Światla i takie tam

W tym miejscu zamieszczamy posty związane z egzaminami

Moderatorzy: ella, klebek

Światla i takie tam

Postprzez horribla » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 21:07

Jesli taki temat sie powtorzył to sorki ale mam problem z wyszukiwarka,przeczytalam jedynie post i z linkami do stron gdzie sa swiatla,a chodzi mi moze o banaly ale nie zaszkodzi zapytac i sie upewnic:
1.Ktore swiatla wymagaja wlaczenia swiatel pozycyjnych lub mijania?
I to uwaga, uwaga prosze sie nie smiac:
2.czy przy sprawdzaniu swiatła stopu i cofania nalezy zwolnic reczny?
Chciałam sie upewnic bo slyszalam róznorakie odpowiedzi a chwilowo z instruktorem swoim nie mam kontaktu.Dzięki z gory
horribla

Postprzez piotrekbdg » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 21:21

Wystarczy wklikać w google hasło "światła samochodowe" albo konkretnie "światła drogowe/mijania" i już można uzyskać pożądane informacje. A światła o które pytasz to właśnie drogowe i przeciwmgłowe.

.czy przy sprawdzaniu swiatła stopu i cofania nalezy zwolnic reczny?

Jeśli dopiero zaczynasz kurs to smiać się nie ma z czego, ale jeśli kończysz to należy już ubolewać. Wytłumacz mi jaki związek ma hamulec ręczny z naciśnięciem nożnego, albo wrzuceniem biegu oznaczonego literką "R"?
piotrekbdg

Postprzez verde » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 21:21

Światła mijania włączamy zawsze tzw krótkie światła, przed tym włączasz mimo woli światła pozycyjne na których nie jeździsz, głownie są do sygnalizowania postoju auta.

Odnośnie ręcznego to na jazdach zawsze uczą i będą uczyć by w razie postoju na nie równym miejscu , lub w razie opuszczenia auta zaciągać hamulec "ręczny" .

I teraz tak po myśl skoro na chcesz sprawdzić światło stopu naciskasz na hamulec więc auto jest unieruchomione . Jak dajesz światło wsteczne tutaj nie widzę potrzeby zaciągania ręcznego, gdyż po co ?
W obydwóch wypadkach i tak nie zobaczysz świateł nie wychodząc z auta ( nie licząc 3 światła stopu ) . Jeśli chcesz zobaczyć światła to i tak albo ktoś ci musi powiedzieć odnośnie świateł, więc albo ty jesteś w aucie, albo jakaś osoba która "steruje" światłami ja tu nie widze potrzeby zaciągania ręcznego, no chyba że teren jest jakiś górzysty itp. Choć jak to mówią za dużo nigdy nie zaszkodzi :) Jeśli auto stoi to i nie musisz nigdzie jechać to zawsze można szarpnąć ten ręczny ... choć nie widze tutaj żadnej potrzeby za bardzo
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez disaster » poniedziałek 02 sierpnia 2010, 23:24

verde napisał(a):Światła mijania włączamy zawsze tzw krótkie światła, przed tym włączasz mimo woli światła pozycyjne na których nie jeździsz, głownie są do sygnalizowania postoju auta.

Z całym szacunkiem kolego, ale piszesz bzdury.
Z tyłu to Twoim zdaniem jakie światłą w czasie jazdy się świecą? Mijania?
Ty masz rację, a ja mam karabin.
disaster

Postprzez verde » wtorek 03 sierpnia 2010, 12:16

disaster ogólnie mu na pisałem, widząc poziom i pytanie o co się pyta .... Bo chyba bardziej mu chodzi o rzeczy tupu coi jak gdzie się robi ..
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Postprzez lith » wtorek 03 sierpnia 2010, 13:12

verde, chyba jednak nie uprościłeś... prędzej totalnie zamotałeś pozycyjne z postojowymi. Na pozycyjnych się normalnie jeździ, a Ty napisałeś tylko tyle, że sie na nich nie jeździ... ja tu nie widzę żadnego uproszczenia/uogólnienia.
lith

Postprzez piotrekbdg » wtorek 03 sierpnia 2010, 13:42

disaster ogólnie mu na pisałem,

Jej, woli ścisłości :D Co w pewien sposób tłumaczy poziom pytania.
piotrekbdg

Re: Światla i takie tam

Postprzez sankila » wtorek 03 sierpnia 2010, 17:04

horribla napisał(a):2.czy przy sprawdzaniu swiatła stopu i cofania nalezy zwolnic reczny?

Nie należy - dostajesz samochód z zaciągniętym ręcznym i nie dotykasz go, dopóki nie będziesz rzeczywicie ruszać. Co najwyzej możesz się ostentacyjnie upewnić, czy aby na pewno zaciągnięty.

Jej, woli ścisłości Co w pewien sposób tłumaczy poziom pytania.

Pytanie jest ok, gorzej z odpowiedziami.
horribla pyta o procedury egzaminacyjne - czy ma obowiązek zwolnienia ręcznego hamulca podczas wykonywania w/wym zadań, a nie czy "się da/się nie da" sprawdzić światła przy zaciągniętym.
W szkolnym stylu, hamulec ręczny jest zwalniany tylko do jazdy. A już z pewnością nie powinnosię wysiadać z samochodu, bez jego zaciągnęcia.
sankila

Postprzez piotrekbdg » wtorek 03 sierpnia 2010, 17:29

2.czy przy sprawdzaniu swiatła stopu i cofania nalezy zwolnic reczny?

To pytanie o procedury? Żadne sformułowanie nawet nie wskazuje że chodzi o egzamin. Także sprawa pozostaje otwarta.
piotrekbdg

Postprzez verde » środa 04 sierpnia 2010, 09:12

Chciałam sie upewnic bo slyszalam róznorakie odpowiedzi a chwilowo z instruktorem swoim nie mam kontaktu

Więc to zdanie raczej przemawia za tym, że ten ktoś będzie dopiero zdawał egzamin. Ogólnie w L zawsze wpajają nie jedziesz ręczny ...
cache/ac9a7c36e4.png
verde

Powrót do Egzamin na prawo jazdy