na 1 oblałam, bo nie trzymałam się wystarczająco blisko lewej strony zjazdu "z" jednokierunkowej, mimo iż ten był szeroki jak 2 kombajny.

Skoro już to napisałaś to mam małe pytanko: oblałaś za niedojechanie do lewej krawędzi na ulicy jednokierunkowej przy skręcie w lewo? Jeśli tak to jakie ma znaczenie szerokość tejże jezdni? Piszesz to jako swoje usprawiedliwienie czy po prostu źle odczytałem ten fragment postu?
piotrekbdg

Postprzez Martarozdarta » czwartek 05 sierpnia 2010, 10:42

Tak, nie dojechałam do lewej krawędzi, jadąc srodkiem lewej połowy jezdni : ) . Traktuję to jako przyczepkę egzaminatora, bo w międzyczasie akurat przejeżdżały auta skręcające w prawo i nikt nikomu nie zajeżdżał.

5 godzinny "egzamin" doszkalający - to są ów jazdy dodatkowe, tak ?
Martarozdarta

Postprzez piotrekbdg » czwartek 05 sierpnia 2010, 11:17

5 godzinny "egzamin" doszkalający - to są ów jazdy dodatkowe, tak ?

Oblewasz egzamin praktyczny 3 razy -> udajesz się do ośrodka szkolenia kierowców, mówisz o sytuacji w jakiej się znalazłaś i co od Ciebie oczekuje WORD (koniecznie wręczasz im papier wydany z WORD-u) -> odbywasz min. pięciogodzinne skzolenie zakończone egzaminem wewnętrznym -> z zaświadczeniem o odbytym doszkoleniu udajesz się do WORD-u i zapisujesz się na piąty egzamin praktyczny i teoretyczny, jeśli od tego ostatniego minęło więcej niż 6 miesięcy.
piotrekbdg

Postprzez Mała75 » czwartek 05 sierpnia 2010, 11:20

Na drodze jednokierunkowej skręcając w lewo zawsze trzeba dojechac do lewej krawędzi jezdni.Nie dojeżdźając do lewej krawędzi popełniłaś błąd,a 2 takie same popełnione błędy to wynik egzaminu negatywny.To nie była żadna przyczepka egzaminatora,a szerokośc jezdni nie ma tu żadnego znaczenia.
Mała75

Postprzez piotrekbdg » czwartek 05 sierpnia 2010, 11:27

To nie była żadna przyczepka egzaminatora,a szerokośc jezdni nie ma tu żadnego znaczenia.

No też do tego zmierzałem. Bo jeśli nie było znaków poziomych to i z lewego można było jechać na wprost, a wtedy takie odejście od lewej krawędzi mogło utrudniać ominięcie pojazdu z prawej strony.
piotrekbdg

Postprzez Radosna » czwartek 05 sierpnia 2010, 11:45

piotrekbdg napisał(a):
Oblewasz egzamin praktyczny 3 razy -> udajesz się do ośrodka szkolenia kierowców, mówisz o sytuacji w jakiej się znalazłaś i co od Ciebie oczekuje WORD (koniecznie wręczasz im papier wydany z WORD-u) -> odbywasz min. pięciogodzinne skzolenie zakończone egzaminem wewnętrznym -> z zaświadczeniem o odbytym doszkoleniu udajesz się do WORD-u i zapisujesz się na piąty egzamin praktyczny i teoretyczny, jeśli od tego ostatniego minęło więcej niż 6 miesięcy.

chyba jednak na 4 - ty :) nie na piąty.
12.05.09 - początek kursu/10.06.09 - 1 jazda/10.08.09 - 1 podejście: teoria +, plac +, miasto -/3.09.09 - 2 podejście: plac +, miasto +/10.09.09 - przyjęto wniosek - trwa postępowanie administracyjne :)/16.09.2009 - prawo jazdy do odbioru w Urzędzie :D
Radosna

Sorry

Postprzez Martarozdarta » czwartek 05 sierpnia 2010, 11:51

Przepraszam, ale.. nadal nie jestem pewna ( 8

Jeśli skrzyżowanie z którym miałam do czynienia wygląda TAK

http://img594.imageshack.us/img594/3260 ... nkowej.jpg

To jadąc wzorem B - WIDZĘ WIĘCEJ

Gdybym jechała wzorem A, a X byłby jakimś sportowym autem szybko wieżdżającym w zakręt to mógłby być wypadek

Martarozdarta

Postprzez popej » czwartek 05 sierpnia 2010, 11:58

Odbywasz tylko te 5 godzin wymagane przez WORD, nie potrzebne Ci żadne dodatkowe godziny teoretyczne. Jeśli od zdania egzaminu państwowego teoretycznego minęło pół roku to musisz zdać go ponownie.
popej

Postprzez Martarozdarta » czwartek 05 sierpnia 2010, 12:01

popej napisał(a):Odbywasz tylko te 5 godzin wymagane przez WORD, nie potrzebne Ci żadne dodatkowe godziny teoretyczne. Jeśli od zdania egzaminu państwowego teoretycznego minęło pół roku to musisz zdać go ponownie.

Ja pytam o dodatkowe godziny PRAKTYCZNE.
Martarozdarta

Re: Sorry

Postprzez popej » czwartek 05 sierpnia 2010, 12:03

Martarozdarta napisał(a):Czy oprócz 5 godzinnego kursu doszkalającego teoretycznego - muszę odbyć również jazdy dodatkowe ? Czy też o jazdach decyduje WORD ?

W takim razie nie rozumiem o co chodzi Ci z tymi godzinami teoretycznymi? MUSISZ odbyć 5 godzin jazd, a nie żadnej teorii.
popej

Re: Sorry

Postprzez Martarozdarta » czwartek 05 sierpnia 2010, 12:07

popej napisał(a):
Martarozdarta napisał(a):Czy oprócz 5 godzinnego kursu doszkalającego teoretycznego - muszę odbyć również jazdy dodatkowe ? Czy też o jazdach decyduje WORD ?

W takim razie nie rozumiem o co chodzi Ci z tymi godzinami teoretycznymi? MUSISZ odbyć 5 godzin jazd, a nie żadnej teorii.

@piotrekbdg pisał:

"pięciogodzinne szkolenie zakończone egzaminem wewnętrznym"
- mam to rozumieć jako 5 godzin jazd i egzamin z jazdy w OSK ?
Martarozdarta

Postprzez popej » czwartek 05 sierpnia 2010, 12:10

Tak, egzamin wewnętrzny to nic innego jak taka mini wersja praktycznego egzaminu państwowego, tyle że z instruktorem i "swoim" autem. Dodam, że nie każda szkoła jazdy robi takie egzaminy, choć powinna.
popej

Postprzez Mała75 » czwartek 05 sierpnia 2010, 12:11

Tak,właśnie tak!5 jazd doszkalających praktycznych i egzamin wewnętrzny praktyczny.
Mała75

Postprzez Amos » czwartek 05 sierpnia 2010, 12:19

Mała75 napisał(a):Tak,właśnie tak!5 jazd doszkalających praktycznych i egzamin wewnętrzny praktyczny.

Niestety tylko teoretycznie. Praktycznie to nikt nie robi egzaminów wewnętrznych po tych 5 godzinach. Ale może to się zmieni? Skoro spada liczba zdających i w 99% ORDów terminy nie przekraczają 2 tygodni, to traci sens powszechna praktyka wypisywania zaświadczeń o odbyciu szkolenia przed wyjeżdżeniem tych godzin...
To nie prędkość zabija, tylko bezmyslność, złe przepisy i kiepska infrastruktura...
Amos

Następna strona

Powrót do Egzamin na prawo jazdy